Varsler taxfree-streik fra midnatt

Fra midnatt i natt blir taxfree-butikkene på de største flyplassene i Norge rammet av streik. Duty Free-sjef: - Butikkene holdes åpne.

TYNNERE BEMANNET: Taxfree-ansatte ved de største norske flyplassene vil fra midnatt gå ut i streik. Butikkene vil ikke stenges, sier taxfree-sjef.
Publisert:

Streiken omfatter bedriftene Airport Retail Norway og Travel Retail Norway som har butikker på Gardermoen, Torp, Flesland, Værnes og Sola, melder Luftfartens Funksjonærforening (LFF) i en pressemelding.

Til E24 opplyser faglig leder i foreningen, Phoebe Hudson-Davies, at det er snakk om samtlige ansatte ved taxfree-butikkene på de nevnte flyplassene.

- De som reiser ut av landet i dag må forberede seg på å kjøpe taxfree-varene før de reiser. Ellers må de handle varene før de ankommer flyplassene.

Ledelsen tar overbutikkdriften

Adm. direktør i Heinemann, Haakon Fjeld-Hansen, sier imidlertid at butikkene fortsatt vil holdes åpne. Heinemann driver Duty Free-butikkene ved de største norske flyplassene.

Han sier at ansatte som ikke er organisert i det streikende forbundet samt administrative ansatte, vil holde hjulene i gang.

- De som er igjen får ekstra mye å gjøre. Vi skal sørge for at kundene ikke blir skadelidende under streiken, sier han til E24.

Les også

Travel Retail Norway ansatte 18 spanjoler i taxfree-butikkene

Ifølge Hudson-Davies legger de butikkansatte ned arbeidet fordi de ennå ikke har fått klarhet i hva Virke vil tilby dem i lønn.

- Vi har vært tre dager hos Riksmegleren, og har fortsatt ikke fått klarhet i hva dette vil utgjøre for de enkelte ansatte i lønningsposen. Vi har ingen økonomisk krav utover det samfunnet rundt hos har lagt. Foreløpig har vi ikke fått noe forslag fra arbeidsgiversiden, som tydeligvis er villige til å risikere en streik for dette. Det er helt vanvittig, sier hun.

Prinsipielt viktig

Virke bekrefter at det blir streik fra midnatt, etter at meklingen endte med brudd mandag ettermiddag.

- Det luftfartens forening har fremmet som krav, er i praksis at selve forhandlingssystemet endres, sier forhandlingsdirektør Pål Skarsbakk til E24 og utdyper:

- Det er vanlig å ha et sentralt oppgjør, og så forhandle om lokale tillegg i etterkant. Men før de ordinære forhandlingene krevde LFF at det lokale tillegget skal være en del av grunnlaget når man har uravstemming. Det bryter med bransjestandarden, og var noe vi prinsipielt måtte si nei til, sier forhandlingsdirektør Pål Skarsbakk i Virke til E24.

- Det er altså ingen uenighet om det økonomiske oppgjøret?

- Nei, ikke for generelle tillegg, svarer Skarsbakk.

Les også:

De Grønne vil stanse taxfreesalget på flyplassenePolet ønsker å overta alkoholsalg på flyplasseneFallende vinsalg hos Vinmonopolet

Publisert: