Innovasjon Norge har delt ut 657 mill. i omstillingsmidler – gigantene i toppen av listen

Som i kompensasjonsordningen er det hotell- og reiselivsgigantene som mottar mange av omstillingsmillionene fra regjeringen.

STØTTEVINNERE: Nordic Choice, Color Group og Berg Hansen er blant selskapene som så langt har fått mest støtte av Innovasjon Norge til omstilling.
Publisert: Publisert:

Reiseliv-, event- og utelivsbransjen er blant næringene som har blitt hardest rammet av pandemien. For mange bedrifter har omsetningen krympet kraftig, og for enkelte har den stoppet opp.

Derfor er det opprettet en egen omstillingsordning for disse bransjene, som har blitt utvidet i tre omganger.

E24 har fått innsyn i hvem som har mottatt omstillingsmidlene, som deles ut gjennom Innovasjon Norge.

569 selskaper har så langt har fått støtte. Til sammen har det blitt delt ut 657 millioner kroner av en ramme på 1,5 milliarder kroner om man legger alle tre rundene sammen.

Enkeltoverføringene teller fra noen få tusen til fem millioner kroner, som er det meste et selskap kan få i én overføring eller runde.

Blant dem som har fått mest er fergekonsernet Color Group med datterselskap, samt reisebyrået Berg-Hansen og Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice, men også mindre kjente reiselivs- og eventselskaper har fått mange millioner kroner.

(Se hele listen i bunnen av saken)

Les også

Riksrevisjonen stusser over at enkelte fikk «veldig stor andel» av regjeringens corona-tilskudd

Vil ikke røpe omstillingstiltak

Innovasjon Norge gir ikke innsyn i hva selskapene har søkt støtte til, kun hvor mye som er betalt ut.

Hotellkjeden Nordic Choice Hotels har mottatt 6,2 millioner kroner, som er ett av de høyeste beløpene som er delt ut til et enkeltselskap. Kjeden ønsker av konkurransehensyn ikke å oppgi nøyaktig hva pengene skal gå til, utover at det dreier seg om «digitalisering av deler av kjernevirksomheten».

– Hvor viktig er omstillingsordningen for Nordic Choice? 

– Den er viktig for å få videreført innovasjonsprosjekter som ble stanset som følge av omsetningssvikten, sier Nordic Choice-toppsjef Torgeir Silseth til E24.

Han sier selskapet ikke kunne gjennomført innovasjonsprosjektene uten midler fra Innovasjon Norge.

AVHENGIG AV OMSTILLINGSMIDLER: Petter Stordalen og Nordic Choice-topp Torgeir Silseth sier hotellkonsernet vil «fornye deler av kjernevirksomheten» med de seks millionene de har fått fra Innovasjon Norge.

Reisebyrået Berg-Hansen har på sin side mottatt 7,4 millioner kroner. Kommunikasjonsdirektør Anette Koefoed sier både hovedkontoret og franchisene deres har satt i gang en rekke tiltak for pengene.

– Vi har blant annet fått støtte til å utvikle et produkt for digitale konferanser, sier hun.

Selskapet har også fått støtte til å oppgradere kundebehandlernes utstyr til å jobbe virtuelt, og flere av franchisene har fått støtte for å tiltrekke seg kunder til sine respektive geografiske områder.

Color Line har på sin side søkt om støtte til et prosjekt som skal sikre dem tilgang til det attraktive tyske markedet. De lokale operatørene krever nemlig at rederiet kobler seg på deres systemer for å få kunder, og Color Line må utvikle et såkalt API for å få det til å fungere.

– Vi kunne ikke gjort dette så raskt uten disse pengene, sier kommunikasjonsdirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen.

– Det er begrenset hva vi får til med dagens økonomi, men dette sikrer at vi ikke mister det tyske markedet, sier Mathisen.

Les på E24+

Hanne savnet å kunne handle i interiørbutikken på det lille hjemstedet sitt. Da fikk hun en idé (+)

Akvarium bygger nettbutikk

Et av de mindre selskapene som også har fått mye penger, er Stiftelsen Polaria, virksomheten bak akvariet i Tromsø.

– Dette har gitt oss muligheter vi ikke hadde hatt til vanlig, sier daglig leder i Anne Grete Johansen, som har mottatt seks millioner kroner.

MANGE TILTAK: Det er ikke mangel på bekymringer for daglig leder Anne Grete Johansen ved akvariet Polaria i Tromsø. Men det er heller ikke mangel på tiltak de vil gjennomføre for å få flere bein å stå på.

Akvariet har mistet kundegrunnlaget i pandemien og sagt opp nesten alle ansatte, men skal nå sette i gang 15 ulike prosjekter takket være pengene fra omstillingsordningen.

– Vi er fremdeles nede i rundt to gjester per dag, sier Polaria-sjefen, som sier de er svært avhengig av utenlandske turister.

– Vi skal nå redesigne butikklokalene, oppgradere lyden i kinoen, og vi har også fått midler til å utvikle en skikkelig nettbutikk. Vi har en butikk med mange kortreiste og bærekraftige produkter, og vi tror det kan fungere å løfte dette ut i en nettbutikk, sier Johansen om noen av de mange prosjektene.

Les også

Frykter ny nedstenging i Oslo: Tør ikke åpne før etter sommeren

KUTTET: Polaria har måtte kutte fra 47 til 8 ansatte i løpet av krisen.

Ikke automatikk at de store får mest

Det er prosjektleder Audun Pettersen i Innovasjon Norge som har ansvar for ordningen. Han kan ikke kommentere enkeltselskaper, men deler det store bildet.

– I den tredje og siste runden har det vært mange bevilgninger relatert til grønn omstilling og digitale plattformer. I første og andre runde var det mye som handlet om smitteverntiltak, sier Pettersen.

– Mange har også måtte tilpasse produktet sitt til det norske markedet, og bort fra de internasjonale.

Av de selskapene med mest støtte finner man flere av gigantene som også har mottatt mest støtte fra kompensasjonsordningen, men også mindre reise- og eventvirksomheter som Stiftelsen Polaria.

– Er det gitt at store selskaper får mest støtte bare fordi de har mange ansatte eller omsetter for mye?

– Nei, det er ingen automatikk der. Noen har flere eiendommer og enheter som omfattes av prosjektene det søkes om, og det kan føre til at summen er større, men bevillingene gjøres basert på hvor god søknaden er. De beste prosjektene får altså mest penger, sier Pettersen

– Hva er typiske søknader som får avslag?

– Stort sett har det vært gode søknader, men det flere har bommet på er at selskapet ikke har riktig næringskode for å kunne motta støtte, at omsetningsfallet er for lavt eller man har lagt inn kostnader som ikke dekkes, for eksempel personalkostnader.

Til sammen har 356 søknader av totalt 1.033 fått avslag, opplyser Innovasjon Norge.

Publisert:
Gå til e24.no