Røkke i USA-krangel

Kjell Inge Røkke og reder Morten Arntzen krangler om milliardbeløp i en rettssal i New York.

Publisert:

Denne uken startet rettsaken mellom Kjell Inge Røkke og Morten Arntsen i New York.

Bakgrunnen for rettsaken er en avtale som Kjell Inge Røkke og toppsjefen i rederiet Overseas Shipholding Group (OSG) Morten Arntzen inngikk for tre år siden.

Avtalen innebar at skipsverftet Aker Philadelphia Shipyard skulle bygge ti produkttankskip som Aker American Shipping skulle leie ut til OSG.

Men i avtalen fulgte også en klausul om gjensidig eksklusivitet. Klausulen betydde at OSG ikke kunne bestille skip fra andre verft, mens Aker-verftet på sin side ikke kunne pådra seg oppdrag fra andre rederier, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Avtalebrudd

Men så bestilte OSG tre lektere fra et konkurrerende verft.

Aker-systemet mente at dette var et klart brudd på avtalen og OSG tvinges til å forlenge leiekontrakten med ytterligere fem år, slik avtalen spesifiserer er sanksjonsmiddelet som kan brukes ved kontraktbrudd.

- Trist

- Dette er egentlig bare trist. Vi hadde en avtale om eksklusivitet. Den har OSG brutt ved å bygge skip ved et annet verft og bli konkurrenter til selskapet vi startet sammen, sier konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA til DN.

OSG på sin side mener at Aker ikke har rett til å ilegge rederiet straffeleie. Partene har forsøkt å komme til enighet, men da de ikke lyktes har saken nå havnet i rettsvesenet. Rettsaken ventes å bli ferdig i neste uke, skriver DN.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: