ARRESTERT: Her ved Politiets Utlendingsinternat på Trandum sitter papirløse Maria Amelie Kakasus etter at hun ble pågrepet på Lillehammer onsdag kveld.

SCANPIX

Vi trenger et «Maria Amelie»-visum

Vi kaster ut Maria Amelie og beholder Mullah Krekar.

 • Leif Knutsen
  Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Jeg må bare anta at myndighetene har holdt seg strengt til norsk lov og praksis i å ta Maria Amelie i varetekt og planlegge hennes deportasjon.

Les også: Fengsles i dag (ekstern lenke)

Men da sitter vi igjen med det absurde i at vårt lovverk ikke tillater at (for eksempel) Mullah Krekar blir kastet ut, men altså krever at (for eksempel) Maria Amelie blir det.

Ettersom det altfor ofte er tabloidpressen og ikke minst NRK som er den øverste ankeinstans i slik urett, er det nærliggende å tro at regjeringen er under stort press i dag om å gjøre unntak for akkurat henne. Men det ville være å rette opp en enkel sak uten å ta hensyn til underliggende strukturelle feil.

For Maria Amelie er ikke enestående. Vi kaster stadig ut (eller driver under jorden) mindreårige og unge asylsøkende som har lært seg norsk, er ivrige etter utdannelse, og vil etter alt å dømme bli fremragende samfunnsborgere her til lands.

Det er nok mange som med rette opplever det som en humanitær urett mot den enkelte. Men jeg ser det også som en samfunnsøkonomisk urett mot vår egen fremtid.

Vår demografiske fremtid tilsier at vi må importere arbeidskraft, og da er det om å gjøre at vi legger til rette for at vi tiltrekker oss folk som løfter oss.

For vi kaster ut økonomiske ressurser når vi overhodet ikke tar hensyn til hvor godt integrerte disse asylsøkerne er og hvor lovende deres samfunnsdeltagelse er.

Derfor bør Norge gi unge asylsøkende en ny og innovativ mulighet til å få varig opphold: De kan få bli og søke om statsborgerskap om de innen ett år lærer seg norsk godt nok til å bestå en tøff normert test, gjør det fremragende på skolen, har plettfri vandel og blir anbefalt av minst tre fremstående personer i lokalsamfunnet. Altså objektive, målbare kriterier som er oppnåelige for den type ressurssterke og motiverte folk Norge trenger.

Vi kan kalle det "Maria Amelie"-visumet.

Denne søknaden bør behandles uavhengig av behandlingen av for eksempel politisk asyl, slik at de har alt å vinne og ingenting å tape på å søke på "Maria Amelie"-visum.

Vi har i Norge en tradisjon for å slippe inn folk fordi vi synes synd på dem. "Maria Amelie"-visumet vil være å slippe folk inn fordi vi beundrer dem, fordi vi tror på dem, og fordi de vil gjøre oss og deres opphavsland stolte.

Det vil også utfordre vår stereotypiske oppfatning av hva det vil si å ha mot i brystet og vett i pannen , være en god norsk samfunnsborger og hva som er en typisk innvandrer.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Maria Amelie-paradokset

 2. Aftenposten navnga Krekars trusseloffer

 3. Starter gründerkurs for flyktninger: – Vi må ta dem på alvor

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik bygger du et stjernelag på jobben

 6. Ruster opp tiltaco-krig i Norge