1200 LO-medlemmer tas ut i streik

Etter fire timer på overtid klarte ikke LO Finans bli enige med Finans Norge. Dermed går 1200 LO-medlemmer ut i streik. Storstreiken ble likevel avverget etter Finansforbundet kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen. 

STREIK: LO finans tar ut 1200 bankansatte i streik etter mekling på overtid natt til torsdag.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • NTB
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Etter mekling fire timer på overtid klarte ikke LO Finans bli enige med Finans Norge. Dermed går 1200 LO-medlemmer ut i streik fra klokken 08.00 torsdag morgen.

– Vi krevde rett til å opprette tariffavtale og det samme tillegget ved tidligpensjon som andre ansatte i privat og offentlig sektor har fått. Det var det ikke mulig å få Finans Norge med på, derfor streiker vi, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og forhandlingsleder for LO i en melding på egne nettsider.

Kravet fra LO om å få rett til å opprette tariffavtaler ble heller ikke oppfylt.

– LO har krevd at LOs forbund skal ha rett til å opprette tariffavtale i Finans Norges bedrifter etter vanlige regler i arbeidslivet, men kravet avvises av Finans Norge. De begrenser dermed organisasjonsfriheten, sier Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i LO og forhandlingsleder

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Finansforbundets sentralavtale gjelder i dag så lenge bedriften er medlem i Finans Norge. LOs forbund har dermed ikke den samme retten til tariffavtaler som andre forbund i finansnæringen. På bakgrunn av dette mener LO at de opplever å ha dårligere viklår enn på alle andre områder i arbeidslivet.

– Strakk oss langt

Arbeidslivsdirektør i Finans Norge Runa Opdal Kerr opplyser at de hadde en klar målsetting om å komme til enighet med både Finansforbundet og LO.

– Kravene til LO var av svært prinsipiell karakter. LOs krav om tariffavtale i hele finansnæringen er et gammelt krav som det har vært jobbet med lenge. Denne gangen strakk vi oss langt for å få til en løsning, men det var dessverre ikke nok for LO. Vi beklager derfor at LO går ut i streik, sier Runa Opdal Kerr arbeidslivsdirektør i Finans Norge i en melding.

30 bedrifter berøres på ulikt vis av streiken som nå er et faktum. Blant bedriftene finner vi både DNB, Nets, Jernbanepersonalets Sparebank, Odin Forvaltning og en rekke av Sparebank 1s avdelinger.

Du finner hele listen over bedrifter som vil bli berørt her.

Finans Norge opplyser at LO organiserer under 3,5 prosent av de ansatte i finansnæringen, streiken vil dermed i mindre grad berøre bank- og forsikringskunder. For enkelte foretak der LO har et større antall medlemmer vil streiken likevel gi betydelige konsekvenser.

Enighet med Finansforbundet

På tross av streiken i LO Finans, ble en storstreik avverget da Finansforbundet klokken 02 natt til torsdag kom til enighet med Finans Norge.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet og at vi fikk mange krav innfridd, sier forbundsleder Pål Adrian Hellman til NTB.

Blant annet nevner han kravet om at ansatte som har vært i foreldrepermisjon i minimum fem måneder skal gis minst ett lønnstrinn ved gjeninntreden. Han trekker også fram at laveste trinn i lønnssystemet er fjernet.

De har også fått gjennomslag for at midlertidige ansatte direkte gjennom bedriften etter tre måneder skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte.

– Det vil særlig være gunstig for ungdommer og andre vikarer, sier Hellman.

20.000 slipper streik

Forbundslederen legger ikke skjul på at det har vært tøffe forhandlinger siden meklingen startet tirsdag.

– Det har vært en tøff mekling og det var tøft å måtte bryte, men samtidig har det vært fremgang og optimisme, forteller Hellman.

Finansforbundet hadde på forhånd varslet at de ville ta ut drøyt 20.000 medlemmer i streik om partene ikke kom til enighet.

– Vi er nå veldig fornøyde med at de ikke tas ut i streik og kan ha en normal hverdag fra i morgen av, sier han til NTB natt til torsdag.

Les også

Verdens største kyllingmarked kan kollapse som følge av drivstoffstreiken

Les også

Norske bedrifter går på høygir – og sjefene tror festen fortsetter

Les også

Europasjefen slutter etter 22 år i bensinstasjonsgigant

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Streik
 2. Finans Norge
 3. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

 1. Streiken i finansnæringen er over – partene enige etter nye runder

 2. Bankstreiken: Mener LO Finans er for små til å få tariffavtaler

 3. Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle

 4. Annonsørinnhold

 5. Over 21.000 finansansatte kan gå ut i streik fra torsdag

 6. Tariffoppgjøret i finansbransjen er i gang