Nå slår det gnister av norsk PMI: Stiger hele 11,6 poeng

Det har ikke vært en større bevegelse i indeksen siden målingene startet. DNB sier at de store svingningene den siste tiden gjør at man må være varsom når man tolker tallene.

Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen økte med 11,6 fra juli til august. Med en indeks på 60,6 noterer man seg for den sterkeste PMI-målingen siden juli 2017. Dette er den største månedlige bevegelsen siden målingen startet i 2004, opplyser DNB til E24.

Ifølge DNB, som gjennomfører målingen, var det en bred oppgang innenfor produksjon, ordre og sysselsetting, men også stigende varelager. Dette skjer etter at indeksen i juli falt ned 6,6 poeng til 49,3. Da var indeksen under 50 for første gang siden november 2016.

Les på E24+

Hva er galt med norsk PMI?

Store svingninger

«Det har vært store svingninger den siste tiden, noe som tilsier en viss varsomhet i tolkningen av tallene. Særlig har leverandørenes leveringstid svingt mye. En beregnet trend viser en PMI som har vært stabil like over 55 de siste månedene, som er litt lavere enn rundt årsskiftet», skriver leverandøren av tallene.

– Vi mener dette indikerer at aktiviteten i sektoren fremdeles stiger. Dette blir også støttet av flere tall, skriver Kyrre Amdal i DNB Markets i en kommentar til tallene.

– Isolert sett tror vi at dagens PMI-måling støtter en renteøkning i september, men vi tror ikke at denne PMIen er veldig viktig for Norges Bank, skriver Amdal videre.

Opp, opp, opp

Produksjonsindeksen steg med 10,9 poeng, til 63,3 i august. Nivået var 6,3 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året.

Ordreindeksen steg med 14,2 poeng til 63,4, noe som var 7,6 poeng over gjennomsnittet det siste året.

Sysselsettingsindeksen klatret med 5,1 poeng til 59,2. Ikke siden sommeren 2011 har indeksen vært like høy.

Leveringstid steg med 25,9 til 61,9 poeng. Lagrene steg med 3,3 poeng til 54,9 poeng.

Det som drar indeksen litt ned er at lageret av innkjøpte varer steg med 3,3 poeng til 54,9. Dette er ofte knyttet til lavere aktivitet.

– Økende usikkerhet over den eskalerende handelskrigen kan ha gitt en del av økningen i lager av innkjøpte varer, skriver Amdal.

Les også

– Gamle forretningsmodeller funker ikke lenger

Les også

– 14 ordninger bør avvikles som klimaordninger

Les også

Milliardløftene i Bodø: Innovasjon Norge møtte Hayes tre ganger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om