Hurtigruten bytter ut omstridt cruiseskip

Hurtigruten bytter ut Fridtjof Nansen og setter inn Finnmarken – med norsk mannskap – som utleieskip i forbindelse med «Mission: Impossible»-innspillingen.

Hurtigruten bytter skipet MS Hurtigruten, som er blitt benyttet som hotell i anledning innspilling av den neste «Mission: Impossible»-filmen. Inn kommer MS Finnmarken, som har norsk flagg og mannskap.

Geir Olsen / NTB scanpix
  • NTB-Kristian Skårdalsmo
Publisert:

Det skjer etter at næringsminister Iselin Nybø (V) mandag ba selskapet endre det hun og politiet mener er lovstridig praksis. Skipet er blitt brukt som hotell.

– Produksjonsselskapet har akseptert Hurtigrutens forslag om å bytte ut MS Fridtjof Nansen med MS Finnmarken som utleieskip i forbindelse med filminnspillingen, sier Anne Marit Bjørnflaten, som er direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten.

– MS Finnmarken starter oppdraget i begynnelsen av neste uke, med norsk flagg og norsk mannskap. Sammen med MS Vesterålen, som fortsatt er en del av avtalen, vil MS Finnmarken ligge ved kai i Åndalsnes resten av leieperioden. Begge skipene er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), sier hun til NTB.

Rammes ikke

Bjørnflaten viser samtidig til at det internasjonale mannskapet på MS Fridtjof Nansen ikke rammes av endringen.

– Det betyr at vi selvfølgelig vil lønne dem etter norske vilkår i avtaleperioden – slik planen har vært hele tiden, sier hun.

MS Fridtjof Nansen har den siste tiden blitt brukt som hotellskip for «Mission: Impossible»-innspillingen, hvor blant annet Tom Cruise deltar.

Både Fellesforbundet og Sjømannsforbundet har anmeldt Hurtigruten for lovbrudd i saken.

– Var fullt lovlig

Mens Nybø og politiet har ment at bruken av skipet som hotell er i strid med loven, har Hurtigruten hatt en annen versjon.

– Sjøfartsdirektoratet har bekreftet at skipet ikke regnes som et hotellskip, at bruken av skipet ligger godt innenfor NIS-loven og dermed er fullt lovlig, sier Bjørnflaten.

– Etter at statsråd Iselin Nybø var tydelig på at hun ville gjøre en forskriftsendring for å endre NIS-reglene, startet vi imidlertid arbeidet med å se på alternative løsninger, legger hun til.

NIS er en forkortelse for Norsk internasjonalt skipsregister. Formålet med den såkalte NIS-loven er å gi bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart.

Les også

Hurtigruten etter bråk rundt «Tom-Cruise-skipet»: Jobber med å finne alternativer

Les også

Næringsminister i «oppvaskmøte» med Hurtigruten: – I strid med loven

Her kan du lese mer om

  1. Hurtigruten
  2. Cruiseskip
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bekreftet smitte om bord på Hurtigrutens hotellskip

  2. Næringsminister i «oppvaskmøte» med Hurtigruten: – I strid med loven

  3. Anmelder Hurtigruten for lovbrudd på Tom Cruise-skip

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny coronatest av passasjeren på MS Finnmarken var negativ

  6. Besetningsmedlem på hurtigruteskipet Fridtjof Nansen coronasmittet