Kommentar

Rente = smerte i Asia

Også fredag rimer smerte på rente i asiatiske aksjemarkeder.

  • Jone Frafjord
    Journalist
Publisert:

Pilene peker på ny nedover i Asia.

Morgan Stanleys aksjeindeks for regionen opplevde fredag sitt største fall på nær syv uker, og samtlige ti bransjeindekser falt.

Fallet fredag var dessuten mer merkbart enn torsdag: 1,3 prosent mot 0,2 prosent i går, da indeksen falt fra histrorisk toppnotering.

- Det er nå sterk sannsynlighet for at globale renter er på vei opp, noe som er det siste aksjemarkedet trenger for tiden, sier Gerard Minack, strateg ved Morgan Stanley i Sydney.

- Hvis rentene stiger, kommer det til å kvele støtte til aksjer.

Les også: Renteoppgang overalt

Både Nikkei 225 i Japan og Hang Seng-indeksen i Hong Kong falt omtrent 1,5 prosent. Da er det hyggelig at den utskjelte gruppen aksjonærer i Kina kan sove godt en natt til, etter en oppgang på CSI 300-indeksen på 0,6 prosent.

Alt går på tvers for Tokyo-markedet fredag: Samtidig som den internasjonale renteoppgangen får skylden, meldes det om lavere ordreinngang i maskiner enn ventet.

I vinter var det mye snakk om virkningene av en eventuell avvikling av carry trades, lån tatt opp i lavrentevalutaer som yen og plassert i risikable aktiva som aksjer.

- Størrelsen på carry trades som kan avvikles er relativt små sammenlignet med hele valutamarkedet, sa imidlertid Japans viktigste valutabyråkrat Hiroshi Watanabe under et foredrag fredag.

- Jeg tror ikke det er fare for plutselig avvikling av carry trades, men vi må fortsatt følge med på denne handelen.

Amerikanske tiårsrenter er oppe på det høyeste nivået siden juli i fjor, på 5,17 prosent. Barclays Capital tror renten vil stige til 5,40 prosent innen utgangen av året.

Oljeprisen ligger på 70,70 dollar, drevet opp av faktorer - vær, Irak, Iran - som ikke er entydig positive for det norske aksjemarkedet heller.

Følg verdens aksjemarkeder på Børs24

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Obligasjoner som beskyttelse mot Frp

  2. Hurra, ny Kina-smell

  3. Avdragsfrihet? Ja takk!

  4. Annonsørinnhold

  5. Kina-børsen opp etter innstramming

  6. Oljefondet drar opp rentene