Rolls-Royce vinner milliardkontrakt med Hurtigruten: Skal oppgradere ni skip til gass- og batteridrift

Hurtigruten skal bygge om opp til ni av skipene som trafikkerer kystruten fra diesel til gass- og batteridrift. Det sikrer de norske virksomhetene til Rolls-Royce Marine inntekter i milliardklassen.

MS Polarlys er et av de ni skipene til Hurtigruten som nå blir konvertert fra diesel til gass- og batteridrift.
Publisert:

– Dette er en veldig stor kontrakt for oss og en av de største på lenge, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce Marine til E24.

Fredag annonserte Hurtigruten at de har inngått en intensjonsavtale med Rolls-Royce som innebærer at de skal bygge om nesten hele skipsflåten som trafikkerer kystruten mellom Bergen og Kirkenes, i det som er den største miljøoppgraderingen i rederiets historie.

Hvert av de ni skipene, som i dag går på diesel, vil få montert to helt nyutviklede Rolls-Royce Bergen gassmotorer som støttes av batteripakker.

Hverken Rolls-Royce eller Hurtigruten ønsker å gå ut med hva kontrakten er verd, blant annet fordi det er en intensjonsavtale der alle spesifikasjonene ikke er ferdigstilt ennå. Hurtigruten bestiller i første omgang oppgradering av seks skip, med opsjoner på å ta tre til.

Etter det E24 erfarer er kontrakten verdt en drøy milliard kroner. Selve motor og utstyr har en listepris på rundt 100 millioner kroner. For ni skip og installasjon bikker dermed kontrakten en milliard.

Ifølge Rolls-Royce sikrer kontrakten aktivitet ved flere av konsernets avdelinger i Norge:

– Dette gir mye arbeid langs kysten. En del vil gå til serviceverkstedet i Ulsteinvik som skal stå for selve oppgraderingsarbeidet av skipene, mens motorene skal produseres i Bergen. I tillegg vil elektro- og kontrollsystemene leveres fra våre avdelinger i Bergen og Ålesund, forklarer Wollebæk i Rolls-Royce.

Les også

Hurtigruten-sjefen: – Departementet truet med å kutte rutepakker

Får Bellona-ros

I tillegg til de nye hurtigruteskipene som har hybridsystemer, har Hurtigruten også satset på at skipene deres skal kunne koble seg på landstrøm. Nå oppgraderer de i tillegg de eksisterende skipene.

– Hurtigrutens investering viser vei. Sammen med de norske maritime leverandørene leverer Hurtigruten solide miljøforbedringer gjennom valg av teknologi og drivstoff. Valget av LNG (flytende naturgass, journ.anm.,.) vil også gi bedre luftkvalitet i havnene som ikke har landstrøm, sier Sigurd Enge, fagansvarlig for skipsfart i Bellona, i en uttalelse.

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten beskriver dette som en historisk dag:

– Kombinasjonen av batteripakker og de mest miljøvennlige og effektive gassmotorene på markedet vil gi en enorm miljøgevinst, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en uttalelse.

Rolls-Royce skal i henhold til avtalen levere både B36:45L6PG gassdrevne hovedmotorer og det integrerte elektro- og styresystemet SAVe Cube, samt batteriløsningen:

– Hurtigruten planlegger oppgradering med vår aller nyeste og mest miljøeffektive motor som går på naturgass. Sammen med de øvrige nyhetene i energisystemet, vil Hurtigrutens skip være like effektive og grønne som om de skulle vært splitter nye, sier Astrid Opsjøen, VP Product Sales & Advanced Offerings i Rolls-Royce Marine.

Les også

Rolls-Royce vurderer å selge marinevirksomheten

Får konkurrent på kystruten

De store investeringene som Hurtigruten nå foretar er bare et av flere pågående prosjekter i rederiet.

I tillegg til sin cruise- og ekspedisjonsvirksomhet har Hurtigruten jobbet intenst med å sikre seg en posisjon i det statlige anbudet for kystruten mellom Bergen og Kirkenes, som går inn i en ny avtaleperiode fra 2021.

I slutten av mars ble det kjent at Samferdselsdepartementet tildelte både Hurtigruten og Havila kontraktene på de 11 skipene som skal trafikkere kystruten mellom Bergen og Kirkenes i perioden. Dermed får Hurtigruten konkurranse på ruten for første gang i moderne tid.

Konsernsjef Daniel Skjeldam fortalte til E24 at han opplevde beintøffe forhandlinger og mente Samferdselsdepartementet hadde et ensidig fokus på lavest mulig pris.

Samferdselsministeren ville ikke kommentere forhandlingene, men påpekte at de har arbeidet for å få mest mulig ut av skattebetalernes penger.

Mens Havila bestiller fire nye skip for milliardbeløp, har Hurtigruten altså valgt å gjøre omfattende oppgraderinger av ni skip. I januar annonserte Hurtigruten i tillegg totaloppussing av både MS Nordlys og MS Richard With.

Per Sævik (t.v.) og Njål Sævik fra Havila Shipping utfordrer nå Hurtigruten med fire nye skip på kystruten fra 2021.
Les også

Havila og Hurtigruten får kontrakter på kystruten

Les også

Forsinket levering av nytt hurtigruteskip – flere tusen passasjerer rammes

Les også

Kjøper tilbake MS Nordlys for ukjent sum

Publisert:

Her kan du lese mer om