Rekordmange erkjenner skattesnusk

Til sammen 515 nordmenn meldte seg for skattemyndighetene i fjor og oppga at de har unndratt til sammen 14 milliarder kroner fra beskatning.

REKORD: Aldri før har så mange erkjent skattesnusk. Skattedirektør Hans Christian Holte forteller at den typiske personen som melder seg er en mann i 50-årene bosatt på Østlandet.

Terje Pedersen NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Det samlede beløpet er dobbelt så stort som det som ble innrapportert i 2015. Og antallet personer som meldte seg, er rundt 30 prosent høyere enn året før. Størrelsene er rekordstore, bekrefter skattedirektør Hans Christian Holte overfor Aftenposten.

– Den typiske personen som melder seg, er en mann i 50-årene bosatt på Østlandet, sier Holte.

Les også

Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser

Han tror den kraftige økningen skyldes frykt for å bli avslørt. I løpet av i år og neste år trer en ordning der 96 land automatisk utveksler kontoopplysninger i kraft.

– Stadig flere land vil også ha automatisk utveksling av bankopplysninger. Dermed er det større risiko for at skjulte beløp i utlandet kan bli oppdaget. Økningen i antall saker tyder på at folk merker seg dette, sier Holte.

Les også

Spåmann dømt for skattesnusk og trygdesvindel

Ved frivillig å komme med opplysninger om skjulte penger, må skattyteren etterbetale skatt for de årene formuen har vært unndratt beskatning. Men vedkommende slipper tilleggsskatt på inntil 60 prosent.

Over 1.900 nordmenn har frivillig meldt inn tidligere skjulte formuer og inntekter i løpet av de ti årene ordningen har eksistert. De har meldt inn formue for 65 milliarder kroner og inntekt på 2,4 milliarder kroner i rundt 1.700 ferdigbehandlede saker. Skatt på ferdigbehandlet inntekt og formue er anslått til rundt 1,5 milliarder kroner.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder

  2. Studie: De rikeste snyter mest på skatten

  3. Nordmenn betalte 514 milliarder kroner i skatt i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. Skatteunndragelser og krisetid

  6. Betalt innhold

    Røkke er rikest, Frederik Wilhelm Mohn er på andreplass