NTB: Ny høring i Vimpelcom-saken

Kontrollkomiteen på Stortinget har vedtatt å holde en ny høring i Vimpelcom-saken i slutten av mai.

NY HØRING: Bildet viser konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærstad i Telenor.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Det ble bestemt på et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag.

Høringen skal holdes 27. mai, og målet er å finne ut mer om hva Telenors medlemmer i Vimpelcom-styret kan ha visst om korrupsjonsanklagene mot det russiske selskapet.

– Må sette ned foten

– Det er veldig viktig for Stortinget å komme helt til bunns i denne saken, med tanke på én eneste ting, nemlig å finne ut om departementet har gjort det de skulle og har fulgt med i tilstrekkelig grad, sier leder av kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap) til NTB.

– Vi må være helt sikre på at departementet ikke hadde noen informasjon om denne meget alvorlige korrupsjonssaken, sier han.

Kolberg understreker at komiteen ikke har konkrete mistanker, men påpeker at Telenor forklarte seg uriktig og delvis usant i den forrige høringen i januar i fjor.

– Det er meget spesielt. Vi må vite hva som har skjedd, i et selskap der staten er majoritetseier, som har ført til en slik atferd, sier han.

– Vi er jo der at det er pressen som har brakt denne saken fram i lyset, og ikke departementet. Det synes jeg er meget bekymringsfullt, sier han og føyer til:

– Stortinget må sette ned foten så ettertrykkelig i denne saken og lignende saker at dette ikke gjentar seg. Vi vil få en diskusjon om eierskapspolitikken.

Les også

Telenor-finansdirektør avviser at han slutter på grunn av Vimpelcom

14 invitert

I alt 14 personer, blant dem tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser og tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder, er invitert til høringen. Også næringsminister Monica Mæland (H) og hennes forgjenger Trond Giske (Ap), samt Telenors nåværende ledelse, konserndirektør Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted, er innkalt.

Alle de inviterte står imidlertid fritt til å takke nei.

– Men jeg håper de vil se seg tjent med å komme, sier Kolberg.

Jo Lunder er imidlertid fortsatt under politietterforskning for sin rolle som Vimpelcom-sjef da selskapet betalte bestikkelser i hundremillionersklassen til postboksselskapet Takilant i Usbekistan.

Deloitte-rapporten

Komiteen vil også be revisorselskapet Deloitte redegjøre for sin granskingsrapport om saken. I rapporten, som kom i slutten av april, får Telenor sterk kritikk for sin håndtering av bekymringsmeldinger om korrupsjon i det russiske Vimpelcom som det eier 33 prosent av.

Flere har påpekt at det en svakhet ved rapporten er at den ikke går inn på hva Telenors medlemmer i Vimpelcoms styre, deriblant Baksaas, kan ha fått vite om korrupsjonssaken.

– Vi kommer til å spørre Deloitte om dette, sier Kolberg.

Les også

Vimpelcom: Baksaas slår kraftig tilbake mot Kolberg

– Vanskelig å tro

Abid Raja (V) tror at det fortsatt finnes forhold som ikke har kommet fram.

– Hvor mye uformell prat har man hatt om disse tingene, i lunsjer, ganger, møter og lignende, som ikke er nedfelt i sakspapirer. Det er vanskelig å tro på at ingen i toppledelsen noen gang har snakket noe om korrupsjonsanklagene når varsleren minst to ganger har varslet om dette, sier Raja til NTB.

Les også

Brukte tre år på å lese e-post fra Vimpelcom-varsleren

Les også

Mæland krever Telenor-redegjørelse etter rapport

Les også

Telenor-topper uenige om hvem som varslet hvem

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Telenor

Flere artikler