FÅR SVI FOR GRÅDIGHET: - Får svi for grådigheten

Tross mange år med topp inntekter – og ditto utbytter – jobber nå rederiene desperat for å skaffe finansiering. Grådigheten har for mange tatt overhånd, sier shipping- sjefen i Nordea.

-Rederiene skulle vært mindre grådige i gode tider, sier sjefen for shipping i Nordea, Carl E. Steen.
Publisert:

Mange skip blir ikke finansiert, ifølge Carl E. Steen, sjef for shipping i Nordea. Han legger ikke skjul på at nettopp dét er den store jokeren i dagens krisesituasjon: Å få finansiert alle de skipene som bygges ved verftene. Mangelen på kapital er enorm.

– Har rederiene utbetalt for store utbytter i de gode årene i skipsfarten, slik at det er små buffere til dårlige tider?

Grådighet.

– Rederiene skulle vært mindre grådige, sier Steen kontant.
– Den store utbyttekongen i norsk og internasjonal skipsfart er John Fredriksen, som har utbetalt milliarder av kroner til seg selv og sine medaksjonærer. Har også han vært for grådig?
– Jeg uttaler meg aldri om enkeltrederier, svarer Steen like kontant.
I kveld holder han foredrag i Oslo Skibsmeglerforening, om hva som skjer med finansiering av shipping og offshore i 2009. I alle de gode årene som er tilbakelagt for skipsfartsnæringen har bankene vært ekstremt aggressive når det gjelder å låne ut penger til offshore og shipping.
Nå er det definitivt slutt.

Lån.

– Sitter bankenes lån for langt inne selv når det gjelder gode selskaper?
– Det er kjempevanskelig å få lån. Marginene er fire-fem ganger høyere enn for ett år siden. Små rederier har ikke en sjanse. Alle de som skal refinansiere eller som får nybygg fra verftene, har det tøft for tiden. I Nordea gjør vi shippinglån kun med kjernekunder.

– Hvordan ser fremtiden ut for skipsfartsnasjonen Norge?

Kollaps

– Det store problemet er at børsene kollapser. Det gjør det vanskelig å skaffe ny egenkapital. Men jeg tror ikke på mange konkurser. I norsk skipsfart vil vi se store strukturelle forandringer. Det blir oppkjøp og joint ventures (samarbeidsavtaler). For noen blir krisen en kjempemulighet. Det store spørsmål er når dette kommer til å snu. Uvissheten er stor.
Steen påpeker at containerskipsmarkedet er et marked som er i store vanskeligheter, men norske rederier er ikke inne der.

– Hva med tørrlast?
– Godt spørsmål. Hvor ille blir det? Det er ikke sikkert at tørrlast blir så ille som man kunne frykte. Mange skip kommer til å bli avbestilt ved verftene eller hugget opp.

Håp for bilfrakt

Steen spår heller ikke markedet for frakt av biler nord og ned. Her er blant annet de norske rederiene Wilh. Wilhelmsen og Leif Høegh store.
– Det vil bli solgt biler, men andre typer biler. De mindre bilene vil få sin renessanse. Det er lettere å justere bilfraktmarkedet, fordi det er få og store aktører.
– Når blir offshore rammet av krisen?
– De kommer til å klare seg. Mange tror at oljeprisen i slutten av året er mye høyere enn i dag. Skjer det, vil offshore klare seg godt, sier Steen, som generelt mener at situasjonen er utfordrende, men løsbar.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: