Beste enkeltmåned for skalldyr noensinne: – Kunne eksportert mye, mye mer
Eksporten av snøkrabbe har hatt en økning på over 400 prosent. Likevel tror skalldyranalytiker Ørjan Olsen at man kunne eksportert mer.
Samlet sett eksporterte Norge sjømat for 8,3 milliarder kroner i mai, en økning på 6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Skalldyr gjorde det spesielt godt.
– Oppgangen i eksporten er hovedsakelig drevet av snøkrabbe og kongekrabbe. Det har tidligere vært et snøkrabbemarked i disse landene, men den store endringen har kommet i USA, sier skalldyranalytiker Ørjan Olsen i Sjømatrådet.
Han forklarer endringen med at flere butikker begynte å ta inn og selge snøkrabber da pandemien kom.
– Snøkrabbekonsumenter flytter seg fra hoteller, restauranter og casino til å spise hjemme når de vil unne seg noe. Tallene indikerer en mangedobling i volumet eksportert til USA. Selv om volumene går opp holder prisene seg veldig godt, sier Olsen.
Tre eksperter: Dette er de mest attraktive sjømataksjene nå
Positiv utvikling
Det ble eksportert 773 tonn snøkrabbe til en verdi av 132 millioner kroner i mai. Det er en økning i volum på 422 prosent fra mai i fjor. USA, Danmark og Japan var de største markedene for norsk snøkrabbe i mai.
– Det som blir spennende å se er om gjenåpningen i USA påvirker konsumet av snøkrabbe. Samtidig som flere har lært seg å lage sjømat, er spørsmålet om de i tillegg drar på restaurant og spiser ute.
Olsen sier likevel det er en positiv utvikling ettersom nye kundegrupper har lært seg å spise sjømat. Samtidig som markedet tok seg opp, økte den norske kvoten på snøkrabbe.
Vi spiste nesten 20 kilo sjømat hver i fjor
Kunne eksportert mer
Det meste av snøkrabbe selges frossent, og Olsen tror ikke eksporten kommer til å stoppe før årets fiskekvote er brukt opp.
– Så langt i år har vi fisket 75 prosent av kvoten. Jeg tror ikke markedet i USA kommer til å falle på kort sikt.
Det ble eksportert 117 tonn kongekrabbe til en verdi av 47 millioner i mai, som er en verdiøkning på 191 prosent sammenlignet med mai i fjor.
– I mai gikk halvparten til Asia, og der går det mye levende. Omtrent to tredjedeler av eksporten så langt i år ble solgt levende, og en tredjedel frossent, sier han.
I USA selges det for det meste frosne varer, kan han opplyse om.
– Vi ser så høy etterspørsel på levende krabber. Dersom vi hadde hatt flykapasitet så kunne vi eksportert mye, mye mer.
Olsen sier også at det nå går mer til Europa enn da alt var stengt i fjor, og at man nå ser effekter av gjenåpningen på kongekrabbe.
– Det blir spennende å se, det er mye kongekrabbe igjen å fiske på.