Ber om dugnad for fremtidens Norge: – Vi er drittlei kranglingen

I god tid før robotene kaster oss ut i arbeidsledighet, satser investeringsselskap på at vi er i gang med en storstilt tverrpolitisk dugnad for landet.

WORKSHOP FOR JOBBFREMTIDEN: Anders Lier (t.v.) sammen med kollegene Ida Faldbakken og Tharald Nustad i startup-investeringsselskapet Nordic Impact.
Publisert:

– Donald Trump, brexit – over hele verden ser vi økende polarisering. Vi er drittlei kranglingen. For å møte fremtiden må vi skape en tverrpolitisk enighet, og samtidig få med oss foreldre, akademia og næringsliv, sier Anders Lier i Nordic Impact til E24.

– Sammen må vi utvikle fremtidens jobber i Norge. Og vi tror ikke dagens struktur er egnet til det.

Dette er utgangspunktet når Lier og kollegene i startup-investeringsselskapet Nordic Impact inviterer til workshop under Arendalsuka mandag, med E24 som medarrangør.

Temaet er Det nye Norge – E24s kronikkserie som har gått gjennom våren og sommeren, hvor noen av landets ledende stemmer, med egne ord, forklarer hvordan Norge skal gjennomføre den nye, industrielle revolusjonen: Digitaliseringen.

Målet for workshopen på Arendalsuka er å sparke i gang et storstilt, tverrpolitisk løft for utdanning og jobber i fremtidens Norge.

Les også: Kronikk, Det nye Norge, Øyvind Torpp i BCG: Grønn økonomi kan gi Norge 75.000 nye jobber innen 2025

– Systemet må endres radikalt

– Steinalderen tok ikke slutt fordi det var tomt for stein. Det gjør forhåpentligvis ikke oljealderen heller, sier Lier, som advarer mot å hvile på våre gamle laurbær.

– Vi er på vei inn i et helt annet samfunn. Fremtiden vil føre med seg enorme endringer, i stor grad er drevet frem av teknologi. Masse jobber vil forsvinne som følge av roboter og digitalisering, sier han.

Her finner du alle «Det nye Norge»-kronikkene!

Lier mener nøkkelen til et fremtidsrettet arbeidsliv ligger i det norske utdanningssystemet, som han mener trenger en totaloverhaling.

– Det må endres radikalt, og det oppfatter jeg at det er bred enighet om. Skoleverket må utdanne folk som er mest mulig forskjellige fra robotene. Vi trenger praktiske og kortere utdanninger. Det kan ikke være slik at du er ferdig med utdanningene etter 12–15 år. Det må det bli slutt på.

Og evnen til å løse komplekse problemstillinger, kritisk tenkning og emosjonell intelligens vil være kritiske suksessfaktorer.

– Det er egenskaper mange gjerne assosierer med lengre utdanningsløp i dag?

– Både og. Skal du jobbe med DNA eller kreftproblemstillinger, så definitivt. Men det er også behov for innovasjon i mer kreative fag. Vi må utvikle en evne til å tenke stort.

Les også: Flere digitaliseres, men folk er mindre fornøyd

– Ikke politisk opprop

Et betimelig spørsmål er hvem som skal drive frem utdanningsskiftet. Politikerne? Det holder ikke, mener Lier.

De har samlet ledere fra ungdomspartiene, akademia og gründere som sammen har laget et perspektivnotat – som danner grunnlaget for workshopen i Arendal.

– Hva skal den resultere i?

– Når vi går ut av det møtet, vil vi ha et notat som vi kan samles om, sier Lier.

– Et opprop for politikerne?

– Jeg vil ikke kalle det et opprop. Vi ønsker handling, og søker først og fremst en tverrpolitisk konsensusenighet som går langt utenfor partier og særinteresser. Dette løses ikke av politikerne, men av et stort fellesskap, sier Lier.

Les også

– Vi er nødt til å gjøre enda mer

Les også

Det Nye Norge, kronikk, Vidar Helgesen: Dette kan vi lære av Kina og California

Les også

Kronikk, Det nye Norge. Heidi Karin Monsen: Digitalisering og robotisering – noen av mulighetene den fjerde industrielle revolusjonen gir oss

Publisert: