Orkla-direktør etter nytt sukkeravgift-forslag: – Situasjonen er blitt helt uholdbar

KrF vil endre sukkeravgiften. Orkla mener alt blir gjort i feil rekkefølge.

DYRERE DRIKKE: 1. januar ble sukkeravgiften økt med 83 prosent. Det har gjort all type brus dyrere.

Foto: Tore Kristiansen VG
  • E24
Publisert:

KrF vil endre den omstridte sukkeravgiften. Til VG bekreftet partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad at de vil kreve en utredning for å få endret sukkeravgiften på drikkevarer. KrF ønsker lav avgift på brus med lavt sukkernivå og høy avgift på brus med høyt sukkerinnhold.

– Det er en veldig dårlig idé først å øke avgiften så mye, hvilket har ført til en oppblomstring av grensehandel uten sidestykke, og så å utrede hva man har gjort etterpå. Situasjonen er blitt helt uholdbar for sjokolade- og drikkevarer, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

SKEPTISK: Orkla-direktør Håkon Mageli er svært skeptisk til KrFs nye sukkeravgiftforslag.

Foto: Jan Petter Lynau VG

Han mener det eneste riktige nå er å gå tilbake på to ting: Man må avvikle sukkeravgiftene og 350-kronersgrensen.

Kun én positiv ting

Petter Nome, som representerer 136 bryggerier og drikkevareprodusenter, er i kraft av sin posisjon som direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen en naturlig motstander av sukkeravgiften. Han mener KrF-forslaget heller ikke gjør saken stort bedre.

– Det eneste ved dette forslaget man kan kalle et steg i riktig retning, er at man tar seg tid for krever utredning, slik regjeringen skulle gjort i første omgang. Men jeg stiller meg veldig tvilende til at dette vil komme til å fungere i Norge, sier han.

– Hvis man først skal ha en sukkeravgift, hvordan bør den i så fall se ut?

Den må fungere i henhold til hensikten, om det så har med miljø eller folkehelse å gjøre. Og man må passe på at ikke konkurransekraften svekkes, eksempelvis til Sverige. Da går vinninga opp i spinninga.

Ringnes er ikke like kritiske. De mener forslaget vil være et steg i riktig retning.

– I dag rammer avgiften tilfeldige produkter og behandler sukkerholdige og sukkerfrie produkter likt. Hvis målet er å redusere sukker, burde den ta for seg alt sukker – uavhengig av produktgruppe – og i hvert fall ikke ramme sukkerfrie produkter, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.

Fornuftig forslag

Dagligvareekspert Erik Fagerlid mener at KrF sitt forslag høres fornuftig ut. Hvis poenget er å styre forbrukeratferd, kan man allerede se at sukkeravgiften har bidratt til det, poengterer han. Statistikk fra april viste at brussalget har sunket over 12 prosent så langt i år.

EKSPERT: Erik Fagerlid mener forslaget er fornuftig.

Foto: Eric B. Utheim E24

– Man kan spekulere i hva som er driveren bak det, om det er et ønske om å spise sunnere eller å handle billigere. Jeg vil tro det er en kombinasjon, men det viser at det er mulig å styre atferd med slike virkemidler.

Om myndighetene skal lykkes med atferdsendrende politikk, er det imidlertid viktig at tiltakene er presise nok, sier Fagerlid.

– Det vil alltid være gråsoner når det er snakk om differensiering. Derfor må skillet være ganske presist. I Norge har vi et spesielt forbruksmønster av dagligvarer – mye går på autopilot, sier han.

Les også

KrF vil endre sukkeravgiften

Les også

Sukkerskatten svekker børsnotert godterikjempe

Les også

Sukkeravgiften får skylden for dyrere påskegodteri

Her kan du lese mer om

  1. Kristelig Folkeparti (KrF)
  2. Dagligvarebransjen

Flere artikler

  1. Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

  2. Rammes av sukkeravgiften: Én av tre melder om svekket lønnsomhet

  3. KrF vil endre sukkeravgiften

  4. Annonsørinnhold

  5. Energidrikk trosser sukkeravgift: Solgte Red Bull for rekordbeløp

  6. Revidert budsjett: Sukkeravgiften skal kuttes med 365 millioner