Striden om din nye strømregning: NVE-sjefen angriper ekspertfunn

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) langer kraftig ut mot rapport som beregner at norske husstander får strømregningen jekket opp med inntil 2.000 kroner i året.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:

NVE-direktør Kjetil Lund anklager ekspertene for å bruke forutsetninger «som de vet er feil», for å lage en rapport som «er egnet til å skape overskrifter og drive lobbyisme».

– Rapporten er useriøs, sier Lund til E24.

Det er Ny analyse som har regnet på konsekvensene av den nye nettleie-strukturen NVE vil innføre i Norge – hvor nettleien blir dyrere hvis mange bruker strømnettet samtidig.

Sjeføkonom Terje Strøm stiller seg uforstående til at utregningene deres vekker så stor harme i direktoratet.

– Vi må regne med at det blir utslag som noen kommer godt ut av, og andre ikke så godt. Denne analysen er ment å illustrere variasjonen som vil oppstå, påpeker han.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

NVE: – Det er ikke sånn vi regner

Ifølge rapporten vil store husstander og andre med høyt strømforbruk bli vinnerne av nettleie-omleggingen – mens små, energieffektive husstander må belage seg på å punge ut mer enn i dag.

«Den som rammes kraftigst økonomisk er ung enslig i liten bolig som allerede er energieffektivisert. Vedkommende får en økning i kostnader på rundt 2.000 kroner årlig», står det i rapporten.

Men NVE-sjefen avfeier funnene og refser metodene som brukes i rapporten.

– Den slår fast at NVE foreslår slik og slik, uten at vi har foreslått noe ennå. Dessuten bruker den forutsetninger som er feil, og som de vet er feil, sier Lund:

– I kjernen står forutsetningen deres om at de faste kostnadene i nettleien blir like, enten du bor i en liten eller stor bolig. Det er feil. Det er ikke sånn vi regner.

Les også

Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

– Bruker gjerne bedre tall fra NVE

Sjeføkonomen i Ny analyse forsvarer utregningene, men påpeker at rapporten aldri har vært ment som en «endelig fasit» – i all tid ingen ennå vet hvordan omleggingen konkret vil bli.

– Vi har brukt så gode forutsetninger som vi har klart å lage, fremholder Strøm.

– Blant annet at tariffendringen skal gi reelle utslag for å få folk til å endre atferd og at det ikke skal øke samlede inntekter for nettselskapene.

– Dersom NVE gir oss bedre tall på en mer rettferdig eller bedre ordning, så skal vi gjerne ta inn dette i våre analyser, fortsetter Strøm.

Han minner om at de har regnet på mange ulike scenarioer, og at de mener «prinsippene vi har lagt til grunn er relativt gode».

– Samtidig erkjenner vi at vi kunne utformet fastleddet på flere måter, for eksempel ved å innføre flere ledd.

Les også

Rapport om strømpris-endringer: Flere må betale 2.000 mer i året

– Handler ikke om å koke kaffe om natten

NVEs omstridte forslag om endringer i nettleien har lenge blitt varslet, men har også blitt utsatt. Det vil omsider legges frem «rett utpå nyåret», opplyser direktoratet.

Poenget med omleggingen er å gjøre nordmenns strømforbruk jevnere og forhindre overbelastning av strømnettet.

NVE-sjefen sier det er helt nødvendig:

– Vi bruker alle strømnettet, og vil bruke det enda mer i årene som kommer, når Norge skal nå klimamålene. Men i motsetning til annen kritisk infrastruktur, er nettet 100 prosent brukerfinansiert, sier Lund.

– Og jo mindre effektivt det brukes, jo større blir fellesregningen. Det koster oss allerede 25 milliarder i året å drive nettet vårt. Den regningen betales av i sin helhet av husholdninger og næringsliv i Norge, og den bør ikke vokse unødig. Da må vi gi incentiver til en effektiv utnyttelse av det nettet vi allerede har.

Lund mener rapporten gir et helt galt bilde av konsekvensene.

– Dette handler ikke om at folk skal stå opp og koke kaffe om natten, men at vi som samfunn kan spare oss selv for unødige utgifter ved å gi riktige incentiver til å fordele belastningen, sier han.

– Vil uansett lønne seg

– Utpå nyåret kommer vi til å legge frem flere modeller. Dessuten vil vi åpne opp for at dette fases inn over flere år. Ingen skal oppleve store kostnadsendringer fra en dag til neste, slik det nå skapes inntrykk av, fortsetter NVE-sjefen.

– Er det riktig at unge folk i små boliger får en høyere kostnad, slik rapporten sier?

– Utslagene i rapporten blir altfor sterke, fordi man forutsetter at små boliger betaler like mye i nettleie som eiere av større boliger.

– Men er retningen likevel riktig: Mindre boliger og energisparere betaler mer, mens store boliger med høyt forbruk betaler mindre?

– Jeg vil ikke si noe generelt om det. Vi legger frem et høringsforslag etter nyttår, og da skal vi gå inn på innholdet.

– Kritikere snakker om at NVEs forslag er miljøfiendtlig?

– Det er feil. Vi ønsker at folk investerer i energieffektiviseringstiltak. Det vil uansett lønne seg fremover, fordi man sparer strøm og fordi effektbehovet da ofte blir mindre. Men lønnsomheten bør ikke være drevet av at man velter regningen for nettet over på andre.

Les også

NVE truer med fastpris-bøter – strømbransjen tordner

Her kan du lese mer om

 1. NVE
 2. Strøm
 3. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 4. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Rapport om strømpris-endringer: Flere må betale 2.000 mer i året

 2. Omstridt NVE-forslag utsettes til 2020: – Et omfattende arbeid

 3. NVE foreslår nytt system for nettleie

 4. Annonsørinnhold

 5. Advarer mot nettleie-planer: Frykter brems i solceller og energisparing

 6. NVE justerer omstridt forslag: Slik blir den nye nettleien