Over 200 fengslet etter gigantisk korrupsjonsskandale i Saudi-Arabia

Så mye som 100 milliarder dollar skal være brukt til korrupsjon og unndragelse, melder Saudi Arabias justisminister. 

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman leder kommisjonen som står bak arrestasjonene.
Publisert:

Saudi-Arabia har arrestert 201 mennesker som del av landets store antikorrupsjonskampanje, melder nyhetsbyrået AP.

Landet kunngjorde torsdag arrestasjonene, samtidig som det anslår at korrupsjonssakene omfatter over 100 milliarder dollar. Samtidig skal 1.700 bankkontoer ha blitt frosset.

Hold deg oppdatert på saken. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste nytt!

– Den potensielle størrelsen på korrupsjonssakene er enorm, sier justisminister Saud al-Mojeb ifølge nyhetsbyrået, som videre bekrefter beløpet på 100 milliarder dollar som er en de av skandalene.

Søndag ble det kjent at Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon hadde arrestert elleve prinser og et titalls tidligere ministre i en omfattende aksjon.

Av eksperter er hendelsene tolket som at kronprins Mohammed bin Salman strammer grepet om makten.

Les også

Lamborghini kan bli først i verden med elbil uten batterier

Strammer makten

Søndag ble det kjent at Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert elleve prinser og et titalls tidligere ministre i en omfattende aksjon.

Samtidig har sjefen for nasjonalgarden fått sparken og økonomiministeren er byttet ut, skriver NTB.

Av eksperter er hendelsene tolket som at kronprins Mohammed bin Salman strammer grepet om makten. Han har vært en pådriver for reformer i Saudi-Arabia, blant annet for å redusere landets oljeavhengighet. Sentralt i disse planene står børsnoteringen av statsoljeselskapet Saudi Aramco.

Tror på oljeutslag

Hendelsene i Saudi-Arabia gjør det mer sannsynlig at oljeprisen bykser opp i 70 dollar fatet, enn at den beveger seg tilbake til 50-dollarsmerket, mener analytiker.

– Saudi-Arabia har ikke råd til en ny oljeprisnedgang eller et nytt fall i landets oljeinntekter, sier oljeanalytiker Roberto Friedlander til CNBC.

Han tror landet heller vil ønske å dempe risikoen i markedet for mye og med det sende oljeprisen opp i 70 dollar fatet, enn å risikere å la den falle tilbake mot 50 dollar fatet.

– Saudi-situasjonen betyr 70 dollar foran 50 dollar, mener Friedlander.

Analytikerens uttalelse kommer etter nyheten om at Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert elleve prinser og flere ministere, i det som flere har utropt til et kalkulert maktfremstøt som kan endre landet.

Torsdag handles nordsjøolje for 64,17 dollar fatet. Det er en oppgang på 1,13 prosent for dagen. Oljeprisen gjorde et hopp klokken 16 torsdag ettermiddag.

Les også

– Kostnadskutt gir utfordringer

Les også

– Kongsberg er en leverandør på toppnivå

Les også

Norges største datasenter kan bli kryptogruve: – Det er svært gunstige kunder

Publisert: