Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

Dersom etterforskningen viser at Vimpelcom har gjort seg skyldig til korrupsjon, vil Vimpelcom kunne bli ilagt en betydelig bot. Det kan ramme aksjonærene.

FIKK VIMPELCOM-SAKEN I FANGET: Bilde av nylig tiltrådt konsernsjef Sigve Brekke under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor.

Berit Roald
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Telenor-analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier mener at det er vanskelig å vurdere hvor ille Vimpelcom-saken vil bli for Telenor.

Han peker på at det aksjemarkedet primært fokuserer på, er potensielle økonomiske implikasjoner.

Sagt på annet vis: Det aksjemarkedet frykter er en økonomisk smell for selskapet.

– Dersom etterforskningen viser at Vimpelcom har gjort seg skyldig til korrupsjon, vil Vimpelcom kunne bli ilagt en betydelig bot. Og da vil Telenor indirekte plukke opp en tredel av regningen siden selskapet eier en tredel i Vimpelcom, sier Kjerkreit til E24.

Telenor-analytiker Tore Tønseth i Sparebanken 1 Markets mener dette går på det politiske og tilliten mellom departementet og ledelsen i Telenor, men finansielt har det mindre interesse.

– Det påvirker ikke estimatene til Telenor. Telenor har sagt at de skal selge seg ut i Vimpelcom. Men skulle det komme en stor bot, ville det bli en annen sak, sier Tønseth til E24.

Rett før klokken 11 fredag ble Telenor-aksjen omsatt for 168,20 kroner. Så sendte Telenor ut en børsmelding klokken 11 om at styreleder Svein Aaser trekker seg. Da falt Telenor-aksjen. Mandag morgen falt Telenor-aksjen videre, men har siden tatt igjen litt av nedgangen og omsettes nå for 159,10 kroner aksjen. Dermed er Telenor-aksjen ned 5,35 prosent siden før avgangen til Aaser ble offentlig.

Les også

Slik sparket Mæland Telenor-toppen

Kan få konsekvenser for ansatte i Telenor

Telenor er nest største aksjonær i Vimpelcom, med 33 prosent.

SVEIN AASER: Hoppet før han ble dyttet.

Krister Sørbø/

Det nederlandskregistrerte selskapet, som har mesteparten av aktiviteten i det tidligere Sovjet, er under etterforskning for korrupsjon i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

5. oktober meldte Telenor at selskapet vil selge sin eierandel. Samtidig understreker han at det kan stilles kritiske spørsmål rundt håndteringen av Vimpelcom-saken.

– Det skaper støy i Telenor, og avhengig av hvem som visste hva og når, kan dette få konsekvenser for ansatte i Telenor, sier Tønseth.

Fredag trakk styreleder Svein Aaser i Telenor seg med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland (H) varslet at hun ikke lenger hadde tillit til ham.

Ledere fra Telenor satt i styret i Vimpelcom, da tvilsomme pengeoverføringer til Usbekistan ble tatt opp i styret i Vimpelcom.

Telenor har leid inn et advokatfirma som skal granske selskapets håndtering av VimpelCom-skandalen.

Nybakt konsernsjef for Telenor, Sigve Brekke, sier informasjonen om VimpelCom var kjent i Telenor-systemet før han overtok som konsernsjef.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen behandlet først saken i mai, etter alarmerende opplysninger om at VimpelCom var under internasjonal etterforskning for utbetalinger på mer enn 700 millioner til et postkasseselskap på Gibraltar. Flere ønsker ny høring i VimpelCom-saken.

Les også

Dette er Vimpelcom-skandalen

Likhetstrekk med TeliaSonera-sak

TeliaSonera er også under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av lisenser i Usbekistan. Både Vimpelcom- og TeliaSonera-sakene fikk oppmerksomhet i Norden da SVTs «Uppdrag gransking» lagde et program om beskyldningene høsten for to år siden.

I 2013 gikk toppledelsen i TeliaSonera av etter avsløringene. TeliaSonera har fått dårligere kredittratinger etter korrupsjonsbeskyldningene.

– Det er vanskelig å vite eksakt hva som har skjedd i de to tilfellene med hensyn til kjøp av lisenser i Usbekistan, men disse to sakene ser, basert fra det som har kommet fram så langt, ut til å ha likhetstrekk, sier Kjerkreit.

Han understreker samtidig at Telenors situasjon skiller seg markant fra TeliaSoneras ved at Telenor er deleier (med 33 prosent eierskap) av Vimpelcom, mens TeliaSonera er kontrollerende eier (med 94 prosent av aksjene) i sin operasjon i Usbekistan.

– Mens TeliaSonera er under etterforskning i sin sak, har Telenor status som vitne i forbindelse med etterforskningen av Vimpelom relatert til sistnevntes operasjon i Usbekistan, påpeker Kjerkreit.

Tønseth er enig i at det er en vesensforskjell mellom Telenor sitt eierskap i Vimpelcom på den ene side og TeliaSoneras engasjement i Usbekistan på den andre side.

– Telenor ikke har kontroll på selskapet, de har kun 43 prosent av stemmerettighetene. Mikhail Fridman (Alfa Group) er hovedaksjonær med 56 prosent av økonomisk eierskap og 48 prosent av stemmene. TeliaSonera derimot hadde full kontroll på Ucell, med 94 prosent eierskap, sier Tønseth.

Les også

Slik sparket Mæland Telenor-toppen

Les også

Kolberg vil ta Vimpelcom-saken videre i kontroll- og
konstitusjonskomiteen

Les også

Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler