Tapte rettsslag mot Danske Bank

Danske Bank gikk seirende ut fra Høyesterett etter å ha blitt saksøkt av en gruppe investorer som tapte nesten 150 millioner på et av bankens produkter.

ENIG MED BANKEN: Høyesterett er enig i at Danske Bank (tidligere Fokus) informerte godt nok da de solgte et nytt investeringsprodukt til sine kunder i 2007. Investorene tapte nesten alle pengene sine og saksøkte banken. Bildet er fra bankens hovedkontor på Kongens Nytorv i København

Danske Bank
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Høyesterett slår fast at en gruppe investorer burde fulgt bedre med i timen da de i 2007 kjøpte seg inn i et nytt fondsprodukt som Danske Bank (da Fokus) tilbød sine kunder.

En av de som investerte i produktet var Alv B. Aronsen. Han bygget opp skjønnhets- og klinikkjeden Elipse. Da han solgte den satt han igjen med en gevinst på 21 millioner, hvorav han brukte fem millioner på produktet fra Danske Bank.

Etter å ha tapt store beløp på investeringen, gikk flere av investorene sammen for å kreve kjøpet hevet og for å kreve erstatning fra banken.

Tilsammen hadde saksøkerne tapt nesten 150 millioner kroner.

Nå har Høyesterett gikk banken medhold, men investorene slipper å betale Danske Banks saksomkostninger.

USA-investering ga kjempetap

Danske Bank (som da het Fokus) tilbød i 2007 et nytt produkt for sine mer velstående kunder. Investeringen gikk ut på at kunden spyttet inn 500.000 kroner mens utsteder ING Bank betalte inn 1,5 millioner.

Pengene ble sammen investert i pantelån gitt til amerikanske selskap av amerikanske banker.

Investeringen gikk på en kjempesmell under finanskrisen, og noten ble terminert i 2009.

Da hadde investorene tapt 87,6 prosent av investeringen sin.

En rekke av investorene saksøkte daværende Fokus Bank for å kreve erstatning og heving av kjøpet. Høyesterett slår derimot fast at investorene ble informert om at hele investeringen kunne gå tapt i en ekstrem situasjon.

- Finanskrisen var en slik ekstrem situasjon, og banken kunne ikke bebreides for ikke å ha omtalt konsekvensene for noten av en slik uforutsett hendelse, skriver Høyesterett

Retten legger likevel til at «informasjonsmaterialet - sett i ettertid - med fordel kunne vært tydeligere».

Vant delvis seier

Investorene vant delvis frem for sitt syn i Oslo Tingrett. Tingretten slo fast at bankens informasjon om investeringsproduktet hadde vært mangelfull.

Tingretten mente likevel at de mest erfarne investorene burde klaget tidligere, og derfor fikk kun 12 investorer medhold i sin sak.

Investorene som ikke vant frem, og Danske Bank selv, anket beslutningen.

I ankesaken kom deretter Lagmannsretten frem til at banken ikke hadde gitt mangelfull informasjon og avslo kravene til alle investorene.

Etter å ha behandlet anken slår Høyesterett nå altså fast at Lagmannsrettens dom var riktig.

Flere søksmål

Det er ikke bare Danske Bank som har blitt saksøkt i kjølvannet av finanskrisen.

Småsparerne Halvor og Harald Lognvik tapte i februar i år et søksmål mot Storebrand i Høyesterett. De to hadde saksøkt banken for å ha solgt dem et såkalt strukturert spareprodukt.

I tillegg skal Høyesterett ta opp den såkalte Røeggen-saken til behandling i storkammer.

Ivar Petter Røeggen har saksøkt DNB for tap gjennom et såkalt garantert spareprodukt han kjøpte av banken. Han vant i Bankklagenemden og tingretten, mens DNB vant i Lagmannsretten.

Les også

Røeggen-saken må behandles på nyttHøyesterett vurderer bankenes spareprodukter- Vær på vakt mot en desperat finansbransje

Publisert:

Flere artikler