På en pressekonferanse mandag kveld sa Jonas Gahr Støre at «vi må handle raskt».
På regjeringens nettsider er det klart at det blir skjenkestopp i hele landet.
– Det blir ikke lov å drikke alkohol på restauranter, barer eller hoteller. Alle tiltak varer i fire uker, til midten av januar, sier Støre på pressekonferansen.
Han sier videre at han forstår det er en tungbeskjed å få.
I helgen var omsetningen omtrent 70 prosent lavere enn normalt, anslår Guldvik, når det kommer skjenkestopp i tillegg, «er det ikke noe å lure på».
– Det er helt jævlig, men det er ingen vei utenom, sier han.
Morten Guldvik, daglig leder i Skagestind gruppen, beskriver det som forferdelig å permitterer sine ansatte 11 dager før jul. Fredrik Solstad/E24
Guldvik understreker at han ikke stiller spørsmål ved om tiltakene er nødvendige, og at han forstår alvoret i situasjonen.
– Min bønn til politikerne er at nå er det virkelig alvor for våre ansatte og de innenfor vår bransje, sier han.
Med nasjonal skjenkestopp er han ikke tvil om at dette er en nedstenging. Kalenderen viser at det er 11 dager igjen til jul, og han sender nå sine ansatte ut i permittering.
– Dette er helt forferdelig, sier han, og legger til at det er verst for de ansatte.
– Nå må vi håpe og tro at det kommer kraftfulle ordninger, sier han.
Flere utesteder i Tromsø melder at de allerede varsler ansatte om permitteringer, skriver E24s samarbeidsavis iTromsø.
– Vi stenger ned både Misfit og Bastard, det er ingen vits å holde åpent, sier Lori Ledger Markussen, som driver Bastard og nyoppstartede Misfit Tiki bar, til avisen.
Carite Fønnebø i Solid er usikker på hvor lenge bedriften kan operere slik tiltakene er nå.
– Nå må jeg først få kommunisert med mine ansatte, men de fleste må belage seg på en permittering. Jeg må få informert dem. Vi skulle gjerne fått vite litt om hvordan dette kompenseres samtidig eller litt før. Dette er gjort før, regjeringen vet hva konsekvensen av slike tiltak blir.
– Må kunne tenke to tanker samtidig
Administrerende direktør i Karl-Henning Svendsen i Noho Norway, som driver flere av Oslos største utesteder, er skuffet over lite forutsigbarhet for utelivsbransjen når nye tiltak blir presentert.
– Regjeringen gjør samme feil som for en uke siden. Tiltakene kommer før løsningene, sier Svendsen.
Karl-Henning Svendsen i Noho Norway er skuffet over lite forutsigbarhet for utelivsbransjen. Hanna Kristin Hjardar/E24
Han understreker at han er positiv til tiltak som skal bremse coronasmitten, men at en allerede urolig bransje opplever det som lenge å vente et døgn før de får vite hvilken kompensasjon og støtte de vil få som følge av skjenkestoppen.
– De må kunne tenke to tanker samtidig, sier Svendsen.
Han ramser opp tre ting han venter regjeringen får på plass:
Kompensasjon for faste utgifter, som husleie.
Hjelp til å dekke tap av varelager. Mange utesteder må nå for eksempel måtte kaste mye julemat.
– Vi er redde for å miste verdifull kompetanse ved permittering. Ved permittering er det AS Norge som betaler. Da er det bedre å gi oss lønnskompensasjon, så de ansatte kan fortsette hos oss. Da avlaster vi også Nav med en jobb, sier Svendsen.
Lederen for Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss, sier i en pressemelding at flere i serveringsbransjen fremdeles har ubetalte regninger knytte til tidligere nedstenginger. Han trekker også frem at mange har mistet «nøkkelpersoner» i sine restauranter.
– En nasjonal skjenkestopp nå betyr i praksis nedstenging. Dette er svært kritisk for serveringsbransjen som allerede ligger nede etter lange perioder med nedstenging både i 2020 og 2021, sier Næss i meldingen.
Helsedirektoratet anbefalte skjenkestopp
Før mandagens pressekonferanse varslet statsminister Jonas Gahr Støre at det ville komme kraftige tiltak. Han pekte samtidig på vaksinering og begrense møter mellom mennesker som de to tingene som «er viktig å gjøre nå».
De nye tiltakene kommer kun dager etter siste innstramming. Da innførte regjeringen skjenkestopp etter midnatt, og maksimalt 50 personer på offentlige arrangement uten faste tilviste plasser.