Tidligere Thule-styreleder tiltalt for å ha underslått 32 mill

Mens han ledet styret i Thule Drilling skal Hans Eirik Olav i 2008 ha underslått over 32 millioner kroner, ifølge Økokrim. Mandag starter rettssaken mot ham.

«SCREW ØKOKRIM»: Hans Erik Olav forteller at han fikk laget teksten på skyggelua selv, med logo påsydd på Universal Studios. - Skikkelig god kvalitet, kan ikke vaskes bort, sa han til E24 i april i år.
Publisert:

Deler av beløpet på til sammen 6 millioner dollar skal gjennom flere ledd ha blitt kanalisert til bankkontoer hasjsiktede Gjermund Cappelen hadde i Sveits, ifølge tiltalen som kommer opp til behandling i Oslo tingrett mandag.

Overføringen til Cappelen skal ha skjedd som et ledd i hvitvasking av de underslåtte midlene, mener Økokrim.

Ifølge tiltalen overførte Olav henholdsvis 500.000 dollar og 5.500.000 dollar til to forskjellige mottakere i 2008.

Les også

Hans Eirik Olav: - Har aldri hørt om Cappelen

Thule Drilling konkurs

To år senere gikk Thule Drilling dundrende konkurs – ofte omtalt som en av norgeshistoriens største konkurser – og etterlot seg kreditorkrav på over fire milliarder kroner. Kravene er senere blitt nedjustert til 2,6 milliarder kroner.

To andre topper i Thule Drilling var opprinnelig siktet i saken, men disse siktelsene er henlagt, opplyser førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim til NTB.

Hun vil ikke kommentere hvordan denne saken forholder seg til det kompliserte og relativt omfattende sakskomplekset etter Thule-konkursen, men bekrefter at hun vil legge ned påstand om at Olav dømmes til å betale erstatning til Thule Drillings konkursbo.

Strafferammen for grov økonomisk utroskap er seks års fengsel. Det samme gjelder posten som gjelder hvitvasking.

Nekter skyld

Hans Eirik Olav avviser tiltalen mot seg fullstendig og hevder han aldri har møtt eller snakket med Cappelen, noe hans forsvarer, advokat John Christian Elden, mener understøttes av politiets etterforskning. Cappelen har erkjent å ha smuglet store mengder hasj inn i landet, i forbindelse med etterforskningen av korrupsjonssaken mot politimannen Eirik Jensen.

– Min klient nekter skyld og har ingen kjennskap til Cappelen, sier Olavs forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Mellom 2008 og 2011 ble de angivelig underslåtte midlene gradvis kanalisert tilbake til Olav, blant annet ved hjelp av Cappelens sveitsiske bankkonti, ifølge tiltalen.

– Cappelen ble avhørt om dette for flere år siden, og da som vitne. Han er ikke siktet i denne saken. Ut over det har jeg ingen kommentarer til dette, sier Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe.

Hadde samme bankmann

Hvitvaskingen skal ha skjedd ved at Olav overførte penger til Cappelens kontoer, Cappelen tok så pengene ut og ga deler av dem til Olav kontant og overførte andre deler til investeringsselskapet som var største aksjonær i Thule Drilling, ifølge tiltalen.

Riktignok ble det overført store pengebeløp mellom Cappelen og Olav via en mellommann, men virkeligheten er langt mer uskyldig enn hva Økokrim får det til å se ut som, ifølge advokat Elden.

– De brukte tilfeldigvis samme bankmann i Sveits, og istedenfor å føre penger fram og tilbake over landegrensene har bankmannen valgt en enklere måte, sier Elden.

I et intervju med Nettavisen bekrefter mellommannen at han fikk kontanter av Cappelen, som han omgående ga videre til Olav uten at de rent fysisk var innom banken. Mellommannen har status som vitne og er ikke siktet i saken.

Publisert: