Coronapolitikk

Raser mot lønnsstøtte-forslag: – Dette treffer brutalt feil

Sjefen i teknologiselskapet Cuboid opplever å bli straffet for ikke å ha vært «flink» nok til å permittere ansatte.

VOKSER: Cuboid har vært en såkalt gasellebedrift fra 2018–2020, en utmerkelse i regi av DN for selskaper i sterk vekst.
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Dette opplever jeg som en unnamanøver fra det egentlige ansvaret myndighetene later som de nå tar, sier Joachim Hansen, daglig leder i teknologiselskapet Cuboid Technologies.

Selskapet har blant annet utviklet den selvbetjente pickuptjenesten Henther samt den digitale kantineløsningen Frigg Kantine. Hansen forteller at de som så mange andre opplever en voldsom motgang om dagen fordi markedet preges av forsiktig pengebruk.

Mange andre i samme situasjon har permittert ansatte for å kutte kostnader, men ikke Cuboid. I stedet har han og de andre eierne spyttet inn millioner av privat kapital for å holde det gående.

– Vi ønsket å ta vare på folka våre og å bruke tiden på å utvikle og forbedre teknologi, sier Joachim Hansen.

Cuboid-sjefen opplever nå å bli straffet for nettopp dette.

I regjeringens ferske forslag til ny lønnsstøtteordning er det nemlig et krav om at ansatte må ha vært langtidspermittert for at de skal få støtte. Hvis en ansatt ikke var permittert i november eller desember, er det ingen hjelp å få for arbeidsgiver.

Les på E24+

– Den grønne bølgen drives av grådighet

Permitterte på mandag

Det er nå ingen flere penger å spytte inn i Cuboid, forteller Joachim Hansen. Selskapet måtte derfor permittere halvparten av selskapets ni ansatte på mandag denne uken.

Dette er ansatte som ikke blir hjulpet tilbake i arbeid ved hjelp av den foreslåtte lønnsstøtteordningen på grunn av kravet om langtidspermittering.

– Ordningen skal ikke hjelpe alle, men den skal hjelpe de som har vært rammet lenge, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse fredag.

Joachim Hansen sier han synes mye av pakken er bra, men mener at den ikke treffer dem som har fått virkelige problemer nå etter nyttår, dem som har brent av alle reserver og står overfor den store økonomiske knekken.

– Dette treffer brutalt feil. Vi er en vekstbedrift som har måttet blø masse privat kapital, men omfattes altså ikke fordi vi ikke har vært «flinke» nok til å permittere. Jeg oppfordrer Stortinget til å tenke seg om en gang til før de vedtar denne pakken.

Joachim Hansen i Cuboid Technologies har spyttet inn det han kan i selskapet. På mandag måtte ansatte permitteres.

Har ikke råd

Heller ikke daglig leder Morten Reffhaug i To-Be-More AS er imponert over lønnsstøtte-forslaget. Han sier at det at støtten blir avkortet dersom man ikke har et stort nok inntektsfall, gjør det vanskelig for dem å ta tilbake de som er permittert.

Maks tilskudd per permitterte ansatt som hentes tilbake er 25.000 kroner, men gradvis mindre jo lengre bedriften er fra et inntektsfall på 70 prosent som følge av pandemien.

– Som jeg ser det må man klare å øke omsetningen noe dersom det skal være aktuelt å ta ansatte tilbake, hvis ikke har man jo ikke råd.

Å øke omsetningen blir vrient for To-Be-More, som leverer storskjermer til idrett og kultur. Kundene deres er nesten utelukket pålagt å stenge. Skulle det hatt noe for seg for deres del, måtte de blitt kompensert utgiftene de har ved å kalle ansatte tilbake, sier Reffhaug.

– Hvordan ville det hatt noen samfunnsøkonomisk gevinst?

– Det måtte vært gjennom kompetanseheving, opplæring og arbeid med service og support. For meg høres det bedre ut enn at de bare sitter hjemme.

Les på E24+

Bedrifter i Oslo får 227 millioner i koronastøtte. Slik fordeles pengene.

Skal planlegge for åpning

Den foreslåtte ordningen er et resultat av et anmodningsvedtak fra Stortinget og er utformet av Finansdepartementet i samarbeid med NHO, LO, Virke og SMB Norge.

Ordningen har likhetstrekk med den forrige, men med høyere støttebeløp per ansatt og større fleksibilitet. Formålet er å få permitterte raskere tilbake i jobb, og at disse kan jobbe med å forberede bedriften på den dagen aktiviteten tar seg opp igjen.

Gjennom pressemeldinger har arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke uttalt seg gjennomgående positivt om den nye modellen.

Også SMB Norge er fornøyd, først og fremst med at lønnsstøtten forlenges til juni, sier Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

– Men vi hadde håpet på et høyere støttebeløp. Flere av våre medlemmer som er rammet av denne krisen vil nok også reagere på at det blir avkortet støtte hvis man ikke har omsetningsfall på 70 prosent eller mer, skriver han i en SMS til E24.

Les på E24+

Slik påvirker renten boligmarkedet: Rekordhøye storbypriser presser folk ut

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronapolitikk
  2. SMB Norge

Flere artikler

  1. Regjeringen foreslår ny lønnsstøtteordning: – Skal få permitterte raskere tilbake

  2. Opposisjonspartiene slakter lønnsstøtteordningen: – Favoriserer bedrifter som har permitterte

  3. Bedrifter får ikke søke lønnsstøtte før i mai

  4. Bekrefter krisepakke-forhandlinger: – Nå er arbeidsløshetsspøkelset tilbake

  5. Dette er de nye økonomiske krisegrepene