DIREKTØR FOR NAV: Tor Saglie.

Poppe, Cornelius

Fusjonen fra helvete: NAV

NAV-sjefen må gå, mener Fremskrittspartiet. Det bør han, men det vil ikke hjelpe.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

NAV er et ektefødt barn av politikernes egen inkompetanse. De tror at jo mer du vedtar, jo bedre er det. Selv om vedtakene ikke lar seg gjennomføre.

De satte i gang NAV-reformen, landets største og uten sammenlikning mest krevende fusjon. Det rettighetsbaserte trygdesystemet skulle integreres i det behovsorienterte sosialhjelpssystemet. Med på lasset var også Aetat, som jo fikk uventet mye å gjøre fra høsten 2008.

I farten nedprioriterte man forsvarlig drift

Parallellt med fusjonen slengte politikerne på nye regler om oppfølging av sykmeldte og et omfangsrikt program for sosialklienter. Som om de måtte være sikre på at NAV-kontorene skulle ha nok å gjøre.

er de overrasket over at systemet kneler.

Forrige uke kom Riksrevisjonens knusende rapport om NAV. Etaten, som betaler ut 300 milliarder hvert år, er uten kontroll og styring.

NAV er en tredel av statsbudjsettet, og leverer et regnskap revisor ikke vil godkjenne. Riksrevisjonens rapport anbefales alle som liker grøssere.

På annenhver side i rapporten, ettersom feil og svakheter ramses opp, står det at dette har Riksrevisjonen tatt opp "gjennom flere år". Noen av manglene er arvet fra de enkelte enhetene i NAV før fusjonen i 2006.

Feilene kan summeres slik: Folk får for lite penger. Folk får for mye penger. Papirer blir borte. Folk må vente alt for lenge på beslutninger og på utbetalinger. Folk blir ikke fulgt opp slik Stortinget forutsatte. Etaten har i tillegg systematisk rapportert at ting går bedre enn de virkelig gjør, slik at beslutninger om selve etaten blir tatt på feil grunnlag.

Tenk deg en bank som stadig tar sparepengene til folk. Ikke fordi de bankansatte er tyver, men fordi IT-systemene funker dårlig og fordi saksbehandlerne gjør feil. Av og til blir sparepengene dine borte, men av og til får du for mye på konto, det er litt hipp som happ.

Og hva gjør bankens styre med alle disse feilene, som har vært kjent i åresvis? Jo, de vedtar at alle bankens ansatte nå skal få nye oppgaver, i tillegg til det gamle de ikke klarer. De blir pålagt å drive terapeutisk oppfølging av de kundene som ikke sparer regelmessig, og å kompetansekartlegge dem som overtrekker kontoen.

Omtrent slik fungerer NAV. Enten har ingen i NAV skikkelig greie på drift, eller så har de ikke blitt hørt oppover i systemet. Det ser ut til at Tor Saglies største feil er at han ikke kan drifte store systemer, og derfor ikke gjenkjenner en krise når han ser den.

Bjarne Håkon Hanssen erklærte i 2004 at sosialklientene nå skal "stå opp om morran". Han glemte å si at den kreftsyke lektoren ikke lenger skulle få penger på konto.

Men Hanssen er jo heller ingen drifter, ifølge seg selv, han er en "igangsetter".

Veien til helvete er brolagt med gode hensikter. Og geskjeftige politikere med høye ambisjoner. Som ikke har filla peiling på drift.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. NAV: Styrt av sovjetene

 2. Krever forklaring fra regjeringen

 3. Riksrevisjonen ikke fornøyd med Nav

 4. Kosmo spår nye
  kostnadssprekker

 5. 14.000 mulige feilutbetalinger