Charles (70) fronter søksmålet mot Jo Lunder og Vimpelcom

En pensjonert hotelleier fra Canada er saksøker i saken mot Jo Lunder og Vimpelcom. Han kan ha flere hundretusen fornærmede i ryggen.

TIL SAK: Charles Kux-Kardos (innfelt) fronter det sivile gruppesøksmålet mot Vimpelcom og dets tidligere ledelse, deriblant norske Jo Lunder.

Scanpix/privat
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dersom jeg kan få tilbake pengene mine, blir det godt å legge Vimpelcom bak seg, sier Charles Kux-Kardos til E24.

Den pensjonerte 70-åringen fra Britisk Columbia fronter gruppesøksmålet mot Vimpelcom, og selskapets nåværende og tidligere styre og ledelse.

Bakgrunnen er den pågående korrupsjonsetterforskningen mot selskapet i USA, Nederland - og nå også Norge.

Kux-Kardos har sett verdien av sine 100 aksjer, som han kjøpte til kurs 12,6563 dollar for tre år siden, falle mer enn 71 prosent. Det betyr et tap på vel 900 dollar, i underkant av 8.000 kroner.

Så da et advokatkontor kontaktet ham og fortalte at de holdt på å bygge en sak på vegne av aksjonærene i selskapet, valgte han å slutte seg til.

– Det største problemet er at jeg kjøpte disse aksjene dyrt, og det har ikke gått bra i det hele tatt, sier han på telefon fra hjembyen Dawson's Creek på den kanadiske vestkysten.

Det er advokatfirmaene Pomerantz og Bronstein, Gewirtz & Grossman som saksøker på vegne av en større gruppe investorer. Disse er spesialister på å samle småaksjonærer til gruppesøksmål.

Var hotelleier

70-åringen fra småbyen med samme navn som den populære TV-serien på 90-tallet, beskriver seg selv som en «ikke særlig erfaren» investor.

Han har tidligere drevet småskala forretningsvirksomhet i hjembyen, og lever nå av investeringsavkastning og pensjon.

Les også

Vimpelcom tjener rått i Usbekistan

Kux-Kardos drev frem til for noen år siden et historisk hotell, som brant til grunnen i 2012. I etterkant av brannen har han vært i forhandlinger med forsikringsselskapet om skadeutbetalingen.

Selv om 70-åringen aldri var den største Vimpelcom-aksjonæren, ønsker han nå å få tilbakebetalt sin investering.

– Forventer du deg erstatning?

– Ikke enda. Jeg forstår at det kan bli noe, men jeg har ikke diskutert dette med advokatfirmaet, sier han.

Saksøkes i USA

Den såkalte «Vimpelcom-saken» tok en ny og dramatisk vending da selskapets tidligere toppsjef, norske Jo Lunder, onsdag kveld ble pågrepet av norsk politi på Gardermoen.

Lunder er siktet for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcoms virksomhet i Usbekistan, og satt torsdag kveld fire timer i avhør med Økokrim.

Fredag ble han fremstilt for fengsling, og vant frem. Avgjørelsen er anket.

– Etterforskningen skal kartlegge rollen han har hatt i forbindelse med salget av mobil-lisenser i Usbekistan, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til E24.

Les også

Fengslingsmøte bak lukkede dører for Jo Lunder

Pågripelsen av Lunder var ifølge Økokrim planlagt før nyheten om at næringsminster Monica Mæland ikke lengre hadde tillit til Telenor-styreleder Svein Aaser. Næringsdepartementet er hovedeier i Telenor.

TRAKK SEG: Tidligere styreleder Svein Aaser i Telenor.

Krister Sørbø

Aaser valgte på denne bakgrunnen å trekke seg med umiddelbar virkning forrige fredag.

Omtrent samtidig som Lunder ble pågrepet, ble det kjent at nordmannen er blant dem som er saksøkt av Kux-Kardos og advokatfirmaene.

Som konsernsjef i Vimpelcom har nemlig Lunder signert på at Vimpelcoms finansielle rapportering i USA var i henhold til alle lover og regler, i tråd med den såkalte Sarbanes-Oxley-loven.

Lunder nevnes dermed ved navn i søksmålet, som er datert den 4. november.

Det samme gjør nåværende konsernsjef Jean-Yves Charlier, Lunders forgjenger Alexander Izosimov, finansdirektør Andrew Davies og tidligere finansdirektør Cornelis Hendrik van Dalen.

Les også

Jo Lunder trekker seg fra rigg-styre

GREP INN: Næringsminister Monica Mæland (H).

Terje Pedersen

Ber om erstatning

– Grunnet sine posisjoner med kontroll og autoritet, har de individuelt saksøkte kontrollert innholdet i Vimpelcoms kommunikasjon. (...) Som et resultat av spredningen av falske og misledende rapporter, oppdateringer og uttalelser var markedsprisen av Vimpelcom-aksjene kunstig oppblåst i perioden, står det i søksmålet.

Som Kux-Kardos nevner er det advokatene som tok kontakt med ham, og de kan tilsynelatende gjøre betydelig større butikk på saken enn det han selv kan.

Les også

Kilder til VG: Vimpelcom-varsler skal ha gått til Telenor-ledelsen

I rettsdokumentene anslås det et sekssifret antall fornærmede i saken, nærmere bestemt alle selskapets aksjonærer innenfor en gitt tidsperiode, minus innsidere.

Det bes i søksmålet om at det behandles som et gruppesøksmål, får full rettsbehandling med jury, at saksøker får erstatning og sine sakskostnader dekket, samt øvrig oppreisning etter rettens skjønn.

Vimpelcom: – Vil forsvare oss

Det mulige søksmålet var tema under Vimpelcoms tredjekvartalspresentasjon tidligere fredag. Selskapet har gjort en avsetning på 900 millioner dollar i forbindelse med etterforskningen av selskapet, men dette dekker ikke eventuelle søksmål.

– Avsetningen reflekterer de pågående forhandlingene med SEC, DOJ og OM, og reflekterer den forventede kapitalstrømmen knyttet til å løse disse etterforskningene. Det reflekterer ikke det som eventuelt vil komme av gruppesøksmål, sa konsernsjef Jean-Yves Charlier, ifølge en transkripsjon gjengitt av Seeking Alpha.

SEC står for U.S. Securities and Exchange Commission, DOJ er det amerikanske justisdepartementet, mens OM mest sannsynlig er en henvisning til nederlandske Openbaar Ministerie.

Charlier la til at selskapet vil forsvare seg i retten, om nødvendig.

– Vi vil selvfølgelig kategorisk forsvare oss, men dette er nytt det siste døgnet, så det er alt for tidlig å gjøre noen evaluering av søksmålene, sier han.

Finansdirektør Andrew Davis omtalte for øvrig avsetningen som «relativt moderat» under kvartalspresentasjonen.

Les også

Fengslingsmøte bak lukkede dører for Jo Lunder

Les også

Lunder permitteres fra Fredriksen-toppjobb

Les også

Økokrim-sjef vil ha fullt innsyn i Telenors interne gransking

Publisert:

Flere artikler

  1. Nytt gruppesøksmål mot Jo Lunder og Vimpelcom

  2. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

  3. Vimpelcom skal være nær korrupsjonsforlik i USA

  4. Kilder til VG: Vimpelcom-varsler skal ha gått til Telenor-ledelsen

  5. Varsler gruppesøksmål mot Vimpelcom