Frykter tivoli-død: – En veldig fortvilet situasjon

Regjeringens tiltak for å hindre coronasmitte kan sette en stopper for tivolisesongen. Daglig leder i Hugos tivoli frykter hele bransjen kan gå dukken.

Daglig leder Ida Kristin Johansen i Hugos tivoli frykter hele bransjen kan gå under hvis de faller utenfor regjeringens krisepakker for næringslivet.

Privat
 • Nora Rydne
Publisert:,

– Sånn vi ser det nå, blir det ikke noen tivolisesong. La oss si at vi får åpne i august – da er oppstartskostnadene så store at vi kanskje ikke får dekket inn mer enn driftskostnadene, sier daglig leder Ida Kristin Johansen (28) i Hugos Tivoli.

Tivoliet er, som de aller fleste andre tivolier, familieeid.

Johansen er tredje generasjon som driver bedriften videre. I 2018 omsatte de for 25 millioner kroner, og hadde et driftsresultat på 12.000 kroner.

Fått med deg dette? Også sirkusbransjen hardt rammet - måtte avlyse 200 forestillinger

Faller utenfor

Sesongen for norske tivoli varer fra april til starten av oktober. Ifølge tall fra Norsk Circus og tivolieierforening omsetter tivoli- og sirkusaktørene for rundt 200 millioner kroner årlig.

Dersom de ikke får inntekter i denne perioden, frykter Johansen at det blir umulig å overleve uten hjelp.

Rundt 15 prosent av den årlige omsetningen går til vedlikehold i vinterhalvåret.

E24 - Coronaviruset

– Det er en veldig fortvilet situasjon. Vi har alle inntektene våre i sesongen, og når høsten og vinteren kommer har vi store utgifter på vedlikehold av utstyr. Mye av det er pålagt av staten å gjennomføre, sier Johansen, som også sitter i styret i bransjeorganisasjonen Norsk Circus og tivolieierforening.

Per nå er 53 av 55 ansatte permitterte.

– Vi faller veldig utenfor de ordningene myndighetene har satt i gang. Vi trenger ikke å få dekket driftskostnader nå, men store utgifter om vinteren, sier Johansen.

– Forferdelig vondt

Store deler av norsk næringsliv sliter nå på grunn av coronaviruset, og tiltakene regjeringen har satt i gang for å hindre smitte. Derfor er det også satt i gang flere krisepakker for både lån og «kontantstøtte» – en ordning som innebærer at staten dekker en andel av de faste kostnadene til bedrifter som opplever stor nedgang i inntekter på grunn av coronakrisen.

Les også

Kontantstøtte til bedrifter: – Helt ekstraordinært

Men denne pakken faller altså tivolibransjen utenfor, fordi de ikke har faste utgifter akkurat nå. Johansen frykter at hele bransjen kan dø ut, om det ikke kommer mer målrettet hjelp.

– Denne bransjen er veldig kompleks. For å få det til å gå rundt har vi behov for veldig spesiell kompetanse – de ansatte være både dyktige trailersjåfører som kan kjøre spesiell last, de må ha teknisk kompetanse til å montere karuseller, og de må kunne jobbe med mennesker, sier Johansen.

Tivoliarbeiderne gjør nemlig alt dette, de kjører, monterer, og har ansvar for å operere attraksjonene når vi er i gang, forteller hun.

Ida Kristin Johansen frykter at distriktene mister et viktig tilbud dersom tivolibransjen ikke får hjelp til å komme gjennom coronakrisen.

Magy Media/Hugos tivoli

Å bygge opp en arbeidsstokk som kan nettopp dette, tar tid. Går tivoliene konkurs, kan det være for vanskelig å starte opp igjen.

Johansen forteller at det er en fortvilet situasjon også for de ansatte, som stort sett er bosatt i Polen og Romania.

– Det er forferdelig vondt. De aller fleste har jobbet hos oss i over ti år – noen har jobbet her siden før jeg ble født. Nå står de uten jobb, og uten rett til penger fra Nav. Vi føler et sterkt ansvar for de ansatte, men får ikke til å hjelpe dem, sier Johansen.

Nå håper hun regjeringen vil se nærmere på en ordning som kan hjelpe sesongavhengige bedrifter.

– Vi er viktige samarbeidspartnere for mange kommuner og organisasjoner, som får mer besøk på arrangementer og martnaer når vi er der. Og vi er viktige for folk i distriktene, som ikke har tilbud som Tusenfryd i nærheten – vi hører gjerne at for dem er det tre store ting som skjer i året: Julen, 17. mai og når tivoliet kommer, sier Johansen.

– Ikke tilrettelagt

Ifølge Finansdepartementet er det ikke planlagt noen nye, mer bransjespesifikke krisepakker i nærmeste fremtid. Regjeringen jobber nå mot revidert nasjonalbudsjett, som blir lagt frem i midten av mai.

– Kompensasjonsordningen skal gi nødhjelp til de bedriftene som har akutt behov for å dekke uunngåelige faste kostnader. Den treffer bredt, men er ikke tilrettelagt enkeltnæringer og vil derfor ikke dekke alle behov for alle bransjer, skriver kommunikasjonsrådgiver Helene Megaard i en epost til E24.

Les også

Bakkafrost om viruskrisen: – Vi merker usikkerheten

Hun påpeker at departementet nå jobber på spreng for å på plass denne kompensasjonsordningen, og for å avklare hvordan systemet skal utformes.

Per nå vil ordningen fungere slik at omsetningstap for bedriftene måles ut fra omsetning i månedene ordningen gjelder for, mot normal omsetning for bedriften i en sammenlignbar periode.

– Hvordan reduksjonen i omsetning skal fastsettes, vil bli nærmere konkretisert i forskrift og vil fremgå tydelig i søknadsportalen. Vi må prioritere de mest sentrale spørsmålene som må på plass innen 17. april, når søknadsportalen skal være klar. Vi kan derfor ikke nå si noe sikkert nå om når alle detaljene vil være på plass, skriver Megaard.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Tivoli
 4. Finansdepartementet
 5. Revidert nasjonalbudsjett
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Godt over tusen bedrifter har søkt om korona-hjelp

 2. Dette er regjeringens nye krisepakke

 3. Snart får bedrifter søke om «kontantstøtte»: – Bør være sterkere kontrollmekanismer

 4. Annonsørinnhold

 5. Bedriftenes dom over kontantstøtten: – Førsteinntrykket er absolutt positivt

 6. Verft jubler for krisestøtte