Milliardyachten til emiren av Qatar i Kristiansand – statsoverhode på besøk

KRISTIANSAND (VG) Politiet i Agder bekrefter at det er emiren av Qatar som er på besøk i Kristiansand. Emirens fartøy – en av verdens største yachter, la til kai i sørlandsbyen tidlig lørdag kveld.

MONSTERBÅT: Luksusyachten «Al Lusail» som eies av Qatars statsoverhode lå til kai i Kristiansand natt til søndag.
Publisert:

Et følge som kom fra Kjevik lufthavn, gikk om bord på yachten senere på kvelden. Søndag morgen gikk det over 100 meter lange fartøyet fra kai - og la seg til ved Lyngøya i innseilingen til sørlandsbyen.

– Vi hadde tilstedeværelse av politi på flyplassen da flyet landet og uniformert politi ved pir 10 ved yachten da følget ankom. Det er vanlig ved besøk av statsoverhoder, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Hans Waage til VG søndag morgen.

– Så det er emiren av Qatar som er på besøk?

– Det er emiren som er på besøk i Kristiansand, ja, sier Waage – som ikke kjenner formålet med besøket.

UD kjent med besøket

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter i 12.40-tiden søndag overfor VG at norske myndigheter er kjent med det spesielle besøket.

– Dette er et privat besøk og det er ikke lagt opp til offisielle møter. UD var varslet om besøket, skriver avdelingsdirektør Tuva Bogsnes i kommunikasjonsstaben til utenriksminister Anniken Huitfeldt til VG.

Waage i politiet sier det er en misforståelse at norsk politi eskorterte emiren med følge fra Kjevik flyplass til havnen der yachten lå fortøyd, slik VG først meldte.

– Dette følget besto av de besøkende selv, presiserer politiets operasjonsleder.

Spekulasjoner om at besøket kan være del av en visitt eller gjenvisitt til kronprinsparet, som ofte ferierer på Dvergsøya på Sørlandet, er det ingen som hittil kan bekrefte.

– Besøket er ukjent for meg, sier pressetalsperson Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til VG.

Milliard-yacht

Det var yachten «Al Lusail», med en lengde på intet mindre enn 123 meter og med en verdi på nær fem milliarder kroner, som lørdag la til kai ved Kristiansand havn ved 20-tiden.

Da hadde Fædrelandsvennen, som først omtalte saken, fått en rekke tips om yachtens ferd inn Byfjorden mot Kristiansand.

Den enorme yachten eies av emiren av den lille Gulf-staten Qatar – Tamim bin Hamad Al Thani – som via det statlige selskapet Qatar Sports Investment også eier fotballstorheten Paris Saint-Germain, der verdensstjernene Lionel Messi og Kylian Mbappé hever lønn.

– Den har bare et kort stopp, før de skal videre, sier trafikkinspektør Matthias Eder ved Kristiansand havn til VG.

Ved 07-tiden søndag morgen viste overvåkningstjenesten Marine Traffic at yachten fremdeles lå til kai i Kristiansand. I 09.30-tiden så det imidlertid ut som at yachten har forlatt kaien.

TAR OPP PLASS: Den 123 meter lange luksusyachten «Al Lusail» lå til kai ved pir 10 i Kristiansand havn inntil søndag morgen.

Overfor Fædrelandsvennen sa Eder lørdag at båten ankom og la til kai på relativt kort varsel og at den etter planen skal seile videre etter bare noen timer. Da skal den ifølge Eder fortsette på en tur oppover langs kysten.

Det var fredag kveld at yachten seilte fra Hamburg i Tyskland til Kristiansand, viser Marine Traffics sporingstjeneste.

Lørdag kveld landet et fly med påskriften Quatar - på Kjevik flyplass ved Kristiansand, i følge lokalavisen.

ROYALT BESØK: Emir Tamim bin Hamad Al Thani under et møte med Storbritannias statsminister Boris Johnson i mai 2022.

Ifølge avisen landet flyet, et privatfly, klokken 22.16. Avisen skriver videre at alle data fra flyet var blokkert fra overvåkningstjenesten Flightradar, men at det fremgår at flyet kom fra Jeddah i Saudi-Arabia.

Lufthavnsjef Arne Johan Johnsen bekrefter overfor avisen at det lørdag kveld landet et fly fra Qatar på Kjevik, men han ønsket ikke å kommentere hvem som var om bord på flyet.

Ifølge Fædrelandsvennen kjørte flere biler ut på rullebanen kort tid etter landingen, inkludert flere politibiler. Deretter plukket en minibuss opp flere folk som kom med flyet, for så å frakte dem ned til yachten i havnen.

Personene gikk om bord på yachten rundt klokken 22.50 lørdag kveld, skriver avisen.

I MØRKET: Den store hvite yachten «Al Lusail» her til kai i Kristiansand natt til søndag.

Til VG sa trafikkoperatør Eder at Kristiansand havn jevnlig har yachter som ligger til kai.

– Også av denne størrelsen?

– Det skjer, ja.

Eder ønsket lørdag ikke å kommentere hvem som var om bord på yachten.

Yachtens eier – Al Thani – har vært Qatars statsoverhode siden hans far abdiserte i 2013 og overførte makten til ham.

Fædrelandsvennen har også publisert flere bilder av bilene som fraktet reisefølget til yachten, i tillegg til et bilde der du kan se opp mot ti personer utenfor yachten – fem av dem på vei opp landgangen og inn på yachten.

Ifølge nettstedet Yacht Bible har «Al Lusail» et mannskap på 56 personer og kapasitet til 36 gjester. Den skal være verdens 26. største yacht og skal ha kostet 500 millioner dollar å bygge – tilsvarende fem milliarder norske kroner.

KRITIKK: Qatar har møtt massiv kritikk for både menneskerettigheter i landet og forholdene gjestearbeidere jobber under for å ferdigstille VM-stadioner til mesterskapet i 2022.

Qatar har vært under sterk kritikk for sine brudd på menneskerettigheter, aktualisert av at Gulf-staten skal arrangere fotball-VM for herrer i slutten av 2022.

Landet har også blitt anklaget for korrupsjon i forbindelse med VM og kritisert for arbeidsvilkårene til utenlandske gjestearbeidere ved VM-stadionene – flere av arbeidere har dødd under det strenge arbeidsregimet for å ferdigstille stadionene.

Og i front av dette står nemlig én person, emiren av Qatar, som ledet arbeidet med å få fotball-VM 2022 til landet. Mesterskapet starter 21. november.

Norske kronprins Haakon gjestet så sent som i 2019 Doha i Qatar.

Da markerte han 50 års næringslivssamarbeid mellom Norge og Qatar sammen med daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Også i 2010 besøkte kronprinsen Qatar som del av et offisielt besøk. Her var han med på åpningen av en aluminiumsfabrikk som var et samarbeidsprosjekt mellom norsk og qatarsk industri. Under besøket møtte kronprinsen Al Thani, der de begge fikk en omvisning på fabrikkanlegget, skrev Kongehuset da.

Den norske kronprinsfamilien bruker ofte deler av sommerferien i en hytte på Dvergsøya nær Kristiansand – hvor kronprinsesse Mette-Marit kommer fra. Ifølge Dagbladet har familien leid hytta hver sommer siden 2010.

Det er uklart om kronprinsen eller familien er der nå.

Publisert: