Apple-sjef vil ikke flytte overskudd til USA uten «rettferdig skatt»

Apple slår hardt tilbake mot kritikken rettet mot selskapets slusing av overskudd gjennom Irland, som sparer IT-giganten for milliarder av dollar.

SKATTEKISTE: Her ved Apples kontor i Cork i Irland kanaliseres pengene fra Apples internasjonale salg. Men Apple Operations International betaler ikke skatt.

Foto: Stringer/ireland Reuters
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

– Vi har sagt at, med en skatt på 40 prosent, vil vi ikke flytte overskuddet tilbake før det blir en «rettferdig skatteprosent». Det er ingen debatt rundt dette, sier Apple-sjef Tim Cook i et intervju med Washington Post.

Han sikter til at den amerikanske selskapsskatten ligger på 35 prosent, og at det i tillegg kommer et vektet gjennomsnitt fra statene de opererer i, som tilsvarer rundt fem prosent.

I intervjuet slår Cook tilbake mot kritikken om at selskapet sluser overskudd gjennom Irland, for å unngå skatt, i likhet med en rekke andre gigantselskaper.

I Irland er selskapsskatten på 12,5 prosent og i Storbritannia 20 prosent.

Mange mener det er upatriotisk for selskaper å bruke slike såkalte «skatteparadiser». Det slår Cook hardt tilbake på.

– Det er lovlig

– Er det lovlig eller ikke lovlig? Det er lovlig, og vi følger den nåværende skatteloven. Det handler ikke om å være patriotisk eller ikke. Det er ikke slik at jo mer man betaler, desto mer patriotisk er man, sier Cook.

Han erkjenner imidlertid at Apple effektivt har utnyttet hullene i skatteloven.

– Skatteloven akkurat nå sier at vi kan la overskuddet bli i Irland, eller vi kan ta det tilbake til USA.

Apple har lenge mottatt kritikk for å sluse inntekter gjennom andre land, for å unngå skatt i USA, hvor skatteprosentene er blant de høyeste blant de utviklede landene. Selskapet er for tiden under etter etterforskning av Europakommisjonen som følge av mistanke om å betale for lite skatt, skriver ITAvisen.

Tidligere i år regnet Bloomberg ut at Apple kan skylde 70 milliarder i skatt om Europakommisjonen avgjør at Apples skatteavtale med Irland bryter unionens konkurranselover.

Les også

EU-kommisjonen mener Apple har ulovlig Irland-avtale

Straffeskatt på tre milliarder

I 2013 betalte Apple kun 3,7 prosent i skatt på sine inntekter utenfor USA, skriver avisen.

I fjor ble de dømt til å betale 319 millioner euro, drøyt tre milliarder kroner, i

straffeskatt til Italia.

I tillegg kan Apple måtte betale straffeskatt til ethvert EU-land der de har registrert salg.

Den uavhengige organisasjonen Citizens for Tax Justice har estimert at store selskaper som Apple har parkert med enn to trilliarder dollar utenlands, som medfører et mye mer behagelig skattenivå, skriver CNBC.

Utnytter smutthull

Apple har, som verdens største teknologiselskap, mye å hente på å utnytte smutthull som finnes i skattesystemet.

Apple var nemlig på slutten av 1980-tallet en av pionerene bak de skattemessige smutthullene «Double Irish» og «Dutch Sandwich». I bunn og grunn går systemet ut på at selskapet kan flytte penger rundt til skatteparadiser i hele verden.

For Apple har det irske skatteopplegget vært så lukrativt at selskapet har sendt nesten alle inntekter utenfor USA inn i dette skattesystemet.

Les også

Apple slår estimatene

Intervjuet vil mest sannsynlig trigge nok en debatt om skattlegging i valgkampen i USA, skriver CNBC. Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump har nylig annonsert at han ønsker å redusere bedriftsskatten til 15 prosent, fra nåværende 35 prosent.

Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, på den andre siden, ønsker høyere skatter for de rike, men også en rekke endringer som vil gjøre det mindre lukrativt for selskaper å føytte utenlands, eller unngå skatt til USA.

Les også

Apple sliter i verdens tredje største mobilmarked

Les også

Apple godtar kjempebot

Les også

Derfor låner styrtrike Apple penger

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. USA

Flere artikler

  1. Apple kan få 150 milliarder i skattesmell

  2. EU-kommisjonen gir Apple tidenes baksmell på 120 milliarder kroner

  3. Slik sparte Google 31 milliarder i skatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor er Apples skattesmell på 120 milliarder en dråpe i havet

  6. Irlands parlament støtter Apples skattekamp mot EU