Frykter kollaps i Statens vegvesen

Fra flere hold signaliseres det at regionreformen og overgangen til landsdekkende divisjoner kan ødelegge fagmiljøet i Statens vegvesen.

Fra flere hold signaliseres det at regionreformen og overgang til landsdekkende divisjoner kan ødelegge fagmiljøet i Statens vegvesen.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi frykter at Statens vegvesens fagmiljø skal kollapse. Vi ser en massiv kompetanseflukt og at de ikke lenger har nok ressurser til å gjennomføre samfunnskritiske oppgaver, sier ingeniørorganisasjonen NITOs hovedtillitsvalgte i Vegvesenet, Siw Tyldum til VG.

Hun trekker fram flere årsaker til denne utviklingen.

– Regionreformen og overgang fra geografiske regioner til landsdekkende divisjoner har ført til at Vegvesenet har mistet mye verdifull kompetanse. Rundt 1.400 ansatte og deres oppgaver er overført til de nye fylkene, mens 1.600 ansatte har sagt opp som følge av usikkerhet og uro. På kort tid har dermed Statens vegvesen gått fra 7.500 ansatte til rundt 4.500 ansatte, sier Tyldum.

Les også

Mot bompengerekord også i 2020

Nye Veier AS

Hun får full støtte av administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund, som organiserer selskap som bygger ut veiene våre.

– Vi har fullt ut støttet omorganiseringene innen denne sektoren, inkludert regionreformen og opprettelsen av Nye Veier AS. Men vi ser også at konsekvensen har blitt at Statens vegvesen tappes for ressurser og folk som gjør at sentrale samfunnsberedskaps-oppgaver er truet, blant annet beredskap og veivedlikehold. Vi ser det samme som Tyldum; det er på tide å slå alarm, sier Brodtkorb.

Les også

Nye regler skal gi bedre kontroll med drosjenæringen

Nasjonal transportplan

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier han tar signalene.

– Jeg tror vi skal være ærlige på at regionreformen og tap av 1.300-1.400 årsverk har blitt en utfordring for Statens vegvesen. Vi ønsker ikke et svakt veivesen, snarere tvert om. Jeg tror at når vi legger fram Nasjonal transportplan i mars, så vil folk se at vi satser på Statens vegvesen og at det vil være en meget attraktiv høyteknologisk arbeidsplass i mange år fremover, sier statsråden.

Veidirektør Ingrid Dahl Hovland sier de er i full gang med å bygge en ny organisasjon.

– Jeg sier til våre folk at vi skal beholde medarbeidere og bygge ny kompetanse. Vi kommer til å rekruttere nye medarbeidere, sier Hovland.

Les også

Dette er Vegvesenets prioriteringsliste

Les også

Rekordår for Tesla i Norge – men i år blir det bråbrems

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Statens vegvesen
 2. Nasjonal Transportplan
 3. vegvesen
 4. Nye Veier AS
 5. Regionreform
 6. Knut Arild Hareide
 7. Samferdsel

Flere artikler

 1. Slår alarm om at Statens vegvesen kan kollapse

 2. – Mer omfattende svikt i Equinors IT-sikkerhet

 3. Åtte norske togsatsinger er rangert: Disse kan vinne kampen om togmilliardene

 4. Rekordmange på jobbjakt: – Lojaliteten til arbeidsgiver er svekket

 5. Betalt innhold

  Bergen Engines slanker staben med mellom 50 og 60 medarbeidere