Selvaag selger 50 prosent av tapssluket Farsund Resort

Selvaag Gruppen har funnet lykken med familieselskapet Glastad Holding. Nå skal tapsprosjektet på Sørlandet, som kostet over 200 millioner å bygge, snus. 

SØRLANDSINVESTERINGEN FEILET: Familien Selvaag har gjennom eiendomsselskapet Selvaag Gruppen foretatt investeringer i hundremillionersklassen i Farstad Resort, som har gått med betydelige tap.
 • Sophie Lorch-Falch
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Selvaag Gruppen inngår en joint venture avtale med Glastad Holding om utleieanlegget Farsund Resort på Sørlandet.

Eiendommene flyttes fra Selvaags datterselskap Ekely Holding til et nytt selskap, sammen med datterselskapet Farsund Resort. I det nye selskapet vil Selvaag og Glastad ha en jevnbyrdig eierandel på 50 prosent.

Både Selvaag og Glastad er familieselskaper fra lille Farsund i Vest-Agder med 10.000 innbyggere.

– Det er relasjoner familiært og forretningsmessig. Historisk er det blitt gjort investeringer i fellesskap på mange områder, sier administrerende direktør i Selvaag Gruppen, Tore Myrvold, til E24.

Glastad er et investeringsselskap med rundt 500 millioner i eiendeler, ifølge årsberetningen. Selskapet har gjennomført flere store kystnære investeringer, blant annet i eiendom i Tønsberg på flere hundre millioner i fjor.

Daglig leder Endre Tarald Glastad har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser.

Les også

Banker ut mot Sivs boliglån-nekt

– Investering med hjertet

– Vårt fokus er i Oslo, mens Glastads fokus er vel så mye kysten og denne type virksomhet med hotell og utleie. Med den gjensidige tilliten, var det naturlig å søke sammen for å finne en modell som gjør at man kan drifte og videreutvikle Farsund Resort videre.

– Hvilken verdsettelse av Farsund Resort gir denne avtalen?

– Vi er enig om ikke å kommentere prisen. Dette var en investering som ble gjort mer med hjertet fra Ola Gunnar Selvaag enn det kommersielle. Selvaag ville utvikle noe i området familien var fra, sier han.

SKAL UTVIKLES: Med Glastad Holding på laget skal Selvaag Gruppen spytte inn friske penger for å utvikle Farstad Resort.

Nedskrivninger på 26 millioner

Datterselskapet Ekely Holding er eier av Farsund Resort AS, og tomten ble kjøpt for 4,5 millioner i 2005, ifølge Grunnboken.

Ole Gunnar Selvaag foretok investeringer på minst 200 millioner kroner for å få ferdigstilt Farsund Resort i 2009.

I 2014 solgte Ole Gunnar Selvaag-eide OGS Holding AS aksjene i Ekely Holding til Selvaag Gruppen AS.

«Nytt styre, bestående av konsernledelsen i Selvaag Gruppen og Ole Gunnar Selvaag, har igangsatt ulike tiltak for å snu driften fra minus til pluss, samt utvikle og realisere tomteområdene og eiendommene driftet av Ekely Holding», het det i årsrapporten for 2014.

Men snuoperasjonen bar ingen frukter. Omsetningen til Farsund Resort var på beskjedne 10–11 millioner kroner fra 2015 til 2017, og selskapet har gått med minst tre millioner i tap fra 2013 til 2016.

Fra 2015 til 2017 har morsselskapet Ekely Holding foretatt nedskrivninger på totalt 26 millioner kroner.

– Det har ikke vært noe resultater å snakke om, heller motsatt – vi har tapt og tatt betydelige nedskrivninger. Vi har kommet ut på en fair måte ut ifra det som var situasjonen i selskapet, sier Myrvold og sikter til avtalen med Glastad.

Ekelund Holding har hatt negativt årsresultat på 62,8 millioner fra 2014 til 2016, men i 2017 gikk selskapet med 56,5 millioner i overskudd.

Det regnskapsmessige overskuddet skyldes en utsatt skattefordel på nær 80 millioner kroner som selskapet tidligere har unnlatt å balanseføre fordi dette ble bestridt av Sentralskattekontoret. Skattekontoret henla saken, og selskapet anså så at forutsetningen for balanseføring var til stede.

Tidligere ble ikke skattefordelen oppført fordi det var usikkerhet om når selskapet ville få inn nok inntekter til å utnytte de fremførbare underskuddene.

Les også

Boligbyggere venter comeback

Farsund-direktørs fremtid ikke avklart

Han har troen på at driften kan ta seg betydelig opp med den lokale eieren Glastad Holding.

– Det er et betydelig utviklingspotensial, og det krever hardt arbeid og kapital fremover for å optimalisere dette. Det er per i dag ingen konkrete planer om å selge noen av eiendommene, men i stedet utvikle dem, sier Myrvold.

De ansatte i selskapet følger med selskapet som ledd i transaksjonen. Daglig leder Geir Erik Tønnesen blir med «inntil videre», opplyser Myrvold.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Selvaag Bolig

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå selges dette ærverdige hotellet for 160 millioner

 2. Bjørn Rune Gjelsten kjøper «over halvparten av Verdal»

 3. Bilselskap inn i sykkeldeling

 4. Betalt innhold

  Stavanger-milliardær har storhandlet eiendommer for 68 millioner – på ett år

 5. Moelven Eidsvold Værk legges ned