Norwegian-leverandører konkurs

Tre av Norwegians bemanningsselskaper er konkurs etter manglende betaling fra Norwegian, ifølge moderselskapet. 571 ansatte rammes av konkursene.

Bemanningsselskapene skylder på manglende betaling fra Norwegian som årsak til konkursen.
Publisert:

OSM Aviation er bemanning- og opplæringskonsernet som ble bygget opp av Espen Høiby og som både har Norwegian og andre internasjonale flyselskap på kundelisten.

Konsernet har nå begjært tre datterselskap i Sverige og Finland konkurs: OSM Aviation Sweden AB, OSM Aviation Finland OY og Norwegian OSM FI OY.

– Dette er først og fremst dypt beklagelig ovenfor de av våre ansatte som nå er berørt, sier administrerende direktør Espen Høiby i OSM Aviation meldingen.

Øvrige selskap i OSM Aviation Group er ikke berørt.

– Manglende betaling fra Norwegian

«Begjæringen kommer grunnet manglende betalinger fra Norwegian, som er eneste kunde i disse selskapene, og som følge er det ikke lenger likviditet i selskapene til å gjøre opp de respektive selskaps forfalte gjeldsforpliktelser», skriver OSM Aviation i en pressemelding.

Det kjenner ikke Norwegian seg igjen i.

– Vi registrerer at OSM skylder på oss, men den virkelighetsbeskrivelsen er ikke vi enige i, skriver informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i en SMS til E24.

Les også

Norwegian-selskaper i Danmark og Sverige begjært konkurs

Sa opp avtaler

Dagbladet/Børsen omtalte konkursen først.

Norwegian tok tidligere i år grep overfor sin viktigste bemanningspartner for å kutte lønnsutgifter.

Selskapet benyttet det såkalte «force majeure»-forbeholdet i kontrakten de har med bemanningsbyrået OSM Aviation for å si opp crew-avtalene i flere land, inkludert Sverige og Finland.

571 ansatte i Sverige og Danmark rammes av konkursen. Ansatte i Spania, USA, Storbritannia, Hongkong, Singapore og India skal ikke være berørt.

Les også

Vil vurdere flere fly i trafikk etter nye reiseråd

– Ingen andre alternativer

Høiby sier at de ansatte har gjort en fantastisk jobb for dem og hos Norwegian gjennom en årrekke.

– Vi jobber nå døgnet rundt slik at vi på den andre siden av dette kan komme tilbake å tilby flere jobber og karrieremuligheter for flygende personell i fremtiden, sier Høiby i meldingen.

Høiby sier at OSM Aviation har gjort alt de kan for å unngå det som nå skjer med disse datterselskapene.

– Dette er selskaper med ansatte som har bemannet Norwegian sine fly i Sverige og Finland, og vi hadde i det lengste håpet at Norwegian til slutt ville gjøre opp sine forpliktelser. Når dette likevel ikke har latt seg gjøre, har vi dessverre ingen andre alternativ, sier Høiby.

Les også

Reiselivsselskaper forbereder Europa-ferie: – Klare til å sende nordmenn på ferie igjen

– Leit

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sier coronaviruset har rammet hele luftfarten og reiselivet spesielt hardt.

– Vi synes det er leit at OSM må begjære egne datterselskaper konkurs, slik også Norwegian har gjort, skriver Sandaker-Nielsen i en SMS til E24.

– De neste månedene har vi en begrenset virksomhet med flygninger som betjenes av norske ansatte i egne Norwegian-selskap, så det er for tidlig å si noe om hvorvidt dette vil påvirke oss på sikt, sier Sandaker-Nielsen.

Publisert: