Mack tapte navnestrid mot liten vannprodusent i Lofoten

Nord-Norges største bryggeri har kjempet for å få beholde varemerket på et flaskevannprodukt, men gikk på et sviende nederlag i Patentstyret.

TAPTE: Macks Ølbryggeri. Her fra produksjonslokalene i Nordkjosbotn.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Det nordnorske bryggeriet, som selger øl og andre drikkevarer for mer enn 300 millioner kroner i året, har gått i strupen på en liten vannprodusent fra Lofoten.

Bakgrunnen er at Macks Ølbryggeri har eid varemerket «Arctic Water» siden 2001, og selskapet har brukt det som navn på et flaskevannprodukt. Men bryggeriet har mislikt at det ligner på navnet til den lille vannprodusenten Lofoten Arctic Water. Sistnevnte nektet å gi fra seg navnet, og de to selskapene tok saken til Patentstyret.

Slik ser produktene til Lofoten Arctic Water ut.

Det endte med full seier til Lofoten Arctic Water, der Ivar S. Williksen er sjef.

– Vi er glad for at vi har fått denne avgjørelsen og avklaringen, og fortsetter «business as usual», sier Williksen på telefon til E24.

Vurderer mulig anke

Williksen sier at de aldri har ønsket noen stridigheter med Mack.

– Vi har hatt navnet siden 2011. Varemerket er beskrivende for våre produkter. Nå har patentstyret sagt at de er enig i vår konklusjon, sier Williksen, som forteller at det var Mack som gjorde dem oppmerksom på navnelikheten.

Mack-sjef Roger Karlsen har ingen kommentarer til saken, utover at de vurderer hvordan de skal forholde seg til avgjørelsen. Den er ikke endelig og kan klages inn.

Knut A. Bostad er seksjonssjef i design- og varemerkeavdelingen til Patentstyret. Han forklarer at de i avgjørelsen la vekt på at det ikke skal være enerett knyttet til å bruke teksten i navnet på et varemerke, ettersom alle skal kunne beskrive at de har vann som kommer langt nordfra.

Arktisk betyr «nordpolsområdet» eller «arktiske strøk», og merket til Mack oversettes bokstavelig til «arktisk vann».

Knut A. Bostad, seksjonssjef i design- og varemerkeavdelingen til Patentstyret.

– Registreringen er nå opphevet. Det betyr at det er fritt frem for alle å bruke Macks’ varemerke, sier Bostad og viser til navnet «Arctic Water».

Patentstyret ser bare på varemerkeloven, og ikke størrelsesforholdet mellom partene, forklarer Bostad.

– Vi behandler ikke så mange slettelsessaker på merker som allerede er registrert, sier Bostad og viser til at varemerket har vært eid av Mack i mange år.

Sterkt år for Mack

Patentstyret satte til side registreringen av Macks varemerke ved såkalt «administrativ overprøving», som betyr at patentet er ugyldig. Mack må også betale sakskostnader på 83.900 kroner til Lofoten Arctic Water.

Det nordnorske bryggeriet hadde et svært sterkt år i fjor, som følge av reduserte kostnader, samt et dagligvaremarked med unormal stor vekst, som kompenserte for de negative effektene fra uteliv. Årsrapporten viser at omsetningen steg til 346 millioner kroner, fra 324 millioner, mens årsresultatet snudde til pluss 42,8 fra minus 31,6 millioner kroner.

Les på E24+

Den tradisjonsrike familiebedriften opplevde to skrekkår. Så snudde det.

Les på E24+

Ny Askeladden-sjef: – Det som skjedde var smått uvirkelig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Patenter
 2. Mack
 3. Bryggerier

Flere artikler

 1. Pizzarestaurant i Sandvika innblandet i navnestrid med amerikanske Chipotle

 2. Betalt innhold

  Milliardskandalen Martin Linge

 3. Øl kan bli dyrere fremover: – Råvareprisene treffer oss

 4. Betalt innhold

  Egil og Arne fulgte drømmen: Gjør suksess med øl

 5. Mack vil bruke CO₂ fra ølbrygging i brus og flaskevann