Ny bryggeri-topp mener politikerne ikke forstår bransjen : – Må nok drive en del voksenopplæring

Tidligere statssekretær og lobbyist blir ny leder for landets bryggerier. Erlend Fuglum vil lære politikerne om konsekvensene av det han mener er kunnskapsløs næringspolitikk. 

GRENSEHANDEL-BUSS: Erlend Fuglum er ny leder i Bryggeri- og drikkevarebransjen. Han står foran en av bussene som hver uke transporterer nordmenn til grensen for å handle billige drikkevarer som rammer norske produsenter, spesielt etter innføringen av sukkeravgiften. Han mener vi trenger bedre tall for å vise hvordan grensehandelen rammer den norske næringen.
Publisert: Publisert:

E24 møter den ferske lederen for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Erlend Fuglum, foran en av bussene som flere ganger i uken frakter nordmenn over grensen på grensehandeltur.

– Næringsmiddelindustrien er landets største fastlandsnæring, men politikken og selskapene snakker ikke samme språk, det har jeg sett veldig tydelig etter å ha vært på begge sider av bordet, sier Fuglum.

Den tidligere Senterparti-statssekretæren og First House-konsulenten tar over for mangeårig leder Petter Nome.

Sukkeravgiften blir stående på toppen av agendaen til Fuglum.

– Vi fører i dag en politikk som sluser inntekter og arbeidsplasser over grensen, og det provoserer meg, for jeg mener politikken bør applaudere den verdiskapingen som faktisk skjer her til lands.

Bryggeri- og drikkevareforeningen representerer 134 store og små bryggerier i Norge.

Les også

Vil stoppe grensehandel ved å senke avgiften på øl med 3,7 prosent alkohol

Voksenopplæring

Fuglum som fra 2012 til regjeringsskiftet i 2013 var statssekretær for Liv Signe Navarsete i Kommunal- og regionaldepartementet, kommer fra stillingen som kommunikasjonsdirektør i den spanske banken Santander.

Han mener et stort problem i Norge er at stadig færre politikere ikke har noen som helst arbeidserfaring fra næringslivet.

– Det er ikke mange som har hatt budsjettansvar, for salg og kostnadskontroll, veldig få har kjent dette på kroppen, som enkelte i bryggeriene kjenner på kroppen i disse dager, sier Fuglum.

Blant dem som har fått føle regjeringens sukkeravgift er Oskar Sylte som sier de hadde vært ferdige om det ikke hadde vært for at de har penger i banken til å komme seg gjennom vanskelige tider.

– Jeg tror vi må drive en del voksenopplæring, blant annet med henvisning til hvordan ting har blitt gjort i Danmark, sier Fuglum som de siste årene har gjort flere politiske grep for å stoppe grensehandelen fra Tyskland, sier Fuglum og legger til:

– Når slike ting som sukkeravgiften kan skje, viser det at det ikke har noen politisk kostnad å ramme bransjen og sende arbeidsplasser til Sverige.

Les også

40 Ringnes-ansatte i Trondheim mister jobben

Brobygger

Fuglum mener det vil hjelpe ham i jobben å ha vært på begge sider av bordet, og at han forstår hvordan politikere tenker – for eksempel rundt en sak som sukkeravgiften har vært.

– Jeg vet hvordan politikken er, at det kan gå prestisje i enkelte saker, noe som gjør det vanskelig å snu.

Den nye bryggeri-toppen sier hans erfaring fra sentrumspolitikken kan være en fordel i samtaler med politikere, og sier brobyggerrollen sentrumspartier ofte har. blir en fordel.

– Det skader for eksempel ikke å ha kunnskap om og forståelse for KrF, som egentlig er et veldig næringsvennlig parti, sier Fuglum.

KrF har tidligere uttalt at de vil gå inn for å legge om sukkeravgiften som de var med å få på plass, på en måte som gjør at brus med lavere sukkernivå får lavere avgift.

Det er også innstillingen fra utvalget som har drøftet særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.

Har stått i stormen

Den tidligere Sp-politikeren har vært i medias søkelys, både for å ha gitt medieråd imot eget parti som First House-konsulent og for å ha vært med på hytteturen som endte med en sexmelding til tidligere Sp-nestleder Liv Signe Navarsete.

Han vil unngå kontroverser i den nye jobben, og håper

– Det er ingen mål å bidra til å kontroverser, men det er lærerikt å ha stått i stormen, det er en erfaring jeg tar med meg og som jeg kan dele av, sier Fuglum.

Han sier jobben som bransjetopp ikke er et steg på trappetrinnet for og på nytt ta et steg inn i politikken.

Noe av det han føler har manglet i diskusjonen rundt sukkeravgiften er ordentlige tall alle parter kan forholde seg til.

– Vi skal synliggjøre konsekvensene av grensehandelen enda bedre enn i dag, og vi tror regjeringens grensehandelbarometer kan bli viktig her om det gjøres riktig.

Publisert:
Gå til e24.no