Analytiker: – Uber har en risikabel forretningsidé

Salvador Baille tror Ubers strategi er å levere en så god tjeneste at forbrukerne vil tvinge frem regulering i deres favør. Han er usikker på om det vil fungere i Norge.

PAUSE: Uber Pop tar en pause fra 30. oktober, mens Ubers andre tjenester skal forbli tilgjengelige.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Sigrid Moe
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– At Uber setter Pop på pause er en naturlig konsekvens av at forretningsmodellen er ulovlig i Norge, akkurat som den er mange andre steder i verden, sier konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille, til E24.

Han viser til at Uber nylig også har trukket seg ut av London, etter å ha mistet lisensen i den britiske storbyen.

Uber har tidligere anbefalt samferdselsdepartementet å etablere en overgangsordning, ifølge et brev som E24 har sett:
– Vi har forståelse for at større endringer av regelverket berører mange aktører og tar tid å gjennomføre. Dette er bakgrunnen for at vi har anbefalt Samferdselsdepartementet å vurdere en overgangsordning som kan tre i kraft inntil et nytt regelverk er på plass, skriver Uber i et brev til regjeringen i juni.

Konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille.

Sårbar

– Uber har en meget risikabel forretningsidé med en sårbar forretningsmodell. Når man utvikler en forretningsmodell for en ny aktivitet, spesielt om den skal være disruptiv, må man ta de potensielle uunnværlige partnerne i betraktning, sier Baille og legger til at for Uber i Norge er staten en slik partner.

– Det valgte selskapet å ignorere. Da Uber var liten, ble de tolerert. Når de begynte å utgjøre en alvorlig trussel mot løyvesystemet, og skatteinntekter, reagerte det offentlige, sier Baille.

Han tror at strategien med å sette press på regjeringen via forbrukerne vil fungere i noen land, der taxiservicen er dårlig.

– Jeg er usikker på om Uber leverer en såpass overlegen tjeneste at folk vil mobilisere i stor nok grad i Norge, sier analytikeren.

Les også

Taxiforbundet om Ubers «pause»: – Tror ikke regjeringen lar seg presse

Strategien

Uber begrunner pausen i Uber Pop med at lovverket er utydelig på hvordan nye tjenester skal drives, noe som blant annet har resultert i at sjåfører knyttet til selskapet har blitt stilt for retten.

– Uber måtte prøve seg. Deres strategi er å levere en så bra tjeneste at forbrukerne ville sette press på det etablerte systemet og tvinge frem endringer, sier Baille

Han tror også byttet av toppsjef i selskapet kan ha noe med Ubers avgjørelse å gjøre.

– Tidligere administrerende direktør i Uber, Travis Kalanick, var veldig aggressiv i kommunikasjonen. Den nye sjefen, Dara Khosrowshahi, er tilsynelatende mer moderat og har som mål at Uber skal børsnoteres. Da blir det vanskelig å rettferdiggjøre bruk av selskapets ressurser på ulovlig virksomhet overfor potensielle nye aksjonærer, sier Baille.

Kalanick varslet i juni at han trakk seg fra sjefsposten, etter å ha ledet selskapet siden oppstarten. Avskjeden kom etter et stort press fra flere investorer, etter en rekke skandaler.

I august ble det klart at Expedia-sjef Dara Khosrowshahi skulle ta over. Khosrowshahi er kjent som en engasjert næringslivsleder, og sitter i styret til The New York Times og sportskjeden Fanatics.

Les også

Tidligere Uber-sjåfør Anneli (26): – Norsk byråkrati på sitt verste

Les også

Uber legger ned hovedtjenesten sin i Norge

Les også

Vil ta Uber på børs

Her kan du lese mer om

  1. Uber
  2. Delingsøkonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Han skal lede Uber

  2. Toppsjefens mulige Uber-overgang senket Expedia-aksjen

  3. Uber legger ned hovedtjenesten sin i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er Ubers plan for å bli i Norge

  6. UberPop stanset i Norge, Finland og Danmark i år: Slik fortsetter Uber i Norden