Vil gjøre døden billigere med digitalt testament

Norske Justify vil gjøre det å skrive testament så lett at alle kan klare det. Nå henter de millioner fra SR Bank som kommer inn på eiersiden i selskapet.

Foto: Justify
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Nordmenn går normalt ikke til advokat med mindre det er siste utvei, men som advokat har jeg sett hvor viktige mange juridiske tjenester er, sier gründer og daglig leder i Justify, Dag Josef Foss.

Gründeren har selv jobbet som advokat i en årrekke, og har erfaring fra Huseiernes Landsforbund, Schlumberger, Hammervoll Pind og sist i Haver Advokatfirma i Stavanger.

– Spesielt tvister relatert til arv er vanlig og kan være svært ødeleggende for familier. Mange slike konflikter kan unngås med et skikkelig testament, sier Foss.

Det er få overordnede tall på hvor mange nordmenn som eier et testamente, men ifølge advokatforeningen er det «en liten prosentandel» av befolkningen.

Les også

Begynte som «matchmaker» for bofeller: Nå har Unite Living har fått med seg tungvektere på laget

Arvesimulator

Sentralt i produktet som lanserer like over sommeren 2019 er at man gjennom en arvesimulator lett kan se hvor dine oppsparte verdier tar veien når man går bort.

– Man fyller inn noen opplysninger om egen situasjon, og så viser programmet deg hvordan arven fordeles om du dør i dag og hva du kan gjøre innenfor lovens ramme, sier gründer Foss.

Deretter får kunden opprette et digitalt testamente som er godkjent og gyldig, og ifølge Justify, tilpasset den enkeltes behov.

– Men er ikke årsaken til at man bruker advokat i slike saker, at man må kunne stole på at en advokat har øynene på dette?

– Vi mener vi vil kunne tilby høyere kvalitet på våre produkter enn det en advokat vil klare innen en vanlig kostnadsramme. Vi vil ikke slippe systemet løs på egen hånd før kvalitetskravene våre er møtt, og kommer til å manuelt se over alle produkter, sier Foss.

Planen er å utvide tilbudet til flere juridiske tjenester, men testament er det første.

Selskapet har nylig fått SR-Bank på eiersiden gjennom investeringsarmen FinStart som puttet fem millioner kroner i selskapet og inngår også et samarbeid med lansering av tjenesten til sine egne kunder.

POSITIV: Lederen av Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, mener bransjen må forberede seg på store omveltninger, og tror blant annet testamente er noe som egner seg godt for digitalisering.

Foto: Frode Hansen VG

– Vi utvikler en tjeneste som i første omgang vil tilbys SR-Bank sine kunder, og så er planen er å rulle ut til flere partnere etter hvert, sier Foss.

– Lite lønnsomt for advokater

I dag koster et enkelt testamente mellom 5-10.000 kroner. Justify ønsker å gjøre jobben for mellom 1-1.500 kroner.

Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort, som blant annet er bostyrer for dødsbo, er svært positiv til oppgaven selskapet prøve å løse.

– Testamentet er blant tjenestene som egner seg godt for digitale standardiserte løsninger. Det å lage testamenter er ikke en spesielt lukrativ jobb for en advokat, sier Hjort.

Han sier bransjen må ta innover seg at det vil komme en rekke digitale løsninger som vil utfordre norske advokat-hus, og mener utviklingen vil gjøre dagens løsninger både billigere og enklere.

Les også

Innovasjon Norge mente produktet ikke ville fungere i Kina – har signert kontrakter verdt 400 mill.

– Vi må bare ta innover oss at «legal tech» er kommet for å bli. Slike løsninger kan bidra til at folk flest kan få tilgang til juridiske tjenester på en god måte, sier Hjort og legger til:

– I vår bransje er det ganske mye å gripe fatt i.

Flere forretningsmodeller

I tillegg til å lage løsninger for partnere, er det også en ambisjon å tilby tjenesten gjennom en egen plattform.

Den friske kapitalen fra SR-Bank skal brukes på å ansette flere utviklere og advokater, og så er målet å gjøre en større emisjon når produktet er ute i markedet.

Justify tilbys SR-Banks kunder i løpet av året, og leder av Finstart Nordic, David Baum, vet enda ikke hva prisen blir for bankkundene, men det blir ikke gratis.

– Dette er en helt ny tjeneste i markedet så noe av jobben som må gjøres er å finne product-market-fit. Å forstå kundenes betalingsvilje for tjenesten er en del av det arbeidet. Jeg tror at dette vil oppleves som en verdifull tjeneste med en veldig god brukeropplevelse og som dermed er verdt å betale for. Hva prisen blir er for tidlig å si, sier Baum.

Frem til nå har Finstart Nordic investert 100 millioner kroner i seks selskaper, og har dermed 150 millioner kroner igjen i investeringsmandatet de neste årene.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    De nye aktørene i dødens verdikjede

  2. Merete Nygaard (34) lanserer «Finn.no» for advokattjenester

  3. Oppstartsselskap hjelper andre fra konkurs – inngår samarbeid med storbank

  4. Annonsørinnhold

  5. Verdsettes til 70 millioner: Tror løsningen deres kan hjelpe butikker å holde Amazon på avstand

  6. Forbrukertilsynet om Sats' coronagrep: Må innhente aksept eller tilbakebetale