Orkla-direktør etter nytt sukkeravgift-forslag: – Situasjonen er blitt helt uholdbar
KrF vil endre sukkeravgiften. Orkla mener alt blir gjort i feil rekkefølge.
KrF vil endre den omstridte sukkeravgiften. Til VG bekreftet partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad at de vil kreve en utredning for å få endret sukkeravgiften på drikkevarer. KrF ønsker lav avgift på brus med lavt sukkernivå og høy avgift på brus med høyt sukkerinnhold.
– Det er en veldig dårlig idé først å øke avgiften så mye, hvilket har ført til en oppblomstring av grensehandel uten sidestykke, og så å utrede hva man har gjort etterpå. Situasjonen er blitt helt uholdbar for sjokolade- og drikkevarer, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.
Han mener det eneste riktige nå er å gå tilbake på to ting: Man må avvikle sukkeravgiftene og 350-kronersgrensen.
Kun én positiv ting
Petter Nome, som representerer 136 bryggerier og drikkevareprodusenter, er i kraft av sin posisjon som direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen en naturlig motstander av sukkeravgiften. Han mener KrF-forslaget heller ikke gjør saken stort bedre.
– Det eneste ved dette forslaget man kan kalle et steg i riktig retning, er at man tar seg tid for krever utredning, slik regjeringen skulle gjort i første omgang. Men jeg stiller meg veldig tvilende til at dette vil komme til å fungere i Norge, sier han.
– Hvis man først skal ha en sukkeravgift, hvordan bør den i så fall se ut?
– Den må fungere i henhold til hensikten, om det så har med miljø eller folkehelse å gjøre. Og man må passe på at ikke konkurransekraften svekkes, eksempelvis til Sverige. Da går vinninga opp i spinninga.
Ringnes er ikke like kritiske. De mener forslaget vil være et steg i riktig retning.
– I dag rammer avgiften tilfeldige produkter og behandler sukkerholdige og sukkerfrie produkter likt. Hvis målet er å redusere sukker, burde den ta for seg alt sukker – uavhengig av produktgruppe – og i hvert fall ikke ramme sukkerfrie produkter, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.
Fornuftig forslag
Dagligvareekspert Erik Fagerlid mener at KrF sitt forslag høres fornuftig ut. Hvis poenget er å styre forbrukeratferd, kan man allerede se at sukkeravgiften har bidratt til det, poengterer han. Statistikk fra april viste at brussalget har sunket over 12 prosent så langt i år.
– Man kan spekulere i hva som er driveren bak det, om det er et ønske om å spise sunnere eller å handle billigere. Jeg vil tro det er en kombinasjon, men det viser at det er mulig å styre atferd med slike virkemidler.
Om myndighetene skal lykkes med atferdsendrende politikk, er det imidlertid viktig at tiltakene er presise nok, sier Fagerlid.
– Det vil alltid være gråsoner når det er snakk om differensiering. Derfor må skillet være ganske presist. I Norge har vi et spesielt forbruksmønster av dagligvarer – mye går på autopilot, sier han.