IKKE FORBRUKERNES VENN: Hverken DNB eller konsernsjef Rune Bjerke har forbrukernes beste i tankene når de nå kriger om beste rente på fastrentelån. For de aller fleste er det lurt å beholde flytende lånerente.

NTB scanpix

Ikke bind renten

Rekordlave renter gjør det fristende å binde boliglånet, men det er en dårlig idé.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Kampen om bankkundene står nå om lån med fastrente. For noen uker siden meldte DNB at fastrenten på lån med tre års bindingstid var under 2 prosent. Nordea fulgte denne uken opp med enda lavere rente, noe som tvang DNB til å senke renten på sine lån ytterligere . Begge bankene tilbyr tre års rentebinding til en nominell rente på 1,95 prosent.

Også Danske Bank, Storebrand og Sparebanken 1 Nord-Norge har meldt seg på i kampen. Konkurransen gjør at fastrenten er lavere enn flytende renter i flere banker.

- Vi er klare til kamp. Dette er en fight om fastrenten som er bra for forbrukerne, hevder DNB-direktør Even Westerveld overfor VG.

Er bankene rause mot oss kunder? Nei, selvsagt ikke. De er ute etter å tjene penger, men i et lavrentemarked er akkurat det blitt vanskeligere. En sikker vinner er fastrentelån.

Gjennom 20 år har Dine Penger samlet inn data på flytende og fast rente i norske banker. At renten er rekordlav ser du ved å kaste et raskt blikk på grafen:

Men ta en titt til. Det neste du vil se, er at det kun unntaksvis har lønnet seg å gå inn på et fastrentelån. Jo, det er noen perioder, men de er ikke mange. I all hovedsak er det bankene som har tjent godt på fastrentelånene.

I gjennomsnitt de siste 20 årene har flytende rente ligget på 5,13 prosent. Fastrenten har ligget på 5,81 prosent. Denne differansen betyr over 15.000 kroner i ekstra renteutgifter i året for en typisk norsk småbarnsfamilie med 2,3 millioner i gjeld (gjennomsnittlig lån for en familie med barn under syv år, ifølge SSB).

Fastrente har med andre ord kostet mer enn 1.000 kroner ekstra i måneden de siste 20 årene.

På utkikk etter bedre rente: Sjekk Dine Pengers rentekalkulator

Er det noen grunn til å tro at det vil være annerledes de neste tre, fem eller ti årene? Neppe. Banker liker ikke risiko, og det å fryse renten er en sjanse å ta. Derfor flyttes den anslåtte kostnaden for denne økte risikoen over til kundene. Siden bankfolk normalt er gode til å regne, skyver de ikke bare kostnaden videre. De legger på en hyggelig premie også. Denne betaler vi kunder.

For oss låntakere koster derfor fast rente på lang sikt mer enn flytende rente.

Noen banksjefer reagerer: - Bankene selger fastrente på feil premisser

Styringsrenten til Norges Bank er i skrivende stund 0,75 prosent. De fleste venter ytterligere kutt, kanskje allerede på rentemøtet i sentralbanken neste uke.

LAVE RENTER LENGE: - Nå kommer vinteren, advarte sentralbanksjefsjef Øystein Olsen under sin årstale i Norges Bank nylig. Rentenivået her hjemme skal trolig videre ned, og bli lavt lenge.

NTB scanpix

Kan dette lave rentenivået virkelig vare lenge? You bet! Japan har hatt det slik siden begynnelsen av 90-tallet. Lange perioder med svak prisvekst har presset sentralbanken til å holde styringsrenten under 1 prosent helt siden 1995. Og i januar i år satt den japanske sentralbanken styringsrenten under null.

Spør du en bankøkonom, vil hun gjerne si at det er lurt å velge fastrente som en forsikring mot dårligere tider. Men med dagens utlånsregler skal du i utgangspunktet ikke være i en slik situasjon. Du tåler trolig en langt høyere rente. Dette har banken din for lengst «stresstestet».

Unntaket er om du skulle miste jobben din eller av andre grunner få større økonomiske problemer. Med dagens lave rente er det uansett ikke rentenivået i seg selv som vil være problemet ditt.

Ingenting, hverken her hjemme eller i internasjonal økonomi, tyder på at rentenivået skal kraftig opp på mange år.

Det er derfor ingen god idé å binde renten. Og spesielt ikke nå.

Les på Dine Penger: Slik kutter du renten på boliglånet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler