Vraket av Rema – nå slår Systembolaget kloa i ølet

Mack skal levere 500.000 liter Arctic-øl til svenskene.

FORNØYD: Mack-direktør Harald Bredrup kunne denne uken feire en viktig eksportavtale med Systembolaget.
Publisert:

Da Rema ble «bestevenn» med Carlsberg-eide Ringnes rundt nyttår, klarte ikke Mack og Rema å lande en avtale om å fortsette å levere nordnorsk øl på landsbasis lenger.

Dermed måtte Tromsø-bryggeriet kutte en fjerdedel av arbeidsstokken, samtidig som nordnorske kunder gikk i harnisk over at ølet ikke var å finne i butikkhyllene sør for Nordland.

Denne uken kom gladnyheten til Tromsø – Mack har vunnet et anbud om å levere 500.000 liter pils til Systembolaget i Sverige, først omtalt av iTromsø.

– Avtalen er ikke nok for å kompensere for bortfallet av Rema-avtalen, men det er ett av flere tiltak som vi ser vil være positive mot 2018. Det er pressede marginer å levere anbud til de statlige vinmonopolene, men for oss har det å se på eksport vært ett av flere viktige tiltak i forbindelse med situasjonen vi havnet i tidligere i år med Rema, sier daglig leder Harald Bredrup til E24.

– Hvor langt måtte dere strekke prisen for å vinne anbudet?

– Systembolaget angir hvilken prisramme produktet skal ha ut, og da må vi svare opp mot det. Avtalen vil ikke revolusjonere resultatet, men det bidrar positivt som en del av flere tiltak, sier han, og vil ikke kommentere hva avtalen er verdt.

Aass nådde ikke opp

Drammens-bryggeriet Aass er et annet norsk bryggeri som var med i anbudsprosessen. Administrerende direktør Christian A. K. Aass er full av lovord om konkurrenten Mack.

– Det er veldig hyggelig at Systembolaget valgte et helnorsk bryggeri, sier han og viser til at både Hansa og Ringnes har delvis utenlandske eiere.

Det hadde vært hyggelig for oss med en avtale, men det fikk vi ikke denne gang. Det kommer sjanser senere, sier Aass, som allerede er på det svenske markedet.

Les også

Eksperter: Derfor trenger Rema både «Æ» og bestevenner

Vil ansette flere i 2018

Mack Ølbryggeri omsatte for 304 millioner kroner i 2016, og hadde et resultat før skatt på 22 millioner. Bredrup forteller at Rema-vrakingen går utover omsetningen av øl i 2017.

– Vi får et mye dårligere år i år. Vi ser at tiltakene vi iverksatte og veksten mot slutten av året, gjør at vi er veldig optimistisk for 2018, sier Bredrup.

– Vil avtalen med Systembolaget bety at dere kan hente tilbake noen av dem som mistet jobben i vår?

– Avtalen er såpass liten mot at vi totalt produserer 18 millioner liter i året. Det er en start, og vi ønsker å være mer aktive på eksportsiden.

– Kan dere ansette flere i 2018?

– Ja, det gjør vi nok. Vi kommer spesielt til å styrke oss på salgssiden.

I likhet med Mack, kommer bortfallet av landsdekkende leverandøravtale med Rema for 2017 til å synes i regnskapene til Aass.

Vi har tapt noen liter i Rema. Det har vi ikke klart å ta igjen i de andre kjedene. Forbrukerne ønsker stadig mer, og støtter opp mot norskeide bedrifter, sier Aass.

Les også

Rema 1000-sjef slutter etter bestevenn-fiasko

Nome: – Vanskelig å konkurrere i pris

Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, forteller flere norske bryggerier ser ut av Norge.

Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

– Det er økt interesse for øl over store deler av verden, og økt lyst til å smake på nye produkter fra nye land. Norge har en god posisjon blant ølkjennere fordi norske mikrobryggerier har gjort det bra under festivaler og i konkurranser.

– I Macks tilfelle handler det om å spille på det norske og arktiske.

Hittil i år har eksport av øl økt med 10 prosent sammenlignet med i fjor, ifølge tall fra foreningen.

– Det er riktignok fra et lavt nivå, men vi ser en klar positiv utvikling, sier Nome.

– Hvordan kan norske bryggerier konkurrere i utlandet med det høye kostnadsnivået?

– Det er en stor utfordring. Pris har vært utfordringen i andre eksportfremstøt. Det er vanskelig å konkurrere i pris, men det er en tendens til at folk velger premiumprodukter. Derfor øker muligheten for norsk spesialøl og premiumøl, selv om det er dyrere.

Les også

Rekordstort omdømmestup for Rema 1000

Rema-strid

Mack har rundt 100 ansatte etter at 30 årsverk ble kuttet ved inngangen til året. Ølbryggeriet fikk stor oppmerksomhet over hele landet da Mack ikke kom til enighet med Rema om å fortsette å levere øl til dagligvarekjeden.

16. mars inngikk partene en leverandøravtale som omfatter Nordland, Troms og Finnmark. Da var Rema under sterkt press etter kraftig nedgang i omsetningen i enkelte nordnorske butikker, samtidig som ølsalget nasjonalt fikk en knekk.

Ølstriden skapte et voldsomt engasjement blant kundene. Til og med næringsminister Monica Mæland (H) engasjerte seg i saken, og oppfordret til å bytte butikk hvis man er misfornøyd med vareutvalget. Mæland understreket etter et møte med Rema 1000 at departementet ikke oppfordret til boikott.

Systembolaget har foreløpig ikke besvart E24s henvendelse.

Les også

Ølsalget hos Rema 1000 fortsetter å falle

Les også

Ekspert om Rema-avgang: – Ikke uventet at de måtte finne en syndebukk

Les også

– Bestevenn-begrepet skulle aldri vært brukt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om