Vinmonopolet: – Ligger an til tidenes juleinnspurt

Vinmonopolet oppfordrer kundene til å spre handelen utover desember. De venter stort coronatrøkk inn mot julen.

Publisert: Publisert:

Vinmonopolet rigger seg til det som ligger an til å bli tidenes julehandel. Nå vil de kommunisere ut til kundene at man bør spre handelen utover så godt det lar seg gjøre.

– Det ligger an til at vi i år får tidenes juleinnspurt for Vinmonopolet. Det er et betydelig koronatrøkk de fleste steder i landet, og på landsbasis er salget opp 30 prosent fra 2019, sier kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, Hege-Lill Hagen Asp, til E24.

I høstmånedene er salget likevel ned 13 prosent fra fjoråret.

– Julen er derimot alltid en salgstopp hos oss, og i fjor var det veldig hektisk. Vi forventer at det blir enda mer hektisk i år.

Les også

Salgsnedgang etter gjenåpningen for Vinmonopolet

Tilbake til gamle vaner

Asp skryter av Vinmonopolets kunder, som var flinke til å omstille seg til et koronapreget handlemønster.

Nå ser derimot Vinmonopolet at kundene er tilbake til det gamle handlemønsteret fra før pandemien.

– Folk har ikke korona like mye i mente som de hadde i fjor. Da var de flinke til å fordele handelen utover dagene og ukene. Mange handlet også tidlig på formiddagen. Nå er kundene tilbake til gamle mønstre, med mye handel tett opp mot helgene, og senere på dagen, sier Asp.

Det er nettopp dette handlemønsteret som gjør at årets julehandel ligger an til å bli historisk bra.

– Men da risikerer vi jo lange køer, og kanskje også litt glisne hyller.

Les også

Kraftig salgsvekst for Vinmonopolet i 2020

– Sjekk trafikken for ditt pol

Spesielt kundemengden i uke 51 anslår Asp at kan bli historisk.

– Desembersalget blir nok ikke større enn i fjor, men kundefordelingen vil være noe skjevere. Onsdag 22. desember merker seg som en av polets største dager. Også tirsdag 21. og torsdag 23. er store dager. I fjor klarte vi å flytte mange av kundene vekk fra disse store datoene, og det håper vi å kunne gjøre i år også.

Den magiske datoen er ifølge Asp 15. desember. Handler man før det, skal man ifølge kommunikasjonsrådgiveren oppleve en relativt stressfri julehandel.

– Ofte utsetter man det meste av julehandelen til uken rett før julaften, altså etter 15. desember. Hvis man i år handler etter 15. desember, kan man risikere køer og at favorittdrikken er utsolgt.

– Men vi har mange ansatte på jobb, som alle står klare til å hjelpe deg med å finne alternativer, sier Asp.

Vinmonopolet har utviklet en trafikklysmodell på nettsidene deres. Der kan man overvåke når det er størst pågang i de ulike filialene. På tidspunktet med grønt lys, er det lavere pågangen enn på tidspunkter med gult. I perioder med rødt lys, bør man ifølge Asp unngå å oppsøke Vinmonopolet.

– Sjekk trafikken for ditt lokale pol, oppfordrer hun.

Antallsbegrensning og vektere

Siden meterkravet på nytt ble innført natt til torsdag 9. desember, må Vinmonopolet igjen sette begrensninger for hvor mange kunder som kan oppholde seg inne i butikken på en gang.

– Vi brukte onsdagen på å gjøre forberedelser, og torsdag skal det være på plass. En av våre viktigste oppgaver er ansvarlig salg, og da er smittevern en naturlig del av det, sier Asp.

– Er det ikke mulig å holde en meter, må man bruke munnbind. Dette gjelder også for våre ansatte, både på lageret og på pauserommet, forteller Hege-Lill Hagen Asp.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om