ICA og Norgesgruppen får fortsette innkjøpssamarbeid

Fornyingsdepartementet har kommet med midlertidig vedtak. ICA-ledelsen jubler.

SAMARBEIDER: ICA Norge og NorgesGruppen inngikk i januar en samarbeidsavtale innen innkjøp og distribusjon. Samarbeidet innebærer at Norgesgruppen håndterer store deler av ICA Norges innkjøp.

Erik Johansen
Publisert:,

ICA og Norgesgruppen får samarbeide om innkjøp.

Det har Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) bestemt i et midlertidig vedtak.

Samtidig opprettholdes Konkurransetilsynets vedtak om midlertidig opphør av samarbeidet mellom ICA og Norgesgruppen. Det betyr at ICA selv må distribuere varer til sine butikker.

Vedtaket gjelder inntil tilsynet senere i år, trolig i slutten av september, tar endelig stilling til om samarbeidet mellom ICA og Norgesgruppen er konkurranseskadelig og ulovlig.

LES OGSÅ: ICA Norge: - Vi er svært glade

Ikke lenger fare

Departementet skriver i en melding at det er enig med Konkurransetilsynet i at tilsynet hadde grunnlag for midlertidig å pålegge ICA og Norgesgruppen å opphøre med samarbeidet om innkjøp og distribusjon av dagligvarer.

Under klagebehandlingen har ICA forpliktet seg til å fortsette selv å distribuere varer til sine butikker så lenge Konkurransetilsynet behandler samarbeidsavtalen.

- FAD mener derfor at vilkåret i konkurranseloven for et midlertidig forbud mot å gjennomføre avtalen «at det er fare for en varig skade på konkurransen», ikke lenger er oppfylt.

ICA og Norgesgruppen får derfor fortsette samarbeidet om innkjøp i tiden frem til Konkurransetilsynet har fattet endelig vedtak i saken.

- De ansattes fremtid

ICA Norge skriver i en egen melding at avtalen med NorgesGruppen handler om å fortsatt overleve i Norge og om å redde en rekke arbeidsplasser rundt om i hele landet.

-Vi er svært glad og ikke minst takknemlig for at FAD nå har gitt oss muligheten til å starte et innkjøpssamarbeid med NorgesGruppen, skriver administrerende direktør Thorbjørn Theie i ICA Norge.

- Dette handler om ICA Norges og våre ansattes fremtid, og denne avtalen vil være et viktig bidrag i kampen for å snu selskapet. Et innkjøpssamarbeid vil gi oss sårt tiltrengt konkurransekraft som selvsagt vil komme forbrukerne til gode. At vi nå får igangsette innkjøpssamarbeidet ser vi som et sterkt signal fra FAD når det gjelder endelig beslutning, sier Theie.

- Ikke endelig stilling

Departementet understreker at dette klagevedtaket ikke tar endelig stilling til om samarbeidet mellom ICA og Norgesgruppen er konkurranseskadelig og ulovlig.

Dette skal Konkurransetilsynet vurdere nærmere, påpekes det.

BAKGRUNN:

Konkurransetilsynet stanser Ica-avtalen

Tok grep etter milliardtap

Det var i januar i år Ica-ledelsen tok grep.

GLAD: Ica Norge-sjef Thorbjørn Theie er glad for Fornyingsdepartementets ja.

Helge Mikalsen

Etter å ha tapt nær en milliard i året de siste fire årene, varslet den svensk- og nederlandsk-eide dagligvaregiganten at den gir opp å kjøpe inn store deler av varene selv.

Løsningen på å sikre bedre lønnsomhet er å samarbeide med konkurrenten Norgesgruppen, gjennom en ny leverandøravtale.

Med andre ord vil butikkene under Rimi- og Ica-skiltene nå få over halvparten av varene sine via samme leverandør som Kiwi, Meny og Joker.
Norgesgruppen er før avtalen klart størst i dagligvaremarkedet, med 37,4 prosent av all dagligvarehandel i 2011.

Ica Norge har til sammenligning 14,1 prosent av innkjøpene til norske husholdninger i samme år.

Vurderer storkutt i nord

Ica vurderer nå flere muligheter hvis vi ikke får til avtalen med Norgesgruppen.

- Et mulig scenario er at vi blir tvunget til å kutte distriktsbutikkene nord for Namsos. Det vil bety mange butikker og ansatte, sa kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge til DN 18. juni.

LES OGSÅ: ICA vurderer å legge ned i Nord-Norge

Ica-konsernet har 108 Rimi-, Ica- og Matkroken-butikker i Nord-Norge. Samtlige kan bli lagt ned. Dette tilsvarer halvparten av konsernets butikker her i landet.

Ica håper at Konkurransetilsynet gir lov til å inngå en samarbeidsavtale med Norgesgruppen som skal føre til mer konkurransedyktige innkjøp og bedret distribusjon i distriktene. En avgjørelse er ventet innen 30. september.

LES OGSÅ:

Norgesgruppen og Joker-kjøpmenn i full klinsj

Rema klar til å overta ICAs butikker i nord

Mener Rema bløffer om ICA-butikkene

Ica har anket samarbeidsavslag til Rigmor Aasrud

Kjøpmenn saksøker Ica