Økokrim nektes ankesak om svart arbeid på Stortinget: Lars Barg vil kreve erstatning

Oslo tingrett frikjente Lars Barg for svart arbeid på Stortinget. Nå har lagmannsretten nektet å fremme Økokrims anke og malerfirmalederen vil kreve erstatning.

FRIFUNNET: Lars Barg var tiltalt for grovt økonomisk utroskap og fiktiv fakturering for arbeid utført på Stortinget. Han ble frifunnet i tingretten, og lagmannsretten har forkastet Økokrims anke

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Ådne Husby Sandnes
Publisert:,

Lars Barg (69) var tiltalt for grovt økonomisk utroskap og fiktiv fakturering for arbeid utført på Stortinget i perioden juni 2006 til oktober 2008. Tiltalen lød på grov utroskap for 3,3 millioner kroner.

68-åringen skulle ifølge tiltalen ha benyttet i alt seks underleverandører til såkalt fiktiv fakturering, og han var også tiltalt for uberettigede fradrag for merverdiavgift.

Ifølge tiltalen fikk Barg uberettiget utbetalt i overkant av 600.000 kroner i merverdiavgiftsrefusjon.

Oslo tingrett frifant ham.

Økokrim anket til lagmannsretten, som nå har nektet anken fremmet.

Dette innebærer etter alt å dømme full frifinnelse for Barg, skriver VG.

Les også:
Leder av malerfirma frifunnet for svart arbeid på Stortinget

– Handlet ikke forsettlig

Økokrim mente at tingrettens vurdering av tiltaltes skyld led av ulike feil. Lagmannsretten fant det klart at anken ikke ville føre frem.

Tingretten konkluderte i sin tid med at Barg faktisk hadde overført til sammen cirka 3,1 millioner kroner til ulike bedrifter med grunnlag i uriktige fakturaer.

Domstolen var ikke «i tvil om at malerarbeidet omfattet av tiltalen i 2006–2008 i all hovedsak er utført svart av personer som ikke er registrert ansatt i selskapene som har fakturert for deres arbeid. Arbeidsgiveravgift og skatt på lønnsinntekt er da unndratt».

Tingretten fant det derimot ikke bevist at Barg hadde opptrådt forsettlig med tanke på svart arbeid og fiktiv fakturering.

FORSVARER: Alexander Greaker forsvarer Lars Barg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lagmannsretten viste til tingrettens grundige behandling av skyldspørsmålet:

«Det er ikke bevist at Barg faktisk holdt det for mulig at han benyttet svart arbeid og at han betalte fiktive fakturaer, og slik bidro til at arbeidsgiveravgift og skatt på lønnsinntekt ble unndratt og at LBAS (Lars Barg AS, red anm.) fikk uberettiget fradrag for inngående merverdiavgift» heter det i tingrettsdommen.

Vil kreve erstatning

Barg var tidligere styreleder i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) og har selv gått hardt ut mot useriøse aktører i malerbransjen. Han har hele tiden avvist at han har gjort noe straffbart.

Forsvarer Alexander Greaker sier at lagmannsrettens avgjørelse er en stor seier for Barg.

– Jeg snakket nylig med ham. Hele rettsprosessen har gått veldig hardt inn på ham. Han tenker at det blir søksmål og krav om erstatning for uberettiget straffeforfølgelse. Han har gått glipp av flere hundre tusen i inntekter, sier Greaker til VG.

Flere artikler

  1. Nordens største begravelsesbyrå kjøper Norges eldste

  2. Tore Kjos' seismikkselskap Read AS er konkurs

  3. Betalt innhold

    Den nye folkesporten for rike menn i dress

  4. Annonsørinnhold

  5. Rekordresultat for Stordalens hotellkjede

  6. Vil bygge oppdrettsanlegg i fjellhall – prislapp på over 500 mill