Norge tilbake på kontoret: – Sykt deilig å skravle ved kaffemaskinen

OSLO S (VG) Første arbeidsdag etter gjenåpningen av Norge strømmet tusener av pendlere gjennom Oslo S: – Nå er det litt stress igjen, sier Jan Erik Røine.

KNUTEPUNKT: Oslo S er knutepunkt for tusener av arbeidsreisende fra hele Østlandet.
Publisert:

Småbarnsfaren haster gjennom sentralbanestasjonen mandag morgen. Han dagpendler fra Son sør for Oslo til redaktørjobb i Nemitek, med kontor på Karl Johan.

– Toget var forsinket og jeg er allerede litt sent ute, sier Røine mandag morgen.

Etter hoiende vill gjenåpningsglede på byen i helgen kom «manda morra blues» for Andersen på Skarnes og andre som måtte inn til arbeidsplasser i Oslo.

MER PÅ JOBB: Jan Erik Røine fra Son.

Jan Erik Røine har sittet på hjemmekontor på Son sør for Oslo siden oktober i fjor. Nå ser han frem til mer tid på jobb, selv med reisetid på en drøy time hver vei.

– Jeg tenker det er fornuftig, med litt mer skille mellom arbeid og fritid. Samtidig gir jo hjemmekontor bedre tid til familien, hverdagen glir lettere, sier Røine.

FIKK SITTE: Silje Hådi-Siverts fra Bærum.

– Helgen blir tydeligere

Fra Høvik i Bærum kommer Silje Hådi-Siverts. Hun fikk sitteplass på toget mandag morgen.

– Jeg var heldig. Det var mer folk enn det pleier. Men T-banen er enda trangere, sier Hådi-Siverts, som jobber med filmproduksjoner i Matprat.

Hun har som så mange hatt hjemmekontor gjennom det meste av pandemien. Nå venter to arbeidsdager hjemme og tre dager på kontoret.

Hun ser frem til mer sosial samhandling på arbeidsplassen.

– Det var sykt deilig bare å komme på jobben og skravle ved kaffemaskinen. Jeg føler at jeg har fartet litt rundt og vært et annet sted enn hjemme på fredag. Helgen blir litt tydeligere, tror jeg.

FULLT TOG: Arthur Asgrimsson fra Langhus.

Vy er spent

Arthur Asgrimsson er teknisk sjef på kjøpesenteret Oslo City. Han har gått på jobb som vanlig under coronapandemien.

– Jeg tar toget hver dag. I dag var det innstilt fra Ski, så da ble det stappfullt, men det er som vanlig, sier islendingen som bor på Langhus.

RULLEBÅND: Rullebåndet fra perrongen på Oslo S er tettpakket.

Vy opplyser at trøbbel med infrastrukturen på Ski og Dal har preget mandag morgen.

– Det er jo første dagen etter gjenåpning, så vi er selvfølgelig spent, men har ikke fått rapporter om fulle tog så langt, sier kommunikasjonssjef i Vy Åge-Christoffer Lundeby.

Samme oppfatning har overkonduktør i Vy Arvid Arnesen.

– Jeg kom fra Kongsvinger og synes ikke det var mer folk enn før helgen, sier Arnesen.

FRI STILLING: Jeanette Hansen fra Råde.

– Viktig å møte kolleger

Jeanette Hansen er på Oslo S fordi hun skal på konferanse. Vanligvis tar jobbreisen hennes mellom Råde og Moss ti minutter.

– Siden i sommer har vi hatt to dager i uken på kontoret. Jeg har litt fri stilling og har fått lov til å være mer på jobben.

– Hva synes du om det?

– Veldig greit, for det er viktig rent faglig og for å kunne møte kolleger. Fremover blir det mer fleksibelt, det synes jeg også er bra, sier juristen i Moss kommune.

SOM VANLIG: Morgenrushet mandag, med busser og trikker på Jernbanetorget.

– Litt økt trafikkmengde

Busser, trikker og T-baner bringer pendlerne videre fra Jernbanetorget.

– I dag var kollektivbildet som vanlig, med rushtidstrafikk slik vi har sett de siste månedene, sier pressevakt i Ruter Sofie Brun.

Kollektivselskapet vet av erfaring at det tar litt tid fra endringer skjer til atferden endres.

Mandag morgen har Vegtrafikksentralen Øst ikke noe tall på hvor mange biler som er på veiene og hvor lange køene er, men de melder likevel om noe økt trafikk.

– Det ser ut som om det er litt mer køer enn det har vært tidligere. Det er nok litt økt trafikkmengde også, men det har gått gradvis, så det er ingen stor overgang fra forrige uke, sier vakthavende ved Vegtrafikksentralen Øst Mikael Olsen.

Se gjenåpningskaoset lørdag kveld:

Publisert:
Gå til e24.no