Julebord-avbestillingene renner inn: – Det blir tøffe tak

Engebret Café i Oslo anslår at de har fått 200 avbestillinger for julebordsesongen etter mandagens pressekonferanser om innstramminger og nye smitteverntiltak. – Det er en tøff tid, sier restauranteier Kay Johnsen.

FORBEREDT: Restauratør Kay Johnsen på Engebret Café forteller om flere avbestillinger etter nye innstramminger. Her før julebordsesongen i 2017.
Publisert: Publisert:

Den ærverdige restauranten er blant hovedstadens mest populære i julebordsesongen.

I et pandemifritt år er rundt 33.000 gjester innom Engebret Café for å spise lutefisk, smalahove, pinnekjøtt og annen julemat i løpet av november og desember.

– Hver gang Raymond eller Bent er ute og snakker i avisen kommer det en del avbestillinger, sier restauratør Kay Johnsen.

Nå har de totalt 17.000 bestillinger inne for de to neste månedene.

– Fordelt på hele sesongen har vi fått inn et par hundre siden i går, sier Johnsen til E24 tirsdag ettermiddag.

Les også

Bedrifter i hele landet avlyser julebord

Ingen store julebord

Mandag ettermiddag kom byrådsleder Raymond Johansen i Oslo med nye innstramminger for å få kontroll på smitten. Flere av tiltakene retter seg konkret mot restaurant- og utelivsbransjen.

– Det er vel kanskje det som må til for å få bukt med smitten, men restaurantene har tatt dette seriøst hele veien, sier restauranteier Johnsen.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen innførte flere nye tiltak for å slå ned smitten i Oslo mandag.

Samtidig strammet også regjeringen inn i sine nasjonale tiltak. Blant annet er antall deltagere på private sammenkomster på offentlig sted eller i leide lokaler redusert fra 200 til 50. Det gjelder også på julebord.

Flere i restaurant- og utelivsbransjen har reagert kraftig på tiltakene, og mener de vil føre til både permitteringer og stengte lokaler.

– Det blir nok tøffe tak, sier restauranteier Kay Johnsen.

Flere bedrifter bekymret

I midten av oktober sa over halvparten av 1.853 medlemsbedrifter til NHO at de dropper årets julebord.

Undersøkelsen viste at enda flere avlyste i hovedstaden: 61 prosent av bedriftene som arrangerte julebord i fjor svarte at de dropper det i år. 18 prosent var usikre.

Denne medlemsundersøkelsen ble imidlertid gjort før både Oslos og regjeringens innstramming.

– Hele reiselivsbransjen forteller at de får avbestillinger. Kanskje mer i Oslo enn i resten av landet, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, til E24 tirsdag.

AVBESTILLER: Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, sier flere bedrifter får meldinger fra folk som dropper julebordet.

De har det siste døgnet fått en rekke henvendelser fra bekymrede medlemsbedrifter. Flere av dem etterlyser en avklaring på hvordan de skal forholde seg til arrangementer frem mot jul.

NHO venter nå på en presisering av reglene fra Oslo kommune.

– Jeg tør ikke si hvordan dette slår ut, men ut ifra tilbakemeldingene vi får virker det som det kommer veldig mange avbestillinger på julebord. 

– Julebord uaktuelt

Telenor er blant de store selskapene som nylig har bestemt seg for å droppe det tradisjonelle julebordet.

– Klassisk julebord er uaktuelt, sier informasjonssjef Magnus Line til E24.

Han håper at de kan gjennomføre små førjulstreff for fem til seks personer, og sier flere ansatte på hjemmekontor savner kontakt med kolleger.

Les på E24+

Her samlet de 4500 til julebord hvert år. I år blir det ikke noe av

Dersom smittesituasjonen eskalerer ytterligere blir også de små samlingene droppet.

Samtidig har hotellkjeden Nordic Choice fått flere henvendelser fra større kunder, som enten vil avbestille eller redusere antall deltagere på julebord fra 200 til 50.

– Alle vil egentlig gjennomføre og ønsker å møtes, men budskapet i går var vanskelig å tolke for mange og ingen vil gjøre «feil» slik situasjonen er nå, sier administrerende direktør Torgeir Silseth til E24.

Les også

Utelivssjef: – Blir overrasket om alle klarer seg frem til jul

– Uhåndterlig

Kay Johnsen ved Engebret Café forteller at de allerede har tatt et bevisst valgt om å si nei til alle store selskaper, og at antall gjester ved samme bord er maks 10 til 12.

Han er tydelig på at de nye tiltakene ikke vil ramme dem hardest:

– Det er mindre ille for oss som har stor plass. For de små restaurantene er det uhåndterlig. I tillegg er det ingen støtteordninger igjen for disse bedriftene. Det kommer nok et ras i Oslo, sier han.

For sin egen del er han optimistisk. Engebret Café har holdt koken siden 1862, og har ingen planer om å gi etter for coronaviruset.

– Vi klarte jo spanskesyken på Engebret, så vi skal vel klare denne pandemien også.

– Er du redd for at hele julebordsesongen blir avlyst?

– Alt kan skje. Jeg håper at det går bra, men man vet aldri, sier han.

Les også

Staten kan tjene nesten fem milliarder ekstra i alkoholavgifter

Publisert: