Luksusmilliardær gir 960 millioner til Notre-Dame
Verdens rikeste kvinne og to av Frankrikes rikeste menn gir milliarder til gjenoppbygging av den brannskadede kirken Notre-Dame i Paris. Også finansinstitusjoner og store selskaper bidrar
Gjennom dagen har en rekke selskaper og milliardærer gitt store donasjoner i etterkant av brannen mandag kveld.
Pengegavene som skal gå til gjenoppbygging og restaurering av den ikoniske katedralen har mandag ettermiddag passert 600 millioner euro, tilsvarende 5,7 milliarder kroner, ifølge AFP.
En av de siste ut i rekken er Françoise Bettencourt Meyers, som sammen med sin familie eier 33 prosent av kosmetikkgiganten L'Oreal. Hun er også styreleder i selskapet.
Konsernet vil gi 100 millioner euro, tilsvarende 960 millioner kroner til gjenoppbyggingen, kommer det frem i en pressemelding. Samtidig vil stiftelsen Bettencourt Schueller Foundation gi ytterligere 100 millioner euro.
Bettencourt Meyers er datter av selskapets tidligere eier Liliane Bettencourt som døde i 2017. Forbes beregner at Françoise Bettencourt Meyers har en formue på 53,4 milliarder euro, tilsvarende over 500 milliarder kroner.
Det gjør henne til verdens rikeste kvinne, ifølge Forbes.
Boken «Ringeren i Notre-Dame» gikk rett til topps på salgslistene etter storbrannen
Store selskaper og milliardærer bidrar
Flere finansinstitusjoner har også varslet sine bidrag gjennom dagen. Crédit Agricole har gitt et løfte om en donasjon på 5 millioner euro, mens BNP Paribas har sagt de vil bidra, uten å nevne sum. Samtidig vil Capgemini donere én million euro, ifølge Wall Street Journal.
Oljekjempen Total har også sagt seg villig til å donere 100 millioner euro.
Allerede natt til tirsdag ble det kjent at konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, François-Henri Pinault, gir 100 millioner euro til gjenoppbyggingen.
Noen timer senere varslet også Bernard Arnault, sjef for LVMH-gruppen, at de donerer 200 millioner euro, tilsvarende 1,92 milliarder norske kroner.
Arnault er regnet for å være Frankrikes rikeste mann. Han og hans familie har ifølge Forbes en formue på 91,7 milliarder dollar, tilsvarende 778 milliarder kroner. Det gjør han også til verdens fjerde rikeste.
– Ekstraordinær katedral
Ifølge Bloomberg er han dog verdens tredje rikeste etter han ifølge nyhetsbyråets milliardærindeks passerte Warren Buffett for rundt en måned siden. Det har skjedd etter kraftig oppgang i LVMH-aksjen, som er opp over 30 prosent siden nyttår
– Arnault-familien og LVMH, i solidaritet etter denne nasjonale tragedien, vil bistå arbeidet med å rekonstruere denne ekstraordinære katedralen. Den er et symbol på Frankrike, dets arv og dets fellesskap, heter det i en uttalelse fra LVMH-gruppen tirsdag morgen.
LVMH-konsernet eier noen av verdens mest kjente merkevarer innen luksusproduktbransjen, blant annet motehuset Louis Vuitton, champagneprodusenten Moët et Chandon og konjakkprodusenten Hennessy.
Verdens 30. rikeste
François-Henri Pinault på sin side henter pengene fra familiens investeringsselskap Artemis og sier alt skal gå til å gjenoppbygge den ikoniske bygningen og interiøret.
– Stilt overfor en slik tragedie ønsker alle å gi denne juvelen i vår arv livet tilbake så snart som mulig, skriver Pinault i en pressemelding.
Pinault er gift med den meksikanske skuespillerinnen Salma Hayek.
Det familieeide investeringsselskapet Artemis ble grunnlagt av Pinaults far, François Pinault.
Familien verdens 30. høyeste formue, ifølge beregninger gjort av Forbes.
Nettoformuen beregnes av nettstedet til å være på 35 milliarder dollar, tilsvarende 297 milliarder kroner.
Lanserer fond
President Emmanuel Macron vil tirsdag lansere et internasjonalt fond for gjenoppbygging av Notre-Dame.
Det var ved 19-tiden mandag kveld det brøt ut brann i den ikoniske katedralen. Lenge ble det fryktet at hele katedralen sto i fare for å rase sammen, men like før midnatt uttalte franske myndigheter at reisverket var reddet.
Ved 02-tiden natt til tirsdag uttalte brannvesenet i Paris at brannen i Notre-Dame var under kontroll.
Katedralen er under kontinuerlig oppussing. Frankrike bruker opp mot fire millioner euro i året på katedralen, ifølge BBC.
Det er beregnet at det vil koste 150 millioner euro å sikre grunnkonstruksjonen av bygningen, noe som tilsvarer nesten 1,5 milliarder kroner. Det er fremdeles ikke kjent hva det vil koste å gjenoppbygge de delene av bygget som har rast sammen.
Brannvesenet i Paris bekreftet tirsdag formiddag at brannen var helt slukket, etter 15 timers intens innsats mot flammene.