Kahoot-gründeren om Traaseth-avgangen: – Jeg fryktet dette ville skje

Norske gründere synes Traaseth har gjort en god jobb, men tidligere Kahoot-topp Johan Brand tror presset ble for sterkt for Innovasjon Norge-sjefen.

TRIST: Kahoot-gründer, og nå investor, Johan Brand synes det er trist at ledere med sterke meninger har det spesielt tøft i Norge.

Foto: Kahoot
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Dette er jo noe jeg har fryktet en stund. Det er utrolig tøft å være toppleder i Norge med sterke meninger, og jeg har tenkt at dette kunne komme til skje, sier Johan Brand som startet opp quiz-appen Kahoot, og som nå investerer i oppstartsbedrifter gjennom selskapet We Are Human.

Han sier Traaseth har taklet presset veldig bra og tatt Innovasjon Norge i riktig retning.

– Tror du årsaken til at hun går av er den stormen hun har stått i det siste året?

– Jeg tror nok det er presset eksternt og internt som har gjort det svært tøft å stå i hennes posisjon.

Det ble fredag kjent at Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth forlater stillingen etter et år med bråk rundt ansettelser og styreleders avgang. Traaseth skal nå bli partner i et norsk vekstselskap, men sier ikke hvilket.

Les på E24+

Fem år i stormen: De seks største kontroversene rundt Anita Krohn Traaseth

Kuet av gamle menn

Traaseth ble i sin tid kjent for å utfordre det norske næringslivets «gutteklubb», og Brand tror denne klubben har bidratt til at hun nå går av.

– Hun har dessverre blitt kuet av mange gamle herremenn både eksternt og internt. Hun har nok ikke forstått det politiske spillet godt nok, og det er trist at man må forstå det for å gjøre en god jobb i Innovasjon Norge, sier han og fortsetter:

– Jeg synes det er veldig frustrerende at en sterk og tydelig leder som Traaseth blir presset bort av en gutteklubb.

Les kommentar: Traaseth fikk fart på Innovasjon Norge. Kanskje litt for mye

Brand som har ledet et av Norges raskest voksende teknologiselskaper, har flere ganger kritisert Innovasjon Norge offentlig.

– Hun har gjort mange feil, men hvis man ikke kan få lov til å gjøre feil, kan ingen lede Innovasjon Norge.

Samtidig mener han at Traaseth har gjort mye riktig.

– Traaseth har tiltrukket seg mange flinke mennesker til Innovasjon Norge, og vist at selskapet ikke trenger å styres som et statlig foretak for Distrikts-Norge, men et selskap som kan løfte norske gründere og teknologi.

Brand har flere ganger stått på scenen for Innovasjon Norge, og sier han alltid har hatt et godt forhold til Traaseth.

Les også

Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

Kolonial-sjefen berømmer Traaseth

En annen markant skikkelse i gründer-Norge er Karl Munthe-Kaas, medgrunnlegger og daglig leder i Kolonial.no.

– Jeg synes Traaseth har vært en positiv kraft inn i det norske gründermiljøet, og vil takke henne for den jobben hun har gjort. Jeg må også berømme henne for at saksbehandlingstiden har blitt redusert dramatisk under hennes ledelse, og at Innovasjon Norge har blitt en svært ettertraktet arbeidsgiver, sier Munthe-Kaas.

Han sier det er «en endeløs rekke» politiske tiltak som ville hjulpet oppstarts- og skaleringsselskaper, men at hans inntrykk er at Traaseth har gjort en god jobb innenfor de rammene hun har hatt.

Kolonial-toppen roser henne for å gi gründere mer oppmerksomhet.

ROS: Karl Munthe-Kaas leder Kolonial.no og har selv stått i et par mediestormer. Han sympatiserer med Traaseth, og synes hun har gjort en god jobb for norske gründere.

Foto: Mattis Sandblad VG

Han bemerker blant annet at selskapet under Traaseth i større grad har gitt ut lån, fremfor tilskudd til oppstartsbedrifter, noe Munthe-Kaas synes er positivt.

– Du har selv stått i et par mediestormer, hva tenker du om det presset Traaseth har måttet takle?

– Jeg har sympati for de mediestormene hun har stått i og kan relatere meg til det, selv om vi er takknemlige for å ha fått mye positiv omtale.

Ønsker til en ny Innovasjon Norge-sjef

Munthe-Kaas håper en ny sjef for Innovasjon Norge kan fortsette å utfordre selskapets rammer, blant annet ved å fokusere mer på større selskaper.

– Vi fikk støtte fra Innovasjon Norge tidlig i vår oppstart, men gjennom vekstfasen er det få virkemidler. Fremover håper jeg Innovasjon Norge får en leder som også kan legge press på politikerne til å gi virkemidler som monner når selskapene skal vokse seg større og bygge mer samfunnsverdi.

Johan Brand håper Innovasjon Norges neste leder blir en person som klarer å være samlende, som forstår det politiske spillet, og som selv må få til å rekruttere et godt lederteam.

Les også

Styreleder: – Fratredelsen var Traaseths eget initiativ

Les også

Dette er økonomenes drømmearbeidsgiver

Les også

Milliardløftene i Bodø: Innovasjon Norge møtte Hayes tre ganger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
  2. Anita Krohn Traaseth

Flere artikler

  1. Kahoot-gründeren har kjøpt øy

  2. Hver 10. handlekurv fra Kolonial.no inneholder nå Clas Ohlson-varer

  3. – Ikke sikkert de ønsker en slik profil igjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Amerikansk bildelingsgigant kjøper Nabobil.no for over 100 millioner

  6. Kinnevik investerer ytterligere 300 millioner i Kolonial.no