Elden har sikret seg for millioner i Nordic Securities-gründers eiendommer

Endre Tangenes er tiltalt for grovt bedrageri av Økokrim. Forsvarerne i Elden Advokatfirma har tatt pant i eiendommene hans - for å sikre sitt salær.

TILTALT: Endre Tangenes (t.v.) og Erik Egenæs startet meglerhuset Nordic Securities i 2009, samme år som dette bildet ble tatt. Nå er begge tiltalt for grovt bedrageri og brudd på god forretningsskikk. Begge nekter straffskyld.
Publisert: Publisert:

Tangenes bruker Elden Advokatfirma som forsvar i en omfattende rettssak som skal gå i Oslo tingrett til februar neste år, der han og medgründer Erik Egenæs i meglerhuset Nordic Securities står tiltalt for grovt bedrageri.

Eiendomsregisteret viser at Elden Advokatfirma har holdt utleggsforretning og tatt pant i to av Tangenes sine eiendommer i Bergen.

  • Eldens utleggsforretning på 575.056 kroner ble avholdt 6. august i år og slettet 29. september.
  • Eldens pant på 2,5 millioner kroner ble registrert 27. august i år.

En utleggsforretning finner sted når noen du skylder penger går til namsfogden for å kreve at du betaler tilbake et utestående beløp. Ofte vil namsfogden ta pant i en eiendom som skyldneren eier. Når kravet faller bort, må utlegget slettes.

Advokat og partner Anders Brosveet i Elden Advokatfirma leder forsvaret til Nordic Securities-gründerne.

Borsveet forklarer i en e-post til E24 at utleggsforretningen og pantet er «sikkerhet for salær».

Tangenes har ikke besvart E24s henvendelser.

Les også

Rettsmaraton i gang: Økokrim mener Nordic Securities-gründerne holdt tilbake info

Tiltalt for grovt bedrageri

Økokrim tok tidligere i år ut tiltale mot Tangenes og Egenæs for grovt bedrageri etter at Finanstilsynet først gikk til politianmeldelse. De to bergenserne startet Nordic Securities i 2009, mistet konsesjonen i 2017 og la ned meglerhuset i 2019.

Påtalemyndigheten mener Tangenes og Egenæs har påført 39 investorer et tap på nesten 47 millioner kroner. Begge nekter straffskyld.

Tangenes og Egenæs er også tiltalt for å ha brutt god forretningsskikk etter verdipapirhandelloven sammen med to andre personer. Alle fire nekter straffskyld på dette punktet.

Rettssaken vil etter planen vare frem til 18. februar.

E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt våre journalister på eirik.elvevold@e24.no eller fredrick.christian.ekeseth@e24.no, eller på kryptert melding via WhatsApp/Signal til +4748098064.

Les også

Nordic Securities-gründernes forsvarer slår tilbake mot Økokrim

– Mest vanlige er å ta forskudd

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen sier til E24 at foreningen ikke har noen oversikt over hvor vanlig det er å sikre salær fra klienter med utleggsforretning og pant.

– Men vi er kjent med at det mest vanlige er å ta forskudd på salær, sier Smith til E24.

Smith understreker at hun ikke kan uttale seg om denne konkrete saken, bare på generelt grunnlag.

– Det er ikke en problemstilling jeg kan huske å ha fått inn til foreningen. Advokater kontakter oss om ulike spørsmål knyttet til advokatvirksomhet. Jeg vil derfor tro at det ikke er noe som skjer hyppig, sier Smith.

Hun påpeker at en faktura fra en advokat behandles på samme måte som fakturaer fra andre, for eksempel rørleggere, tannleger og snekkere.

– Advokater som ikke får betalt må også sørge for å få betaling, sier hun.

Publisert: