Tiltalt for svindel av over 400 selskaper

I flere år skal bakmennene fra Oslo ha sendt ut fiktive fakturaer, truet med inkasso og lurt til seg penger.

SVINDEL: Tirsdag starter rettssaken mot tre menn som er tiltalt for å ha svindlet over 400 bedrifter over hele Norge.
  • Sverre Holm-Nilsen
Publisert:

Fra sine lokaler i Oslo skal de tre bakmennene, to menn i 30-årene og en mann i 50-årene, kontaktet små og mellomstore bedrifter i hele landet. Bedragerimetoden gikk ut på å sende bedrifter fakturaer, purringer og inkassovarsler på tjenester og produkter de i realiteten ikke hadde bestilt.

Dette kommer frem i tiltalen mot de tre mennene, som må møte i Oslo tingrett neste uke.

Andre ble ifølge politiet forledet til å tro at de kjøpte annonseplasser.

Målet var at bedriftene betalte for seg i frykt for inkassosalærer, betalingsanmerkninger eller rett og slett fordi de trodde at de hadde takket ja til tjenesten.

Mennene skal ha benyttet to forskjellige selskaper i bedrageriene, mener politiet.

– Det ene selskapet solgte reklameplass på et plastomslag til Distriktskatalogen, mens det andre solgte annonser til et søkenettsted for bedrifter, sier aktor og politiadvokat Kristin Ingeborg Rusdal ved seksjon for finans- og miljøkriminalitet ved Oslo politidistrikt til VG.

Ville ha 100.000 kroner

I den omfattende listen av bedrifter finner man blant annet flere barnehager og skolekantiner. Flere kommuner skal også ha mottatt fakturaer. Størrelsen på kravene varierer fra i overkant av 1000 kroner til over 18.000 kroner.

Det selskapet som ifølge tiltalen mottok det største kravet mot seg er Eventyrfabrikken. Lekelandet i Sarpsborg fikk et krav på 100.000 kroner fra ett av selskapene til de tre tiltalte.

Eventyrfabrikken var i 2007 relativt nyoppstartet og ville nå ut til nye kunder og besøkende.

– De utga seg for å være Gule Sider og sa at vi kunne kjøpe reklameplass der. Da vi oppdaget at dette ikke stemte, nektet vi å betale regningen, sier daglig leder Terje Gustavsen til VG.

Han sier at selskapet opptrådte svært aggressivt i forsøket på å kreve inn pengene.

– De truet oss med det ene og det andre. De var veldig pågående, forteller Gustavsen.

Alle anmeldelsene stammer fra perioden 2007-2011.

– Det er ca. 450 selskaper som har anmeldt. Det er en stor sak, men enkeltbeløpene er små, og det er nettopp derfor vi mener det er utspekulert. De tar litt fra mange, sier politiadvokat Rusdal til VG.

Politiet mener å kunne bevise at selskapene klarte å samle inn ca. 900.000 kroner for det de mener er «fullbyrdede» bedragerier og forsøk på ytterligere 390.000 kroner.

– I tillegg er det tiltale på heleri av ca. 950.000 kroner for det ene firmaet, og 3,3 millioner for det andre, opplyser Rusdal.

Mørketall

Alarmen gikk først da selskapene gikk konkurs. Bobestyrerne avdekket det de mente var flere tilfeller av bedragerier.

– Det var bobestyrerne som leverte anmeldelsen, bekrefter politiadvokaten.

Hun sier at politiet mistenker at langt flere bedrifter kan ha blitt utsatt for virksomheten til de tre Oslo-mennene.

– Det er langt flere selskaper som har betalt inn penger til de to selskapene enn det som står i tiltalen, bemerker hun.

Ble bedriftene opprettet med formål om å begå bedragerier?
– Det kan vi ikke si noe om, men vi har ikke snakket med noen kunder som sier de har inngått en avtale eller fått kontrakt og den varen de skulle ha fått, sier Rusdal.

- Større omfang

Næringslivets sikkerhetsråd kjenner godt til de to virksomhetene og de tre mennene som nå står tiltalt. I flere år mottok de tips om virksomheten. Arne Røed Simonsen, seniorrådgiver i sikkerhetsrådet, er glad for at de tre bakmennene nå blir stilt for retten.

– Det ser ut til at denne saken tas alvorlig, men det har tatt litt for lang tid. De første anmeldelsene kom allerede i 2010, men de ble henlagt. Det kom anmeldelser fra flere steder i landet, men de så ikke sammenhengen, sier han til VG.

Røed Simonsen mener at saken har et større økonomisk omfang enn det som kommer

SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Arne Røed Simonsen, seniorrådgiver i Næringslivets Sikkerhetsråd.

fram i tiltalen.

– Den summen politiet opererer med er det som kan dokumenteres ut ifra de som har anmeldt saken, sier seniorrådgiveren, og påpeker at det er gjort beregninger som viser at det samlet er sendt ut fakturaer for et langt høyere beløp enn de fem millioner kronene som er nevnt i tiltalen.

På generelt grunnlag sier Røed Simonsen at fakturabedragere og telefonselgere årlig håver inn millioner av kroner på å villede små virksomheter og organisasjoner, men at problemet generelt sett vies liten oppmerksomhet av politiet og påtalemyndigheten.

Såkalt katalogsvindel har lenge vært et stort problem for norske bedrifter. Allerede i 1999 anslo Norsk Bedriftsforbund at bedrifter ble forsøkt svindlet for én milliard kroner årlig.

– Fakturabedrageriene er «still going strong». Det er ikke så mange norske aktører igjen, men det er noen der ute, sier Røed Simonsen til VG.

– Brukt som stråmann

Martin Hay, forsvareren til mannen i 50-årene, sier at hans klient erkjenner straffeskyld på alle punkter. Mannen sto oppført som daglig leder i det ene selskapet og ble ilagt konkurskarantene da dette gikk i oppløsning.

– Han erkjente de faktiske forholdene allerede i 2011, sier Hay.

Hay beskriver klienten sin som en klassisk front, en stråmann i selskapet som sto med navnet sitt på papirene, men som i realiteten ikke hadde noe med den daglige driften å gjøre.

Før han ble involvert med de to andre tiltalte, skal mannen i 50-årene ifølge forsvareren ikke ha vært yrkesaktiv på mange år.

– De brukte navnet hans. Min klient hadde ingen innsikt i driften og ingen fullmakter. Han gjorde enkle ting som å gjøre uttak i banken. Han har fått minimalt av midlene som gikk igjennom selskapet, sier Hay.

Advokatene Fredrik Schøne Brodwall og Espen Henrik Johansen forsvarer de to tiltalte i 30-årene. VG har bedt forsvarerne kommentere påstandene fra Næringslivets sikkerhetsråd og forsvarer Martin Hay, men ingen har svart på VGs henvendelser.

– Min klient erkjenner ikke straffeskyld og vil begrunne standpunktet i sin forklaring til tingretten, sier Espen Henrik Johansen til VG.

Les også

Maratonsak om milliardtriksing i kraftselskap

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Anklages for å ha tappet sitt eget firma for 3,2 millioner

  2. Advokat tiltalt for grove underslag

  3. Eks-advokat tiltalt for underslag og bedragerier for 130 millioner

  4. Bedrageritiltalt nordmann holdt igjen i Brasil

  5. Tiltale: Utga seg for å være Kristian Røkke på restaurant - bad om faktura til Aker