ALT BLIR BRA? Daglig leder Susanne Kaluza (t.v.) jobber for å redde Litteraturhuset i Oslo. Håvard og Mathilde Winther gjør alt de kan for å holde liv i Han Sylte i Valnesfjord. Chul Christian Aamodt håper å komme gjennom nok en krise for EnerWe.

Hvordan gikk det med Mathilde, Chul og Susanne? Det ser ut som det skal gå bra til slutt

UKESLUTT: Norge går fra coronakrise til en uvanlig sommer. Mens regjeringen snakker om millimetre, har mange bedrifter fortsatt metervis igjen til trygghet. Men det er lov å håpe at det går mot lysere tider. 

Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hvor var du da Norge stengte ned 12. mars 2020? Oddvar Brås knekte stav har fått sin etterfølger. Men der staven bare handlet om medaljer i VM, handlet 12. mars om en nedstenging som kunne knekke ryggen på både små og store bedrifter over hele Norge. 

RIKTIGNOK VISER STATISTIKKEN fortsatt færre konkurser enn året før. Men disse tallene kan se helt annerledes ut om noen måneder. Tegnene som peker mot det er klare

Og mens store deler av landet har startet opp, er antall helt eller delvis ledige fortsatt nær 300.000 – tre ganger så mange som tidlig i mars. 

BÅDE NÆRINGSLIV OG enkeltpersoner har fått hjelp gjennom krisen. Erna Solberg sa seg villig til å gjøre «alt som trengs» for å sikre norsk økonomi og næringsliv. Mange har fått viktig bistand gjennom bedre permitteringsordninger, kontantstøtte eller andre tiltak. 

Men det er mulig Erna ikke skulle valgt ordene alt som trengs. For bedriftene tok det bokstavelig. Og mange opplevde det ikke slik. 

22. MARS SKREV undertegnede et slags forsøk på optimisme mens alt så som verst ut. Jeg skrev og om til Mathilde, Susanne og Chul. Tre av mange tusen norske bedriftseiere og gründere som da ikke ante hvordan fremtiden ville bli. 

Jeg sa det skulle gå bra, til slutt. Forhåpentligvis får jeg rett. Men det har nok ikke vært lett. 

FOR SESONGBEDRIFTER OG nyetableringer har ikke funnet mye hjelp i statens mange tiltak. Min barndomsvenn Mathilde Winther og mannen Håvard driver Han Sylte utenfor Bodø. De produserer lokalmat, driver butikk og skulle åpne nytt gjestehus i slutten av mars. En fullbooket åpning ble avlyst.

I juni tok Mathilde «av seg silkehanskene», og ropte ut mot regjeringen til NRK. Hvor var hjelpen bedriftene ble lovet?

FINANSMINISTER JAN TORE Sanner svarte at regjeringen prioriterte å få pengene ut raskt, foran «millimeterrettferdighet». 

Det stemmer nok, og trolig også en riktig prioritering. Men det ene burde ikke utelukke andre.

Og Sanners rådgivere burde brukt andre formuleringer fra sin plass i Oslo sentrum. I en tid hvor det for sesongbedrifter landet rundt er mange meter igjen til trygg grunn. 

Mathilde tror bedriften deres skal klare seg. Han Sylte har leid ut hele Heimen til et arbeidslag gjennom sommeren. Og håper på turister og lokale gjester i butikken. 

KULTURNÆRINGEN FIKK OGSÅ merke corona. Her kom det mange ordninger, men de traff ikke dem som leier ut lokaler. Eller stiftelser som Litterathuset i Oslo og andre byer. Daglig leder Susanne Kaluza gikk flere ganger ut i mediene for å varsle om at Litteraturhuset kunne stå for fall

Noe skulle komme, varslet kulturminister Abid Raja i flere uker. Det kom til slutt. Godt gjemt i revidert statsbudsjett og fra Kulturdepartementet denne fredagen. 

– En stor lettelse, sier Susanne. Hun tør endelig løfte blikket mot en ny vår til høsten.

MEDIEBRANSJEN BLE RAMMET på flere måter. Trafikken gikk til himmels, men inntektene kollapset over natta. Det rammet kanskje de minste hardest. Bransjenettsteder som EnerWE, drevet av min tidligere nisjekollega og investor, Chul Christian Aamodt.

Litt som Norwegian hadde han snudd skuta og satt med berettiget håp om lønnsomhet i 2020. Så kom corona.

En krise er også en mulighet, ble Chuls mantra. Han snudde fra konferanser til webinarer og podkastinnspilling over nettet. Gründeren strømmet fra hjemmekontoret og håndterte nytt hus og rollen som småbarnsfar midt under corona.

Chul vet fortsatt ikke om EnerWE kan få støtte fra mediebransjens nye ordning. Men han tror skuta er på riktig kurs igjen: Salget i juni ble høyere enn mars, april og mai til sammen, forteller han på Facebook:

– Etter tre måneder i fosterstilling er det deilig å bli født på ny. Med dette tar jeg ferie.

SÅ HELDIGVIS SER det litt bedre ut. I hvert fall for Susanne, Mathilde og Chul. 

Men de er bare tre av mange tusen. 

Bak dem står andre som sliter enda mer. Noen som vil gå konkurs. Og de færreste med kraft eller evne til å rope ut om det i mediene. 

VI ER MANGE som kan ta fortjent ferie i disse dager, etter tre og en halv spesielle måneder med hjemmekontor og videomøter. Samtidig har de fleste av oss, vi som jobber i store konsern eller offentlig sektor, strengt tatt ikke kjent på den virkelige coronakrisen. 

Når vi går på ferie, kommer andre tilbake fra en ufrivillig pause. Reiselivet over hele Norge skal prøve å leve av norske turister – og kanskje noen utlendinger fra midten av juli.

I Lofoten tror ikke reiselivet på noe storinntrykk. De frykter at 2020 blir en reset-knapp for næringen. 

JEG HÅPER DET går bedre enn fryktet for disse også. Det beste er at vi andre kan bidra til det. Ved å legge igjen ekstra mye av feriepengepotten vår hos bedriftene landet rundt denne sommeren. 

Da bidrar vi til å gjøre det litt bedre. 

Og hjelper norsk næringsliv og norske arbeidsplasser nærmere målet. 

AT DET SKAL gå bra til slutt. 


Les også

Til Mathilde, Chul, Susanne og alle andre som driver bedrift: Det skal gå bra. Vi klarer dette

Les også

Norsk næringsliv trenger kontantstøtte. Penger på konto. Mange milliarder

Les også

Vi bruker milliarder på dem som stenger ned. Hva med de som prøver å holde hjulene i gang?


For ordens skyld: Som det også står å lese i teksten, er undertegnede venn og bekjent av alle de nevnte. Chul Aamodt var også medeier og styremedlem i undertegnedes tidligere mediebedrift, Medier24 AS.

Publisert:
Gå til e24.no