Britene ut av EU

Brexit-kaos for norsk fisk kan true britenes «fish and chips»

Den norske fiskeeksporten er uunnværlig for britenes favorittrett «fish and chips», men kaos og flaskehalser i havnetollen i forbindelse med brexit kan bety større problemer for en bransje som allerede sliter.

Andrew Crook, president – National Federation of Fish Friers (NFFF).

Reuters, NFFF
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Til tross for at viktige overgangsordninger ser ut til å være på plass, er norske fiskeeksportører urolige for kaos i britiske havner hvis Storbritannia skulle forlate EU uten en avtale 31. oktober. Men britiske «fish and chips»-entusiaster er enda mer bekymret.

– Vi er veldig avhengig av fisk fra Norge, sier Andrew Crook, som driver Skippers Fish Bar i England, og er leder for The National Federation of Fish Friers, til E24.

Både Crook og medlemmene i organisasjonen hans er nå bekymret for forstyrrelser i leveransen av fisk.

– Vi betaler for tiden mer enn noen gang for fisken, og vi ser at mange «fish and chips»-utsalg faktisk nå stenger, fordi de ikke kan få endene til å møtes. Enhver reduksjon i tilbudet av fisk vil eskalere de allerede stigende prisene, og jeg tror det vil sette flere virksomheter i fare, sier han.

Crook skulle gjerne ha sikret seg leveranser i forkant av en eventuell hard brexit, men har i likhet med de fleste av sine medlemmer ikke nok lagringskapasitet og er dermed totalt prisgitt stabile leveranser.

Brexit er tabu

– Brexit har vært utrolig splittende, jeg prøver å unngå å snakke om tre tema i butikken min: politikk, religion og brexit, sier Crook.

– Mange av medlemmene våre og det brede publikum er kanskje ikke så klar over den potensielle risikoen, andre vil bare kalle det skremselspropaganda, legger han til.

Den vedvarende usikkerheten rundt datoen for brexit gjør situasjonen enda vanskeligere.

– Det gjør planleggingen veldig vanskelig, og usikkerheten er ikke bra for virksomheten, sier Crook.

Han forteller at «fish and chips»-bransjen er under sterkt press, og håper derfor den britiske regjeringen har beredskapsplaner for å sikre stabil drift i havnene.

Det er nå i overkant av 10.000 «fish and chips»-utsalg i Storbritannia.

Ramoen eksporterer fisk til Englands Fish and Chips.

Ramoen
Les også

Her vil brexit «treffe» først: – Vil bli et lite helvete for oss

– Kan bli kortsiktig krøll

Ålesund-selskapet Ramoen er blant dem som driver med fangst og eksport av norsk hvitfisk til «fish and chips»-industrien i Storbritannia. Ramoen-sjef Per Magne Eggesbø er forberedt på kaos ved en hard brexit.

– Vi ser ikke bort fra at det kan bli litt kaotisk i havnene og at skip kan bli liggende i kø, sier han til E24.

Ramoen eksporterer sin fisk direkte med båt til England, og regner derfor med å slippe de verste problemene som kan oppstå med alt som kjøres via EU.

– Men i en kort overgangsfase kan det bli krøll, sier han.

– Vi er ikke helt avhengig av England, vi eksporterer også til andre land, men England er det klart største markedet for oss. Det er også der vi får best priser, så i verste fall risikerer vi å selge fisken til lavere pris.

Forholdsregler

Ramoen har tatt sine forholdsregler for en hard brexit i oktober.

– Vi tilpasser utskipingen nå i forkant, sånn at vi unngår ny last den første tiden etter Brexit, men problemet er at prisene nå er så høye at importørene i England ikke tar sjansen på å lagre så mye. Det er nå stor usikkerhet om fremtidige priser, sier han.

Eggesbø er likevel forsiktig optimistisk.

– Jeg er ikke så veldig bekymret, mat må de jo absolutt ha.

Han sier videre at etterspørselen etter hvitfisk er fallende, og at en medvirkende årsak er at mange, trolig 1000–1500 «fish and chips»-forhandlere vil stenge ned i år.

På litt lenger sikt vil nye kvoteavtaler med Storbritannia bli viktige for hvitfisken. Nå forhandles kvotene med EU, mens det etter brexit må gjøres ny avtaler.

– Det blir større utfordringer når det skal forhandles med flere parter om fiskerikvotene, og vi blir nok utsatt for større press for å gi fra oss fisk, sier Eggesbø.

Totalt sett tror han ikke en hard brexit vil ha så store konsekvenser for fiskeeksporten.

– Det kommer nok til å roe seg greit ned etter en stund, men det er klart at hvis det tar ukevis å få noe gjennom tollen i havnen, så vil det få økonomiske konsekvenser for oss.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (til høyre) møtte sin britiske motpart George Eustice i London.

Nærings- og fiskeridepartementet

Signaler fra London

Fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte forrige uke sin britiske motpart George Eustice i London. Nesvik sier de har tett dialog og at interessene stort sett er sammenfallende. Første prioritet er å få på plass det som har med fremtidige forhandlinger å gjøre.

– Jeg føler at vi er veldig på bølgelengde, men utfordringer er at de først må bli ferdige med skilsmisseoppgjøret sitt med EU, sier han til E24.

Norge og Storbritannia har fremforhandlet et avtalesett om gjensidig adgang til å fiske i hverandres soner i tilfelle hard brexit. Avtalen gjelder bare ut 2019, og det haster dermed med nye forhandlinger.

Nesvik er imidlertid ikke bekymret, for som en viktig kyststat og med deler av bestanden felles med Storbritannia, tror han britene vil være ivrige på å få i stand en avtale med Norge.

– Jeg er veldig optimistisk. Nye forhandlinger kan også gi nye muligheter. Hvis vi får samme tollsatser som for eksempel Polen, Danmark og Frankrike, gir det store muligheter for oss innen bearbeiding av hyse og torsk inn mot det britiske markedet, sier han.

Havnekapasitet og tollkontroller ved grensene var ikke tema denne gangen.

– Det kommer til å gå greit, selv om det kan bli kø og forsinkelser i starten, men vi må ta høyde for at de setter inn nok kapasitet ved grenseovergangene og i havnene, sier han.

Les mer om brexit:

Hva betyr brexit for deg?
Les også

Norge forbereder seg på Brexit: Frykter kø og kaos

Les også

Britisk regjering frykter kaos hvis det blir hard brexit

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. England
 4. Fisk
 5. EU
 6. Storbritannia
 7. Harald T. Nesvik

Flere artikler

 1. Rederiforbundet mener det haster med avtale: Hard brexit vil skade skipsfarten

 2. Frykter at brexit kan true norske lokalsamfunn

 3. Må forhandle frem ny fiskeriavtale med EU – verdi på 8. mrd kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Brexit skjer fredag: Frykter Norge havner bak i køen

 6. Britiske fiskere håper brexit skal gi importbrems