ØKER SALGET: Ikke bare norske soldater, men også norske våpen er godt representert i Afghanistan.

Profesjonelle krigere liker seg på jobben

Norske soldaters glede over krigshandlingene sjokkerer. Men skal ikke profesjonelle soldater få lov å like jobben sin?

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

VG siterer i dag bladet Alfa, som har intervjuet norske soldater i Afghanistan. Og de trives i skuddveksling. Ja, de jubler til og med når de treffer fienden. Det sjokkerende er ikke at soldatene liker å slåss, men at dette tilsynelatende er nytt for det norske folk.

Les saken: Å krige er bedre enn sex

Hva trodde vi de drev med der nede? Bygget pikeskoler? Ja, faktisk. I møte med høyere offiserer som har vært i tjeneste i Afghanistan så snakker de mye og høyt om pikeskoler, som for å trøste seg selv med at det i hvert fall noe er bra med denne krigen.

Men unge menn som melder seg til tjeneste, ser nok litt anderledes på saken. Og de bruker de symbolene de kjenner, som tegneseriefiguren Punisher, som altså er et stilisert dødningehode som festes på uniformen i deler av Telemark Bataljon.

Punisher-symbolet er kanskje det minst kompliserte i dagens avsløringer, av den enkle grunn at det er forbudt i hæren. Så Punisher på uniformen er tjenestefeil, og ferdig med det.

Men det er ikke tjenestefeil å drepe. Det er tvert i mot avgjørende å kunne gjøre det. Skal det da være tjenestefeil å like det? Kan vi forlange at norske soldater skal nøle lenger enn alle andre lands soldater, før de skyter?

Selvbildet til den norske utenlandssoldat har historisk sett vært å være den som beskytter kvinner og barn. Vi er de velutdannede og kloke meglere, som drar til fremmede land for å bygge fred. Etter nesten ti år i Afghanistan rakner idyllen.

En profesjonell soldat må kunne stole på at hans medsoldat ikke nøler

Avstanden er blitt for stor mellom soldatene på bakken, som opplever krigshandlingene, og den politiske, kanskje også den militære ledelsen på toppen.

Nå kommer ropene om "ukultur" og at det må "ryddes opp". Men krigens dilemma kan vi ikke løpe fra. Afghanistan-oppdraget er i sin natur annerledes enn alle andre oppdrag vi har deltatt i, fordi det er mer krig, mer dreping enn i tidligere oppdrag.

Norge utdanner nå profesjonelle krigere. Etter Afghanistan kommer det nye oppdrag, i like fjerne himmelstrøk. En profesjonell soldat må kunne stole på at hans medsoldat ikke nøler, stilt overfor fienden.

Gradvis vil opinionen flytte seg. For bare få år siden var det uanstendig å si at man dro til Afghanistan for spenningens skyld. Nå er det helt greit og en legitim grunn til å dra. Men derfra til å si at man liker være i kamp er det tydeligvis et stykke.

Hvor skal grensene gå? Det diskuteres internt i forsvaret, og drøftes også i boka "Etikk og militærmakt", redigert av Janne Haaland Matlary og Nils Terje Lunde, der forsvarsprester og forskere bidrar med synspunkter.

Det er viktigere enn noensinne å jobbe for en god krigerkultur. En god krigerkultur innebærer blant annet at soldater ikke går ut over sine fullmakter i adrenalinrus.

Men å bygge en god og etisk forsvarlig krigerkultur må gjøres ut fra militærstrategiske og militæretiske vurderinger. Sjokkert moralisme hos trygge sofasittere kan vi klare oss uten.

Følg Ørjasæter på Facebookog på Twitter som @orjas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Jakten, ikke drepingen

 2. Nytt yrke: Kriger

 3. Flere vil bli soldater

 4. Forsvaret satser på infokrig

 5. Frp frykter senskader hos krigsveteraner