Økokrim og DNB advarer mot direktør-svindel: Overfører millioner til svindlere som utgir seg for å være sjefen

Flere og flere blir utsatt for såkalt CEO-svindel, hvor svindlere utgir seg for å være sjefen - og lurer dem til å overføre penger. Millionsummer har gått tapt, sier Økokrim. Bare i juni har DNB sett flere bedragerier hos sine kunder.

ØKOKRIM ADVARER: Epostene til sjefen din kan være hacket. I tillegg kan bedragerne ha forandret litt på epostadressen. For eksempel har Økokrim sett bruk av nulltall i stedet for o.
  • Tobias Fredø
Publisert: Publisert:

– Vi har sett denne type bedragerier hos våre kunder over lengre tid, men det har vært en særskilt økning nå i år, sier leder for konsernsikkerhet hos DNB, Berit Børset.

Flere norske bedrifter har i år blitt svindlet for til sammen flere hundretalls millioner kroner, hvor ansatte har overført pengesummer på ordre fra det de trodde var «sjefen».

Ifølge Økokrim er en CEO-svindel ett bedrageri hvor personer som utgir seg for å være direktør i et selskap, tar kontakt med en underordnet i bedriften, og manipulerer disse til å foreta urettmessige transaksjoner.

Kontakten kan skje både på e-post og telefon, og svindlerne har i tidligere saker vist å ha god kunnskap om virksomheten – noe som får henvendelsen til å fremstå som troverdig.

– I juni måned har vi sett noen tilfeller av CEO-svindel hvor flere av bedriftene har tapt millionbeløp, sier Berset i DNB til E24.

– Det har vært flere saker hvor kunder har gjort oss oppmerksomme på at noe ikke helt har stemt, og når vi har undersøkt saken, har det vist seg å være bedrageri, forteller Børset.

– Vi så et selskap hvor en engelskspråklig person utga seg for å være direktør, og ba en underordnet om at en transaksjon skulle gjennomføres. Etter en del e-post-korrespondanse fram og tilbake, ble det til slutt overført en betydelig sum.

(saken fortsetter under bildet.)

GOD KJENNSKAP TIL EMNET: Berit Børset har tidligere vært leder av enheten som etterforsker datakriminalitet i Kripos.

Må være oppmerksomme

Pressekontakt i Økokrim, Anne Dybo, peker på at bedrifter kan være ekstra utsatt for CEO-svindel i sommerferien.

– Vi ser at det er en enorm økning, og det er viktig for oss å få bedriftene til å følge med. Dette gjelder særlig i sommerferien hvor det er mye vikarer, som kan ha lettere for å bli manipulert av svindlere, forklarer Dybo.

VÆR OPPMERKSOM: Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

Økokrim har tidligere vært ute å varslet mot CEO-svindel i år, blant annet skrev Aftenposten om dette i mars.

– Det er veldig viktig at bedrifter informerer ansatte om dette. Vi vet også at bedragerne ringer inn til bedrifter og spør etter informasjon om ansatte og roller i bedrifter, sier Dybo, før hun fortsetter:

– Ansatte bør informeres om at de må være varsomme med å gi slik informasjon.

Berit Børset og DNB er også opptatt av at bedriftene har gode rutiner for å motvirke bedragerier.

– Kundene bør passe på at de ikke gjennomfører transaksjoner på bakgrunn av e-post-meldinger, og at ting verifiseres før man gjennomfører en transaksjon, sier Børset.

I en e-post til E24 opplyser kommunikasjonsrådgiver i Nordea Norge, Grete Christine Kruse, at de er kjent med problemet, og at de advarer mot denne typen svindelforsøk.

– Dersom du er i tvil om e-posten eller fakturaen du får fra "sjefen" er ekte, er vår anbefaling å alltid ta en ekstra telefon til vedkommende for å dobbeltsjekke, skriver Kruse.

Kraftig økning i svindelforsøk mot bedrifter

Pågående etterforskninger

I 2016 har trykket på norske bedrifter økt kraftig ifølge Økokrim og DNB.

– Det er mange som har blitt forsøkt lurt, og det er dessverre mange som har tapt mye penger, sier Dybo.

For øyeblikket etterforsker Oslo politidistrikt flere saker. Blant annet etterforskes en svindel for 500 millioner kroner.

Det er også snakk om flere mindre saker med beløp i millionskalaen. Mindre etterforskninger pågår også ved andre politidistrikt.

– Vi har dessverre ikke tall over hvor mange bedrifter som rammes, og hvor mye penger som forsvinner på grunn av at bedriftene melder fra til forskjellige aktører, forklarer Dybo.

Skatteetaten advarer: Har fått meldinger om e-post-svindel

Økokrim opplyser at pengene som oftest blir sendt til Hongkong og Kina, og derfra går videre til andre land.

– Vi kan dessverre ikke gi informasjon om hvem vi tror er bakmenn, av hensyn til pågående etterforskninger. Men dette er personer som sannsynligvis er involvert i annen grov organisert kriminalitet, som narkotikahandel, sier Anne Dybo.

Norsk politi mistenker ikke at nordmenn er inne i bildet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Økokrim
  2. Oslo
  3. Krim

Flere artikler

  1. Tatt for svindel av frivillige organisasjoner: – Det gjør meg glad

  2. DNB: Stor økning i antall svindelforsøk under pandemien

  3. Bedragerne tok 7,3 millioner kroner – politiet henla på dagen

  4. Politiet: Ikke funnet sammenheng mellom Norfund-bedrageriene

  5. Økokrim har siktet flere personer for millionbedrageri av coronastøtte