CO2-rensing kan koste 12,6 milliarder kroner

Et fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 i Norge vil kunne koste mellom 7,2 og 12,6 milliarder kroner, ifølge en mulighetsstudie gjennomført av Statoil for Olje- og energidepartementet.

Bildet viser Sleiper-plattformen i Nordsjøen.

Foto: Staff Reuters
 • NTB
Publisert:,

Det kommer fram i en mulighetsstudie gjennomført av Olje- og energidepartementet i samarbeid med en rekke industriaktører.

Norske politikere har satt seg som mål å få på plass minst ett fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, innen 2020.

– Mulighetsstudien er en viktig del av dette arbeidet, og viser at det er mulig å realisere en fullskala CO2-håndteringskjede i Norge innen 2022 og til betydelig lavere kostnader enn for prosjekter som er utredet i Norge tidligere, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Planleggings- og investeringskostnadene for en slik kjede er estimert til å være mellom 7,2 og 12,6 milliarder kroner. Kostnadene avhenger av hvor mye CO2 som skal fanges, hvor den skal fanges fra og hvor mange transportskip som behøves.

Industriaktørene departementet har samarbeidet med er Statoil Norcem, Yara Norge, Energigjennvinningsetaten i Oslo kommune, Gassco og Gassnova.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Anslått pris for CO2-rensing: 7,2-12,6 milliarder

 2. Betalt innhold

  CO2-rensing kan koste 12,6 milliarder kroner

 3. Betalt innhold

  Går videre med tre prosjekt for å fange CO2

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Tord Lien mener CO2-rensing må vente til 2022

 6. Betalt innhold

  Tiden renner ut for CO2-fangst innen 2020